Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A cserépbe vetett bazsalikom nagyon hasznos a konyhában, hiszen folyamatosan használhatod leveleit fűszerként, friss illata belengi a helyiséget, és üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül. Európában leginkább az olasz és a francia konyha jellegzetes fűszere, a pesto egyik alkotóeleme. A paradicsom legjobb barátjaként tartják számon, de gyakori kiegészítője tésztás fogásoknak, csirke- vagy halételeknek is.
A növény eredete
A növények királyának, Szent János fűnek, németfűnek vagy baziliknak is nevezett Ocimum Basicilum ajakos növény, a mentafélékkel áll rokonságban, és Indiából származik, ahol a hindu Krisna és Visnu istenségeknek szentelték. Manapság különböző alfajtáit a mediterrán régióban, a Távol-Keleten és Kaliforniában termesztik ipari mennyiségben. Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek megközelítő jelentése ’királyság’.
Az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedést és a tébolyt jeleníti meg, és azt hitték, csak akkor termeszthető, ha magját szitkok közepette vetik el. Plinius azt állította, hogy amikor egy kővel ráütöttek, a növényből skorpió lett, amely a mérget és az ármányt szimbolizálta – tény, hogy a skorpiók szívesen bújnak a bazsalikomos cserepek alá.
Állítólag Jézus sírján is nőtt, ezért ortodox templomokban a mai napig megtalálható cserepekbe ültetve. A lovagkorban úgy vélték, a bazsalikomot csak gyönyörű nők ápolhatják, akik a romantikus szerelem szimbólumaként adták vagy fogadták. John Keats gótikus költeményében Isabella halott kedvesének levágott fejét egy cserépbe rejti, amelybe ezután bazsalikomot ültet, és attól kezdve könnyeivel öntözi. Erre végül rájönnek, elveszik tőle a bazsalikomot, és ő ebbe beleőrül.
A hindu hitvilágban, ha egy halott ember mellére bazsalikomleveleket hintenek, ezek útlevélként szolgálnak a szépséges túlvilágra. Dél-Amerikában az érzelmi vagy anyagi gazdagság szimbóluma.
A bazsalikom gyógyhatásai
Nyolc közepes méretű és korú levelet leforrázva, és a langyossá hűlt főzettel öblögetve enyhíthető a fogfájás. A növény szárát rágcsálva tisztítható az ínytályog. A bazsalikom leveléből nyert illóolaj nyugtató hatású. Ezenkívül étvágyjavító, köhögés- és hányinger-csillapító és gyulladáscsökkentő hatása ismert.
Felhasználási javaslatok
A bazsalikom virága fehér, lila vagy rózsaszínű. Enyhébb íze van, mint a leveleknek, ezért könnyű tésztafélékhez és salátákhoz ajánlják.
Friss leveleit a főzés végén tépkedve vagy morzsolva érdemes az adott fogáshoz adni, nehogy hő hatására elveszítse értékes íz- és illatanyagait. Mivel szárítva bárhol kapható, ha tartósítani akarod, érdemes a szárastól letépett növényt celofánba tekerve a mélyhűtőben tárolni. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, és gyógytea készítéséhez. Ízhatását kellemesen egészíti ki a citrom és a fokhagyma.
Tippünk vacsorára
Ne feledd, a bazsalikom a mediterrán világban a szerelem szimbóluma, kétszemélyes vacsorádnak így szinte garantált bók-arató hatása.
Bazsalikomos paradicsomleves
Hozzávalók:
8 dkg paradicsompüré
fél evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tisztított, reszelt fokhagyma
15 dkg tisztított, felaprított paradicsom
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál majoranna
fél dl száraz fehérbor
fél fej vöröshagyma
A vöröshagymát pucold meg, kockázd apróra. A fokhagymát tisztítás után reszeld le vagy pépesítsd. Közepes lángon pirítsd meg a fokhagymát és a hagymát, amíg üvegessé nem válik. Keverd bele a paradicsompürét, és melegítsd át. Ezután jönnek a fűszerek, a friss paradicsomdarabok és a bor. Forrald fel, majd lassú tűzön 30 percig főzd.
Bazsalikomos-tejfölös csirkemellcsíkok
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
Fél fej vöröshagyma
40 dkg csirkemellfilé
1 kisebb db piros kaliforniai paprika
Frissen őrölt bors, egy kis pohár tejföl, friss bazsalikomlevelek
A felforrósított olívaolajon futtasd meg a vékony karikákra szeletelt vöröshagymát, add hozzá a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét, a piros kaliforniai paprikát, és szórd meg frissen őrölt borssal. Közepes tűzön pirítsd 4-5 percig tovább, majd öntsd ráa tejfölt. Alacsony tűzön forrósítsd föl, de nem forrald, és morzsold bele a bazsalikomot. Lazán keverd össze, forrón tálald.