Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A szőlő nemcsak a bor miatt kedves számunkra, hanem azért is, mert a legnagyobb cukortartalmú, ugyanakkor a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre minden nap szükségünk van. Nagy százalékban találhatók benne értékes ásványi anyagok – vas, cink, magnézium, réz, szelén –, C- és B-vitaminok, legfontosabb összetevője pedig magas káliumtartalma. Jótékony hatásait leginkább az emésztésre fejti ki: vízhajtó, segíti a vese és az epe működését, tisztítja és méregteleníti a bélrendszert.
Nagy mennyiségű vizet és rostot tartalmaz, így bármilyen fogyókúra vagy méregtelenítő diéta kiváló kiegészítője lehet. Jelentős szőlőcukortartalma segíti a koncentrációt és a szellemi teljesítőképességet, továbbá idegerősítő, nyugtató hatású, energiatartalma ugyanakkor igen alacsony. A szőlő mindezeken felül gyógyító, gyulladáscsökkentő polifenolt is tartalmaz. Erősíti a szervezet védekezőképességét, magja és héja pedig tele van flavonoidokkal, amelyek leginkább a rákosodás ellen védik meg a sejteket. Leggyakrabban magában szokás fogyasztani, mi viszont úgy gondoltuk, még a szőlő is alkalmas némi bolondításra.
Rokfortos szőlőfalatok
Hozzávalók:
sok erős fogpiszkáló
kb. 1 kg nagy szemű szőlő
20 dkg rokfort (vagy más sajt)
A szőlőt mosd meg alaposan, majd szedd le a szemeket a fürtről. A rokfortból vágj körülbelül olyan nagyságú kockákat, mint amekkorák a szőlőszemek. A szemeket vágd vízszintesen félbe, helyezd a két fél közé a sajtkockát, majd szúrd át az egészet fogpiszkálóval. Izgalmas vendégváró falatkákat készíthetsz, ha többféle sajtból vékony szeleteteket vágsz sós kekszkarikákra és mellé kínálod a megtisztított szőlőszemeket.
Szőlős-currys rizssaláta
Hozzávalók:
10 dkg barna rizs
1 fej lilahagyma
1 csirkemell
1 nagyobb fürt szőlő
1 kiskanál curry
1 pohár joghurt
A barna rizst főzd puhára és csöpögtesd le. A csirkemellet grillezd ropogósra, majd ha kihűlt, tépkedd kis falatokra, és tedd egy salátatál aljába. Add hozzá a rizst és a nagyon apróra vágott lila hagymát. Sózd, borsozd és hintsd meg a curryvel. Keverd össze alaposan, és forgasd hozzá a szőlőszemeket úgy, hogy ne törjenek össze. A végén öntsd nyakon natúrjoghurttal, forgasd össze, és hűtsd be.
Karamellizált szőlős máj
Hozzávalók:
fél kg csirkemáj
1 vöröshagyma
25 dkg szőlő
3 evőkanál cukor
5 evőkanál vaj
2 evőkanál vajon pirítsd át a májat, majd ha kész, tedd félre. A serpenyőben maradt zsiradékhoz adj még egy kanál vajat, és párold meg rajta a karikákra vágott vöröshagymát. Szedd a félretett májra, majd tedd a serpenyőbe a maradék vajat. Szórd rá a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Mielőtt megmerevedik, dobd rá a szőlőszemeket, és forgasd össze. Öntsd az egészet a várakozó májra, és tálald mazsolás rizzsel.
Szőlővel és almával sült csirke
Hozzávalók:
1 bontott csirke (vagy pulyka)
1 nagyobb fürt szőlő
2 nagyobb narancs
2 nagy alma
2 dl fehérbor
só
Állítsd egy nagy tűzálló tálba a csirkét. Sózd meg alaposan. Az egyik alma és a narancs felét felszeletelve dugd a csirke hasüregébe. Szemezd le a szőlőt, és egy keveset dugj a csirkébe az alma mellé. A többi szőlőszemet szórd a csirkére, illetve köré. A maradék almát és narancsot vágd cikkekre, és szórd a csirke köré. A bort öntsd rá, majd alufóliával vagy a tűzálló tál tetejével lefedve, 160 fokon süsd másfél-két órán át, közben pedig locsolgasd a saját levével. A végén vedd le a fóliát és 180 fokon süssd aranybarnára a csirke bőrét. Narancsszeleken tálald, szórj mellé néhány szem szőlőszemet.
Szőlős túródesszert
Hozzávalók:
25 dkg szőlő
25 dkg túró
1 pohár tejföl
2 evőkanál porcukor
A túrót villával törd össze, és add hozzá a tejfölt, majd keverd el a porcukorral. A szőlőt mosd meg, szemezd le, és keverd a masszához úgy, hogy a szőlőszemek ne törjenek össze. Simítsd őket üvegtálakba, és azonnal tálald.