Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Amerikában hagyománya és szimbolikus értéke van a sütőtöknek, nálunk pedig egyre több étel népszerű őszi alapanyaga. Ez a napsárga, már-már gyümölcsösen édes zöldség igazi vitaminbomba: fiatalít, vidít, és segít felkészülni a téli hónapokra.
Hogyan segít?
Már a látványa is felvidít: a narancssárga szín elűzi a rosszkedvet, még a depresszióból is képes kibillenteni. De nemcsak a színe miatt emlékeztet a napfényre: fogyasztásával a bőr egészséges, barnás árnyalatot vesz fel.
Tele van béta-karotinnal (amelyből a szervezet A-vitamint állít elő), C-vitaminnal és antioxidánsokkal, melyek a téli megfázásos betegségek ellen védenek, de a hosszú távon felbukkanó, súlyosabb bajokat is távol tartják. Tartalmaz még kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat is. A benne lévő kálium vértisztító és lúgosító. Magas rosttartalma miatt erős emésztésserkentő hatású, székrekedéskor hatékony segítség lehet.
Hasznosítsd minden részét!
A sütőtökből készült lé, illetve a tökmag, tehát a zöldség minden része áldásos hatású. A mag elsőrangú fehérjeforrás, tehát vegetáriánusoknak kimondottan ajánlott – pirítva levesbetétnek vagy péksütemények tetejére szórva is isteni. B1-vitamint tartalmaz, amely serkenti a memóriát, és védi az idegrendszert. A tökmagolaj, illetve a belőle készült kapszula akár a mindennapjaidban is segíthet egészséged optimális szinten tartásában. A zöldségből levet is készítenek: ez légúti megbetegedésekre, gyulladásos bajokra, például nyálkahártya-gyulladásra jó gyógyszer, enyhíti az asztmás, allergiás köhögést vagy tüsszögést.
Szépít
A benne lévő A- vitamin a bőrápolásban is aktív szerepet játszik, így a sütőtök segít az áhított hibátlan és ragyogó arcbőr álmának megvalósításában. Gyulladáscsökkentő, így kevesebb esélyt ad a pattanások kialakulásának. A béta-karotin küzd a ráncok ellen, és szoláriumozáskor vagy napozáskor segít, hogy ne leégj, hanem lebarnulj.
Válaszd, tárold, készítsd el okosan!
Piacokon, de kisebb zöldségeseknél, sőt hipermarketekben is kapható, ráadásul nagyon olcsó. A legjobb, ha 4 személyre egy kilóval számolsz. Ha egészben veszed meg, válassz a fényesebb, feszesebb darabok közül. Ha már előre felvágták, csak az a fontos, hogy nedvesnek tűnjön, és a színe legyen egyenletes: ezek egyértelmű jelei a frissességnek. Egészben akár hetekig, felvágva azonban csak 4 napig, hűtőben áll el.
Készíthetsz belőle lekvárt, tésztákat, leveseket, sült köretet de eheted magában, felszeletelve és megsütve – egy kis mézzel tökéletes uzsonna lehet belőle! Markánsabb ételeket készíthetsz belőle, ha különböző fűszerekkel próbálod ki – íze harmonizál a szerecsendióval, a gyömbérrel és a curryvel is.
Sütőtök-krémleves
Rengeteg recept létezik erre a gőzölgő, látványra és ízre nézve egyaránt lélekmelengető ételre: nekünk Chili&Vanilia változata a kedvencünk.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 db krumpli
- 1 db alma
- 1 póréhagyma
- 2-3 ek. méz
- fél narancs leve
- 2 db húsleveskocka
- só, bors, szerecsendió, kakukkfű
- 1 dl tejszín (opcionális)
- 5 dkg vaj
A sütőtököt vágd félbe, magjait kapard ki, és tedd be sütőbe. Kb. 200 fokon, 40-45 perc alatt lesz kész. Közben a vajjal párold meg a hagymát, majd csorgass rá 2-3 evőkanál mézet, és kicsit karamellizáld.
Öntsd fel 1,2 vízzel, dobd bele a húsleveskockákat és a már megpucolt-felkockázott krumplit és almát. Amikor a krumpli megpuhult, kapard a puhára sült tök húsát a levesbe. Botmixerrel pürésítsd össze az egészet, majd ízesítsd: narancslével, sóval, borssal, kakukkfűvel vagy más, a leveshez illő fűszerrel, majd felengedheted egy kis tejszínnel, de nélküle is isteni. A tetejére szórt néhány szem pirított tökmaggal tálald.
Ízletes sütőtökpite
Tésztához:
- ½ csésze (125 ml) vaj
- 1 csésze (250 ml) porcukor
- 1 tojás
- 3 csepp vaníliakivonat/ ½ vaníliás cukor
- 1 ¼ csésze (300 ml) liszt
A tojást a cukorral, a vaníliával és a vajjal keverd habosra, fakanállal add hozzá a lisztet – forgasd össze óvatosan. Tedd félre a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.
Töltelékhez:
- 1 csésze (250 ml) főtt vagy sült sütőtök
- ¾ csésze (180 ml) reszelt kókusz
- ½ csésze (125 ml) fehér vagy barna cukor
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
- ¼ kávéskanál szegfűbors vagy ízlés szerint őrölt szegfűszeg
- 2 evőkanál (30 ml) olvasztott vaj
- ½ kávéskanál vaníliakivonat vagy ½ vaníliás cukor
- 2 kissé felvert tojás
- 1 csésze (250 ml) forró tej
Egy tálban keverd össze a sütőtököt, kókuszt és cukrot a fűszerekkel. Másik tálban keverd össze a vajat, a vaníliát, a tojást és a tejet. Keverd a sütőtökös keverékhez. Vajazd ki a pités tepsit (kerek, peremes, általában hullámos szélű sütőforma), melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Vedd ki a tésztát a hűtőből, nyújtsd ki kilisztezett gyúródeszkán, tekerd fel a sodrófára, és helyezd a sütőformába. Illeszd bele a tésztát a tepsibe, és vágd le a fölösleges széleket késsel.
Öntsd a tölteléket a tésztaburokba és süsd 45-50 percig. Miután kihűlt, tetszés szerint díszítheted tejszínhabbal vagy kókuszreszelékkel.