Egészség

A fantasztikus fokhagyma
Ezernyi betegség megelőzésére és kezelésére használhatjuk a fokhagymát. Nemrég kiderült, hogy rendszeres fogyasztásával a tüdőrák kialakulásának is elejét vehetjük.

A fokhagyma előnyös tulajdonságai már nagyon régóta ismertek. Legalább a Krisztus előtti 1500-as évekre nyúlnak vissza a fokhagymával mint indiai és kínai vérképző szerrel kapcsolatos feljegyzések. Hippokratész, a modern orvoslás atyja használta már rákellenes hatásai miatt, de Louis Pasteur is felismerte a fokhagyma antibakteriális hatását. Albert Schweitzer az afrikai vérhas elleni küzdelemben vette a fokhagyma hasznát.
Felsorolni is nehéz, mennyi jótékony hatása van ennek a kicsi, de erősen egészségvédő konyhai alapanyagnak.

Eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, kedvezően hat az emésztésre, fertőtleníti a bélrendszert, segít megelőzni az érelmeszesedést. Bár őseink is ismerték ezeket a hatásokat, inkább a népi hiedelmek, babonák miatt volt helye minden háztartásban – évszázadokkal ezelőtt még fogalmuk sem volt az érelmeszesedésről és a vérnyomásról. Már az ókorban is amulettként viselték a fokhagymát, de még az újkorban is eredményesnek találták a szemmelverés vagy a gonosz szellemek érintése ellen.

Tudtad?

  1. Régebben a pestist gyógyító orvosok fokhagymát helyeztek jellegzetes, madárszerű álarcukba. A madárfej csőrén át lélegeztek, és úgy vélték, ha a pestissel fertőzött levegőt fokhagymával szűrik meg, védelmet élveznek a járvány ellen.
  2. A fokhagyma segít megszabadulni a hangyáktól. Ha néhány frissen tisztított gerezdet elhelyezel a lakásban azokon a területeken, ahonnan vélhetően a hangyák érkeznek, a népi hagyomány szerint nem kell többet aggódnod miattuk.
  3. A régi időkben a fokhagymát összezúzva, gézbe tekerve hüvelygombásodás ellen éjszakai tamponként használták.

Antioxidáns a szájszag mögött

Hogyan is áll a fokhagymával a modern tudomány? Minek tulajdonítható az ezernyi jótékony hatása? A kutatók elsősorban az antioxidáns hatást emelik ki, amely az allicin nevű növényi összetevő bomlásakor keletkezik. Ez egyben a jellegzetes ízért is felelős, valamint a kellemetlen szájszagot okozó hatás eredőjeként is ismert. Az allicin bomlásakor egy rendkívül erős antioxidáns keletkezik, amely szinte azonnal leköti a szabad gyököket.
A fokhagyma antioxidáns hatása némileg eltér mondjuk a zöld tea vagy a szőlő antioxidáns hatásától. Ezeknél ugyanis a magas flavonoidtartalom felelős az erőteljes antioxidáns jellegért, a fokhagyma esetében azonban nincs ilyen összetevő, a kedvező hatást az allicin bomlása fejti ki.

Tüdőrák és fokhagyma

Nemrégiben egy újabb fontos betegségmegelőző hatásról derültek ki részletek. A kutatók állítása szerint hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye.

A Cancer Prevention Research folyóiratban publikált kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok esetében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak. Korábbi kutatások azt is mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicin nagyobb mennyiségben szabadul ki. A tüdőrákot megelőző hatás vélhetően ugyancsak ennek az erős antioxidáns hatású összetevőnek köszönhető.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2022. NOVEMBER A vörösbor jótékony hatása
A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább magas antioxidáns-tartalma közismert.
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
Szabadidő 2021. JÚLIUS Büdös, de csodára képes
Néha olyan zöldséget is érdemes főszereplővé avatni, amelyeket amúgy nem szokás. Pláne, ha olyan egészséges és finom, mint a póréhagyma.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁJUS Kertben nő a szorongás ellenszere
A stressz, a szorongás ellen nem csak gyógyszerekkel lehet küzdeni. Következő tippjeink természetesek, olcsók és hatékonyak.
02
Egészség 2023. MÁJUS Újra Egészségváros
Richter Egészségváros júniusban újabb két helyszínen: Szegeden és Mátészalkán! (x)
03
Egészség 2023. MÁJUS Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben
Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.
Menu