Szabadidő

5 tipp a nyárvégi depresszió ellen
A hosszú, forró nyár után a hideg őszi esték közelsége hirtelen ijesztőnek tűnhet. Íme, néhány tipp, hogyan győzheted le könnyen a nyárvégi depressziót!

A nyár a szabadság, a fürdés és a kerti partik időszaka, amikor egy kicsit mindenki boldogabbnak, energikusabbnak és vonzóbbnak érzi magát. Az, hogy véget ér ez az évszak, még nem jelenti azt, hogy azonnal depresszióba kell süllyednünk! Persze mostantól az ég egy kicsit szürkébb lesz, a nappalok rövidebbek, és rétegesebben kell öltöznünk, de az őszi időszak is tartogat még izgalmas dolgokat. Eláruljuk, hogyan őrizheted meg jókedved a hideg évszakban is!

Pillanatképek a nyárból

A nyári élmények felidézése segíthet, hogy átvészeld az őszi-téli időszakot. Nyomtasd ki, keretezd be és tedd jól látható helyre a vakáció alatt készült fotókat a lakásban, ahol mindennap találkozol velük. Vagy állítsd be a kedvenc képedet képernyővédőnek.  Készíthetsz fotóalbumot is: ma már számos könnyen kezelhető alkalmazás áll rendelkezésedre, amelynek segítségével a telefonodban tárolt fotókból, pár kattintással kézbe vehető, gyönyörű fényképalbumot állíthatsz össze és rendelhetsz meg. Ha rossz kedved van, csak lapozd végig a képeket, meglátod olyan lesz, mintha ismét átélnéd azokat a bizonyos boldog pillanatokat!

Elő a színekkel!

Színterápiával foglalkozó kutatások igazolták, hogy az általunk viselt színek komoly hatással lehetnek a hangulatunkra. A hidegebb, borús napokon legtöbben mégis inkább barnát, feketét és szürkét hordunk. Idén próbálj ki valami újat, kísérletezz bátran harsányabb, világosabb színekkel is! Dobd fel a sötétebb darabokat egy-két élénkebb árnyalatú kiegészítővel!

Éld át újra!

Teremtsd meg otthonodban a nyári hangulatot! Gondolj vissza a vakáció legjobb pillanataira, majd ismételd meg a négy fal között. Készíts esténként egy-egy finom koktélt, vagy tervezz hosszú, romantikus vacsorákat hétvégente. Olaszországban, vagy esetleg Görögországban jártál a szabadságod alatt? Ma már az sem jelent gondot, ha egy finom görög vagy olasz menüsort szeretnél elkészíteni otthon! A hozzávalók bármely nagyobb áruházban megvásárolhatók, ha szeretnéd felidézni a nyár ízeit. Ne változtass az étkezési szokásaidon! Ha nyáron sok salátát, zöldséget és gyümölcsöt ettél, próbáld meg ezt a szokást ősszel is megtartani. Az antioxidánsban gazdag ételek nemcsak a hangulatodnak, de az egészségednek is jót tesznek.

Táncra fel!

Nyáron szeretünk a megszokottól eltérő dolgokat csinálni, ilyenkor szabadabbnak érezzük magunkat, és szívesen próbálunk ki új dolgokat. Többet szórakozunk, úszunk, vagy éppen táncolunk. Ezek a tevékenységek növelik a jó hangulatért felelős endorfin hormonok mennyiségét a szervezetben, ezért érdemes ősszel is beiktatnod őket a mindennapjaidba! Vegyél táncórákat, vagy járj el bizonyos időközönként úszni. Számtalan olyan mozgáslehetőséget találhatsz a szabadidőközpontok, edzőtermek kínálatában, amelyekkel egészségedet és jókedvedet is megőrizheted!

Kezdj el tervezni!

Akár már most elkezdheted böngészni az utazási katalógusokat! Meglátod, milyen üdítő élmény egy hosszabb, fárasztó nap után elnyúlni a fotelban, egy pohár borral a kézben, és tervezgetni a következő évi nyaralást! Kutatások bizonyították, hogy a tervezgetés és az örömteli várakozás segít jobb hangulatot teremteni, segítségével átvészelhetjük a szürke munkával teli napokat is!

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2023. FEBRUÁR Színes ételek szürke napokra
Készíts laktató, gazdag, melengető téli ételeket nyárszínű, vidító zöldségekből! Tarts színterápiát a konyhában!
Szabadidő 2022. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. DECEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
02
Szabadidő 2023. DECEMBER 5 olcsó tipp az adventi előkészülethez
Bármennyire hihetetlen is, hamarosan itt a karácsony – ma van advent első vasárnapja.
03
Szabadidő 2023. NOVEMBER Apró trükkök tésztafőzéshez
Nem a tészta, hanem a nagy mennyiségű tészta az egészségtelen. Ismerkedj meg egy egyszerű, ám kihagyhatatlan étellel.
Menu