Egészség

5 elképesztő tévhit a konyhában
Az ételek és konyhai alapanyagok között vannak olyanok, amelyekhez meglepő tévhitek kötődnek. Lerántjuk a leplet!

A csípős vagy puffasztó hatású, liszt- vagy tejtartalmú ételekről számtalan tévhit kering a köztudatban. Az egyre gyakrabban diagnosztizált intoleranciák, táplálkozási allergiák kapcsán is tartja magát néhány hamis elképzelés.

Aki sok csípőset eszik, gyomorfekélyt kap. Tévhit!

A csípős étel önmagában fekélyt nem okoz ugyan, de meglévő fekély esetén fogyasztása valóban fokozhatja a panaszokat. Gyomorfekélynek nevezzük, ha a gyomornyálkahártya folytonossága megszakad, legalább 5 mm kiterjedésű területen.

A gyomorfekélyek egy részét egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza, de bizonyos fájdalomcsillapítók gyakori szedése is vezethet a gyomor falát borító nyálkahártya elvékonyodásához, vérzések kialakulásához. A csípős ételeknek viszont nem sok közük van a problémát okozó baktériumhoz.

Kerüld a puffadást, mellőzd a babot. Tévhit!

A bab a valóságban korántsem okoz annyi panaszt, mint gondolják. A bab a lencséhez és sárgaborsóhoz hasonlóan a szárazhüvelyesek családjába tartozik, melyek jellegzetessége, hogy jóval több energiát és rostot tartalmaznak, mint a zöldségek nagy része. Emellett kiváló forrásai a B1-vitaminnak, a káliumnak és a magnéziumnak.

A hüvelyesek triszacharid nevű összetevője gázképződéssel bomlik le a bélrendszerben, ennek viszont egy egyszerű trükkel elejét veheted. A szárazhüvelyeseket a főzést megelőzően 8-12 óráig érdemes hideg vízben áztatni, az első főzővizet leönteni, majd fedő nélkül főzni. Ízesítésként hozzáadott kömény, édeskömény a puffadást is segíthet elkerülni.

A lisztérzékenység könnyen felismerhető. Tévhit!

A cöliákia, a gluténnel szembeni intolerancia gyakori tünetei a liszttartalmú ételek fogyasztása kapcsán fellépő hasfájás, puffadás, hasmenés. A tapasztalt szakember azonban a kevésbé ismert jelek alapján is felismerheti az intő jeleket: vashiányos vérszegénység, depresszió, csontritkulás is lisztérzékenységet jelezhet. A tipikus panaszok elmaradása mellett, tünetszegény esetben előfordulhat, hogy a betegség diagnózisára már csak a súlyosabb szövődmények kialakulása után kerül sor. Kezeletlen esetben a lisztérzékenység a bélnyálkahártyán komoly elváltozásokat okozhat, az így létrejött felszívódási zavar pedig vérszegénységhez, vagy gyermekeknél a fejlődés elmaradásához vezethet. Fontos tehát minden panaszt komolyan venni, gyanú esetén a lisztérzékenység vérvizsgálattal szűrhető, de biztonsággal csak bélbiopsziával igazolható.

Laktóz-intolerancia esetén egyáltalán ne egyél tejterméket. Tévhit!

Fontos, hogy a tejcukor-érzékenységet (laktóz-intolerancia) megkülönböztessük a tejallergiától. A tejallergiás beteg számára valóban semmilyen tejtartalmú étel fogyasztása nem javasolt. Laktóz-intolerancia esetén azonban néhány készítmény – joghurt, kefír, túró, sajtok – az étrendbe illeszthető. Ötéves kor felett a laktáz enzim termelődése a szervezetben csökken, ezért gyakrabban jelentkezhet hasfájás, puffadás a tejtermékek fogyasztását követően. A panaszok laktózmentes készítmények, illetve a laktáz enzim pótlását biztosító, patikában beszerezhető gyógyszer fogyasztásával orvosolhatók.

Csak a tej- vagy liszttartalmú ételek jelenthetnek gondot.  Tévhit!

A lisztérzékenység, tejallergia vagy laktóz-intolerancia mellett a hisztamintartalmú ételek is kellemetlen tüneteket okozhatnak. A hisztamin lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Hisztaminban gazdag élelmiszerek a vörösbor, a sör, a sörélesztő, a kagyló és a halak többsége is. Ezenkívül ide sorolható a paradicsom (különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup), a spenót, a kolbász és a sonka, különösen a szárított termékek is. A csokoládé, fermentált szójatermékek, szójaszósz, illetve minden fermentált zöldség és a savanyú káposzta is hisztaminban gazdag. Egyes ételek fokozzák a szervezet saját hisztamintermelését. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé, ananász és az alkohol.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
Szabadidő 2023. FEBRUÁR A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Szabadidő 2020. OKTÓBER 5 meglepően trükkös szőlőrecept
Tudod, miért egészséges a szőlő? És van már ötleted, milyen húsételt vagy desszertet készíts belőle? Nekünk van.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. NOVEMBER Háziorvosok, milliós díjazással
A Richter Érdemérem Díj célja, hogy méltó módon jutalmazza a hazai egészségügyi ellátórendszerben dolgozók eredményeit. (x)
02
Egészség 2024. NOVEMBER Melyik szerved nélkül élhetsz?
Testünk egyes szervei létfontosságúak, míg mások hiánya kevésbé veszélyes. Az eltávolítás után is lehet teljes értékű az élet.
03
Egészség 2024. NOVEMBER Rettegett betegség, ami évente ezrek életét követeli
Ha mindenki komolyan venné az ajánlott egészségügyi szűréseket – amelyek az állami egészségügy keretei között is elérhetőek – a vastagbélrákban elhunytak számát éves szinten akár nullára is csökkenthetnénk.
Menu