Szabadidő

5 olcsó tipp az adventi előkészülethez
Bármennyire hihetetlen is, hamarosan itt a karácsony – ma van advent első vasárnapja.

Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal találd ki, mit viselsz majd szenteste, de nem árt, ha lassan sorra veszed a teendőket. Készíts például listát: hol és mikor szeretnéd beszerezni a fát, mikor szeretnétek elutazni, mikorra vársz majd vendégeket, kinek milyen ajándékot adsz majd, és természetesen: hol szeretnéd beszerezni őket. Hogyha pedig teljesen magával ragadna a karácsonyi hangulat, nem árt előre kipróbálni és tesztelni menüötleteidet sem, így biztos nem vallasz majd kudarcot az újításokkal az ünnepi asztalnál, aminek környékén – köztudottan – minden odaég, elfő, megromlik.

A dekoráció

Milyen legyen idén az adventi koszorú és a karácsonyfa stílusa? Gondold végig, készíts bevásárló listát, de ne feledd, hogy a „hozzávalók” nagy része házilag is elkészíthető: száríts narancsot, ragassz körbe egyszerű fehér gyertyákat egész fahéj rudacskákkal, egy-egy kirándulás alkalmával gyűjts tobozokat, terméseket, készíts kézzel csillagot vagy angyalkákat.

Az ajándékok

Kit mivel szeretnél megajándékozni? Mi az, amit te is el tudsz készíteni? Ehhez milyen eszközök szükségesek? Járj nyitott szemmel, és ha látsz valamit, amiről tudod, hogy valamelyik szeretted örülne neki, vedd meg már most. Kezdd el nézegetni az internetes könyváruházak kínálatát, ezeknek az a nagy előnyük, hogy házhoz is hozzák az ajándékot – így nyugodtan koncentrálhatsz a többi teendőre. Az ajándék a szeretet, az egymásra gondolás szép kifejezése – próbálj meg minél személyesebbet adni. Végül pedig időben gondoskodj a csomagoláshoz szükséges papírról és díszekről – nincs idegesítőbb, mint az ünnepi asztal terítőjének utolsó simításai közben eszmélni, hogy elfelejtettél csomagolópapírt venni. Aggodalomra azonban ilyenkor sincs semmi ok: jöhet az újságpapír, egy-két előre elkészített, szárított narancskarikával és aranyfestékkel összekenve. De néhány szál fahéj, zöld levél, színes szalag is tökéletesen illik egy kreatív ünnepi csomagoláshoz.

A menü

Hányan és mit esztek majd szenteste, karácsony első és második napján? Elkerülendő a sok megromlott kaját, azt is gondold végig, hogy számíthatsz-e rokontól vagy baráttól mézeskalácsra, bejglire, salátára. Sokéves tapasztalat, hogy ilyenkor mindenki előszeretettel osztogatja a házi készítésű csodákat.

+ 2 tipp

Hasznos lehet, ha előre címlistát készítesz a távoli barátok és rokonok elérhetőségével, így nem kell a csomagok/képeslapok feladása előtt kapkodnod az elérhetőségek után. Sosem lehet tudni, mikor érkeznek váratlan vendégek, akiket kihagytál az ajándéktervezéskor, ezért szerezz be néhány bármikor elsüthető ajándékot (könyvet, különleges italt vagy szépen becsomagolt mézeskalácsot).

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Szabadidő 2021. NOVEMBER Itt az advent, a várakozás ideje
Ma elkezdődik az adventi időszak, a karácsonyt megelőző négy hét várakozással, készülődéssel fűszerezett napjainak sora.
Szabadidő 2020. NOVEMBER Vasárnap advent! Villámgyors koszorúk
Rendhagyó, ötperces ötleteinkkel egy szempillantás alatt ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. FEBRUÁR 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
02
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
03
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Szécsi Pál emlékkoncert
Születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából dalaival emlékezik a popszakma a bársonyos hangú énekesre, akinek csak néhány év jutott a rivaldafényből.
Menu