Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A krumpli a közhiedelemmel ellentétben egészséges, csak tudni kell helyesen elkészíteni, alkalmazni és tálalni. A burgonyának valóban magas a szénhidráttartalma, a kalóriatartalma ellenben jóval alacsonyabb, mint más, általában köretként alkalmazott ételeké. A rizsnél és a kenyérnél is energiaszegényebb választás, ráadásul tápanyagokban is gazdagabb. Magas kálium-, magnézium- és vas-, valamint C- és B-vitamin-tartalma által értékes része lehet a napi étrendnek. Segíti az emésztést, kíméli a gyomrot, lúgosít – ha pedig hús nélkül, salátával, főételnek fogod fel, nem hizlal, viszont jótékonyan laktat.
A chipset, vagy a bő olajban sütést és a zsírt persze el kell felejtened. Receptjeink abban próbálnak segíteni, hogyan készítheted el izgalmasabban a sima főtt és sült változatnál.
Csőben sült krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
3 dl tejszín
1 dl tej
diónyi margarin
só, bors, szerecsendió
15 dkg ementáli sajt
A krumplit pucold meg, majd szeleteld egészen vékonyra. Egy nagy tűzálló tálat vajazz ki, és egyenletesen rétegezve rakd le a krumpliszeleteket, sózz, borsozz minden réteget, ízlés szerint reszelj rá szerecsendiót is. A tejet és a tejszínt keverd el, és öntsd a krumplira. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a krumpli megpuhul, és a teteje kissé megbarnul.
Zöldséges rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
fél kg paradicsom (lehet darabolt konzerv is)
1 nagyobb cukkini
2 kaliforniai paprika
1 fej hagyma
oregano, bazsalikom
só, bors
olívaolaj
10 dkg mozzarella
5 dkg parmezán
A krumplit pucold meg és szeleteld vékonyra. Egy kiolajozott tepsibe rakd le, fűszerezd, majd öntsd rá a paradicsom felét. Szeleteld rá a cukkinit és a hagymát, majd a paprikát, és öntsd le a maradék paradicsommal. Fűszerezd újra, majd a tetejét szórd meg a reszelt mozzarella és parmezán keverékével. 180 fokos sütőben süsd addig, amíg a krumpli meg nem puhul, és a sajt meg nem pirul a tetején.
Alufóliában sült rozmaringos krumpli
Hozzávalók:
1 kg kisméretű krumpli
2-3 ág friss rozmaring
nagy szemű só
bors
olívaolaj
A krumplikat vágd félbe, majd forró, sós vízben főzd félig puhára kb. 8-10 perc alatt. A sütőt melegítsd elő 180 fokosra, a krumplit helyezd egy alufóliával bélelt tepsibe. Szórd meg a sóval, a borssal, az összetépkedett rozmaringgal, majd locsold meg olívaolajjal, és alaposan zárd le alufóliával. A sütőben fél óra alatt süsd ropogósra, az utolsó öt percben leveheted a fóliát, hogy még ropogósabb legyen.
Bécsi krumplisaláta
Hozzávalók:
1 kg nem szétfővő krumpli
1 nagy fej lila hagyma
5 evőkanál borecet
só, bors
egy csokor metélőhagyma
1 kiskanál mustár
fél citrom
1 kiskanál porcukor
2 evőkanál olívaolaj
A krumplit egészben főzd meg, majd még melegen pucold meg és karikázd fel. A lila hagymát vágd vékony szeletekre, sózd meg, és öntsd le a fél citrom levével, majd hagyd állni. Az ecetet a cukorral és sóval forrald fel, add hozzá a lila hagymáról leszűrt citromlevet, kevés mustárt, borsot, az olajat, majd öntsd a krumplira. A saláta tetejét szórd meg apróra vágott metélőhagymával. Hűtsd be 3-4 órára, és csak azután tálald.