Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Az étkezés segítségével immunrendszerünket vértezzük fel, vagy éppen hanyagoljuk el. A szakemberek úgy gondolják, hogy az egyik legjobb védekezés a védőoltás, emellett azonban immunrendszerünket a táplálkozással és a pihenéssel is tudjuk erősíteni. Fogadd meg tanácsainkat, hogy az asztalra kerülő ételek ne csak finomak legyenek, de immunrendszered is támogassák!
1. Ne főzzük túl az ételeket!
Minél kevesebb hőhatásnak tesszük ki az alapanyagokat, annál többet tartanak meg értékes komponenseikből. A friss húst és halat csak rövid ideig süssük, pároljuk, és kerüljük a zöldségfélék fölösleges áztatását is.
2. Nyers zöldség és gyümölcs minden mennyiségben!
A legtöbb vitamint akkor juttatjuk a szervezetünkbe, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget, gyümölcsöt. Nem kell lemondanunk a változatosságról sem, hiszen például a különbözőképpen elkészíthető salátákból akkora a választék, hogy szinte minden téli napra juthat egy-egy fajtából.
3. Szükség esetén tároljuk az ételeket hidegen vagy mélyhűtve!
Ha szükséges, mind az alapanyagokat, mind a készételt tároljuk hidegen, hosszabb tároláskor mélyhűtve. Így azonos mennyiségű élelmiszerből akár 50 százalékkal több vitaminhoz, ásványi anyaghoz is juthatunk. Érdekesség például, hogy az előfőzés nélkül, mínusz 18°C-on mélyhűtött gyümölcsök C-vitamin-tartalma még féléves tárolás után is kevesebb mint 10 százalékkal csökken.
4. Télen is használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket!
A mesterszakács elárulta, hogy tél közepén is friss zöldségeket és gyümölcsöket használ, bár való igaz, hogy ekkor kevesebb szezonális alapanyagból lehet válogathatni, mint nyáron. – Ilyenkor kerülnek előtérbe a savanyú káposztás ételek, a sütőtökös levesek és köretek, valamint a kerekrépás téli étkek – árulja el Borda Attila. Ezek az alapanyagok sok más mellett jócskán bővelkednek C-vitaminban és rostokban is. A savanyú káposzta és a sütőtök jótékony hatásait már régóta ismerjük, azt viszont talán kevesen tudják, hogy a kevésbé ismert kerekrépa A-, B1- és B2-vitaminban, valamint kalciumban és foszforban is gazdag.
5. Igyunk minél több gyógyteát!
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-3 liter) nemcsak nyáron fontos, hiszen átlagosan több mint 2 liter folyadék távozik naponta a szervezetünkből a légzés, kiválasztás, emésztés és verejtékezés során. Ha ezt természetes gyógyteákkal is pótoljuk, sokat tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért. A leghatékonyabb immunerősítő teák közé tartozik a csipkebogyó-, a kamilla-, a gyömbér-, a borsmenta-, a kasvirág- és a hársfatea. Ezek a főzetek a meghűlést is hatékonyan gyógyítják, ráadásul még finomak is!