Szabadidő

Vasárnap advent! Villámgyors koszorúk
Rendhagyó, ötperces ötleteinkkel egy szempillantás alatt ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.

Egész héten ki sem látszottál a tennivalóból, és most veszed észre, hogy még adventi koszorúd sincs? Hónap vége lévén pedig nem engedheted meg magadnak a vásárokban és virágárusoknál kapható méregdrága költeményeket? Vagy egyszerű, de nagyszerű ünnepet szeretnél? Mi segítünk: rendhagyó adventi koszorúinkat otthon fellelhető alapanyagokból is néhány perc alatt összeállíthatod, az eredeti kompozíciók pedig bizonyára a családnak és a látogatóknak is feltűnnek majd.

A négy gyertya értelme és üzenete

Bármilyen hihetetlen is – hiszen a bevásárlóközpontok karácsonyi akciói és villódzó fényei már hetek óta arra késztetnek, hogy a karácsonnyal foglalkozzunk – az advent még csak most kezdődik. Most jött el az ideje a felkészülésnek és a várakozásnak, tehát ha még nem díszítetted ünnepi pompába a lakásod, egy percig se érezd rosszul magad.

Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül mindennap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ez a szokás terjedt el aztán (valamilyen koszorúra rögzített négygyertyás verzióban) Németalföldön, onnan pedig az egész keresztény kultúrkörben.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített, kör alakú dísz, amelyre a négy gyertya kerül. A koszorú formát ma már egyre többen szabadon értelmezik és különböző tálakat, alakzatokat használnak a négy gyertya elhelyezésére. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya egyszerre ég. Minden gyertya egy-egy fogalmat is jelöl: hit, remény, szeretet, öröm.

A lényeg tehát az üzenet, az ünneplőbe öltöztetett lélek, amelyet a külsőségek szimbolizálnak, például az ünneplőbe öltöztetett lakás, nem pedig fordítva. Idén ezt tarthatjuk szem előtt az adventi dekoráció és „koszorú” elkészítésekor is.

4 gyertya, 4 üveg, 4 pohár

Végy négy (boros)üveget, a címkék eltávolítása után kösd át a nyakukat fenyőággal, raffiával, gyöngysorral vagy dobj át rajtuk egy karácsonyfadíszt, az üvegek szájába pedig helyezz el egy-egy hosszúkás gyertyát. Rendhagyó „koszorút” a család borkedvelő tagjai is biztosan a szívükbe zárják, a kivitelezésnek pedig csak a képzelet szabhat határt.

Végy négy borospoharat, helyezz el bennük néhány kisebb méretű, gömb alakú karácsonyfadíszt, fordítsd meg a poharakat, és a talpukra helyezz egy-egy tömzsi gyertyát. Ezt a törékeny kompozíciót a lakás kevésbé forgalmas pontján, vagy egy stabil asztal közepén helyezd el.

Nem szomorú a koszorú

Azok számára, akik azt a nézetet vallják, hogy a koszorú mégiscsak legyen koszorú, valamilyen kör alakú, vastagabb tárgyra (például vesszőkoszorúra) ragasztott fenyőággal, színes gömbökkel, szárított naranccsal, fahéjjal és karácsonyi díszekkel is készíthetnek adventi koszorút. Az ügyesebb kezűek akár kizárólag gömbökből álló kompozícióval is megpróbálkozhatnak.

A legegyszerűbb megoldás természetesen, hogyha előveszed a tavalyi koszorút, és felújítod, szárított naranccsal, fahéjdarabokkal, tobozzal, néhány karácsonyfadísszel.

Hogyha pedig nincsen kéznél egyetlen kör alakú forma sem, akkor elő a sütőformával vagy bármilyen mélyebb, kör alakú tállal és az örökzöldek leveleivel és terméseivel. Utóbbiakat a tálon belül kör alakban a gyertyák körül elrendezve máris egész hiteles korszorúfélét nyerhetsz.

5 perces ötletek 

Nincs szükség sok mindenre az igazi ünnepi hangulat megteremtéséhez, egy-egy szögre, fiókgombra, ajtó- vagy ablaknyitóra aggatott dísz vagy toboz is elhozhatja a karácsonyi hangulatot a lakásba. Vedd elő a piros textíliákat (terítő, konyharuha, párnahuzat), lógass fel gömböket az otthonod különböző pontjain, és persze süss könnyen összedobható fahéjas, gyömbéres, almás és mézes sütiket.

Keress a kamrában különböző méretű befőttesüvegeket, helyezz el bennük egy-egy megfelelő méretű gyertyát. Díszítsd az üvegek nyakát kenderszálakkal, vagy színes szalagokkal. Állítsd egymás mellé őket egy nagyobb méretű tálban, néhány fenyőtobozzal és karácsonyfadísszel tedd teljessé a kompozíciót. Ugye milyen egyszerű?

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2023. DECEMBER A legfinomabb forraltbor-receptek
Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer.
Szabadidő 2022. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Szabadidő 2019. OKTÓBER Télből a nyárba! Indulhatunk?
Influenza, depresszió, nem múló köhögés, sápadtság – hosszan sorolhatnánk, mire gyógyír egy téli nyaralás. A napfény, a tenger, a szabadabb öltözék, a séta és persze maga az élmény testünket-lelkünket pillanatok alatt meggyógyítja, mi több, ellenállóvá teszi.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. FEBRUÁR 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
02
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
03
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Szécsi Pál emlékkoncert
Születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából dalaival emlékezik a popszakma a bársonyos hangú énekesre, akinek csak néhány év jutott a rivaldafényből.
Menu