Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidéknek, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékei mellett elsősorban bélfertőtlenítő-szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségeitől.
Manapság a mértékletes borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a francia paradoxon: hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és mozgásszegény életmódjuk, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, az általuk okozott halálesetek száma mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kulturált és mértékletes vörösborfogyasztásban látják.
Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200–300 ml, míg nők esetében 100–200 ml.
Az említett mennyiséget fogyasztók között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.
A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns-tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000–4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150–300 mg/liter polifenoltartalmával.
Antioxidánsok, polifenolok
Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidáló hatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, elősegítve a generalizált érelmeszesedés kialakulásának megakadályozását. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.
A polifenolok emellett gyulladásgátló hatásúak, egyes képviselőik bizonyítottan képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A káros kémiai reakciók és az így létrejövő molekuláris károsodások, avagy mutációk megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.
Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.
Az említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.