Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Ha könnyebb fogásokra vágysz, készíts salátákat! Egy saláta lehet éppoly laktató, mint bármi más, csak fantázia kell hozzá. Az alapanyagokkal bánj lazán és bátran: ne hagyd, hogy behatároljanak a hagyományok.
Kombinálj zöldséget gyümölccsel, zöld fűszereket olajos magvakkal és sajtokat tésztákkal! Így nemcsak azt éred el, hogy a változatosságuknak köszönhetően gyakrabban eszel majd salátát, hanem még jól is laksz.
Most következő receptjeink bátor ízvilágba kalauzolnak el, elkészítésük pofonegyszerű, gyors, és a salátákhoz használt alapanyagok nagyon egészségesek.
Paradicsomos spagettisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
400 gramm spagetti
300 gramm koktélparadicsom
1 pohár natúrjoghurt
1 csokor friss bazsalikom
1 csomag mini mozzarella
só, frissen őrölt bors
kapribogyó
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
parmezán
Főzd a spagettit lobogó, sós vízben éppen csak puhára. Közben egy üvegtál aljára vagdosd félbe a koktélparadicsomokat. Forgasd össze a kész tésztával, locsold meg olívaolajjal, és tedd a hűtőbe. Amíg hűl, keverd el az apróra vágott bazsalikomot és az áttört fokhagymát a joghurttal, majd sózd és borsozd az öntetet. Ezzel öntsd nyakon a tésztát, add hozzá a mini mozzarellát, ízés szerint a kapribogyót. Tálald frissen reszelt parmezánnal.
Epres csirkesaláta
Hozzávalók 4 személyre:
200 gramm eper
1 fej jégsaláta
1 csirkemell
50 gramm sótlan földimogyoró
2 evőkanál balzsamecet
Az epreket szabadítsd meg a száraitól és mosd meg hideg, folyó víz alatt. Vágd negyedekre és tedd egy szép nagy üvegtálba. Mosd meg jó alaposan a jégsalátát és vágd apró darabokra. Add az eperhez, majd a megfőzött vagy grillezett csirkemellet tépkedd szálakra, és tedd a salátára. Szórd meg az egészet a földimogyoróval, majd locsold meg a balzsamecettel. Több fűszert nem igényel, hiszen a gyümölcs és a csirke találkozása már így is vad ízeket teremt. Óvatosan forgasd össze a salátát és tálald hidegen.
Waldorf saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej zeller
3 nagy savanykás alma
10 dkg dió
1 pohár tejföl
2 evőkanál majonéz
fehér bors
Az almát és a zellert pucold meg, majd reszeld le mindkettőt vékony csíkokra. A diót daráld le vagy törd apró darabokra, és forgasd a salátához. Az öntethez keverd el a tejfölt a majonézzel és a borssal, majd öntsd a salátára. Hűtsd le jó alaposan!
Színes újkrumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
fél kg újkrumpli
2 fej lila hagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
olívaolaj
só
bors
ecet
mustár
méz
egy csokor friss petrezselyem
friss zöldsaláta
A krumpliról kapargasd le a héját, majd hideg sós vízben éppen csak addig főzd, míg puha nem lesz. Közben keverd össze az öntetet az olívaolajból, az ecetből, a mustárból, a mézből, a sóból és a borsból. A zöld saláta szebb leveleit mosd meg és béleld ki velük a salátástálat. A lila hagymát vágd vékony karikákra és tedd a tál aljába, sózd meg enyhén. Csíkozd rá a paprikákat. Ha a krumpli megfőtt, forgasd össze az öntettel, keverd el a salátával, és tedd pár órára a hűtőbe.