Egészség

A fantasztikus fokhagyma
Ezernyi betegség megelőzésére és kezelésére használhatjuk a fokhagymát. Nemrég kiderült, hogy rendszeres fogyasztásával a tüdőrák kialakulásának is elejét vehetjük.

A fokhagyma előnyös tulajdonságai már nagyon régóta ismertek. Legalább a Krisztus előtti 1500-as évekre nyúlnak vissza a fokhagymával mint indiai és kínai vérképző szerrel kapcsolatos feljegyzések. Hippokratész, a modern orvoslás atyja használta már rákellenes hatásai miatt, de Louis Pasteur is felismerte a fokhagyma antibakteriális hatását. Albert Schweitzer az afrikai vérhas elleni küzdelemben vette a fokhagyma hasznát.
Felsorolni is nehéz, mennyi jótékony hatása van ennek a kicsi, de erősen egészségvédő konyhai alapanyagnak.

Eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, kedvezően hat az emésztésre, fertőtleníti a bélrendszert, segít megelőzni az érelmeszesedést. Bár őseink is ismerték ezeket a hatásokat, inkább a népi hiedelmek, babonák miatt volt helye minden háztartásban – évszázadokkal ezelőtt még fogalmuk sem volt az érelmeszesedésről és a vérnyomásról. Már az ókorban is amulettként viselték a fokhagymát, de még az újkorban is eredményesnek találták a szemmelverés vagy a gonosz szellemek érintése ellen.

Tudtad?

  1. Régebben a pestist gyógyító orvosok fokhagymát helyeztek jellegzetes, madárszerű álarcukba. A madárfej csőrén át lélegeztek, és úgy vélték, ha a pestissel fertőzött levegőt fokhagymával szűrik meg, védelmet élveznek a járvány ellen.
  2. A fokhagyma segít megszabadulni a hangyáktól. Ha néhány frissen tisztított gerezdet elhelyezel a lakásban azokon a területeken, ahonnan vélhetően a hangyák érkeznek, a népi hagyomány szerint nem kell többet aggódnod miattuk.
  3. A régi időkben a fokhagymát összezúzva, gézbe tekerve hüvelygombásodás ellen éjszakai tamponként használták.

Antioxidáns a szájszag mögött

Hogyan is áll a fokhagymával a modern tudomány? Minek tulajdonítható az ezernyi jótékony hatása? A kutatók elsősorban az antioxidáns hatást emelik ki, amely az allicin nevű növényi összetevő bomlásakor keletkezik. Ez egyben a jellegzetes ízért is felelős, valamint a kellemetlen szájszagot okozó hatás eredőjeként is ismert. Az allicin bomlásakor egy rendkívül erős antioxidáns keletkezik, amely szinte azonnal leköti a szabad gyököket.
A fokhagyma antioxidáns hatása némileg eltér mondjuk a zöld tea vagy a szőlő antioxidáns hatásától. Ezeknél ugyanis a magas flavonoidtartalom felelős az erőteljes antioxidáns jellegért, a fokhagyma esetében azonban nincs ilyen összetevő, a kedvező hatást az allicin bomlása fejti ki.

Tüdőrák és fokhagyma

Nemrégiben egy újabb fontos betegségmegelőző hatásról derültek ki részletek. A kutatók állítása szerint hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye.

A Cancer Prevention Research folyóiratban publikált kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok esetében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak. Korábbi kutatások azt is mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicin nagyobb mennyiségben szabadul ki. A tüdőrákot megelőző hatás vélhetően ugyancsak ennek az erős antioxidáns hatású összetevőnek köszönhető.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2024. MÁRCIUS Büdös, de csodára képes
Néha olyan zöldséget is érdemes főszereplővé avatni, amelyeket amúgy nem szokás. Pláne, ha olyan egészséges és finom, mint a póréhagyma.
Egészség 2022. NOVEMBER A vörösbor jótékony hatása
A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább magas antioxidáns-tartalma közismert.
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. FEBRUÁR 4 fontos tipp, hogy megelőzd a hallásromlást
Amíg megvan, addig észre sem vesszük, mennyire fontos. Ilyen a hallásunk is. Mit kell tennünk, hogy megőrizzük?
02
Egészség 2024. FEBRUÁR 7 megdöbbentő adat az emberi testről
Tudtad, hogy reggel magasabb vagy, mint este? Vagy hogy a leheleted karakterét több ezer molekula határozza meg? Néhány adat következik az emberi test csodálatos világából.
03
Egészség 2024. FEBRUÁR Megdöbbentő! A fogmosás csökkenti a rákkockázatot
A fogmosás nemcsak meggátolja a fogszuvasodást, hanem a rák kockázatát is csökkentheti.
Menu