Egészség

Testünk fantasztikus trükkje: a tüsszentés
Elsöprő erejű tisztító reflex, vicces élettani folyamat. A tüsszentés számos érdekességgel szolgál.

A nátha első tünete a torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat. A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti a szervezetet.

Elsöprő erejű tisztulás

A tüsszentést az orrnyálkahártya irritációja okozza, amelyet többek közt annak virális fertőzése is okozhat. Az orrnyálkahártya gyulladásakor az érzéksejtek aktivációja egy reflexmechanizmust indít el.

A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket pedig behunyjuk. A lágyszájpad zár, ezt pedig elsöprő erejű, akár 120-190 km/h-s sebességet is elérő tüsszentés követi. Ez az összetett folyamat mindössze 2-3 másodperc alatt megy végbe, mégis több ezer kórokozóktól hemzsegő apró nyákcsepptől szabadítja meg a légutakat.

Érdekes tények a tüsszentésről

Tudtad? Egy érdekes rendellenesség minden negyedik embert érint a világon: a tüsszögési reflex. Az érintettek erős fénybe vagy a napba nézve többször egymás után tüsszentenek. A fényre vagy napra tüsszentés, a photic sneezing eredete az ún. háromosztatú ideg rendellenes működése. Ez a „betegség” nem tévesztendő össze azzal a módszerrel, miszerint a készülő tüsszentést elősegítjük a napba nézéssel.

Tudtad? Számos kultúrában tulajdonítottak különleges, jövőt előre jelző jelentőséget ennek az élettani folyamatnak. Az ókori egyiptomiak a tüsszentés hangjából következtettek a közeljövő eseményeire, a mexikóiak szerint az egy tüsszentés szomorúságot, a kettő örömöt, a három érdekes híreket, a négy szerelmi légyottot, az öt és a hat anyagi gyarapodást, a hét pedig súlyos titok lelepleződését jelenti. Nálunk is ismert babona, hogy ha egy mondatra rátüsszent valaki, azt igaznak minősíthetjük.

Tudtad? A világ leghosszabb ideig tartó tüsszentőrohamát Donna Griffith állította fel. Az angliai Worcestershire-ben élő hölgy 978 napon át tüsszögött.

Tudtad? Egy egyszerű módszerrel megelőzhetjük a tüsszentést: ujjunkat a felső ajkunk és az orrunk között a középvonalban húzódó kicsiny árok területére nyomjuk, így állíthatjuk meg a feltörő légáramlatot.

Tudtad? Elterjedt tévhit, hogy a tüsszentés pillanatában – ha rövid időre is, de – megáll a szívünk. Amikor a mellkasunk a tüsszentésre felkészül, az erek összehúzódnak ugyan egy kicsit, és ennek hatására a szívünk ritmusa is megváltozhat, de semmi esetre sem áll meg. Hasonlóan téves elképzelés, hogy ha nem csuknánk be tüsszentés közben, a szemünk kiugrana a helyéről. Nyilvánvalóan nem így történne, bár a szemgolyó alatti erekben valóban megnő a nyomás a tüsszentés első fázisában. Ugyanakkor nem is lehet nyitott szemmel tüsszenteni. A szem becsukása olyan reflex, amit nem tudunk megváltoztatni.

A védekezés kellemetlenné válik

Bár a tüsszentés önmagában védekező mechanizmus, náthával párosulva igen kellemetlen és a mindennapokat megkeserítő tünetté válhat. Egy 2013-as globális felmérés szerint az emberek 67 százalékának (Magyarországon 57 százalék) életét nehezíti meg a tüsszögés. Világszerte a köhögés és az orrfolyás után ez a harmadik leggyakoribb náthaszimptóma, amelyet az emberek észlelnek. A végeláthatatlan tüsszögésnek elejét vehetjük, ha orrnyálkahártyánkat tisztán és nedvesen tartjuk. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő módszert és megfelelő ideig használjunk, két hétnél tovább pedig ne alkalmazzunk orrnyálkahártya lohasztó orrsprayt.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2020. OKTÓBER Szív- és testmelengető őszi levesek
Sárga, zöld, mélybarna őszi színek és markáns ízek: ezek az évszak legfinomabb, legegyszerűbb krémlevesei.
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Az ember legokosabb barátja
A "legokosabb állat" megtisztelő címre a főemlősök mellett a delfinek és a kutyák a legesélyesebbek. Az ember legjobb barátjának több ezer éves behozhatatlan előnye van.
Egészség 2020. AUGUSZTUS 7 megdöbbentő adat az emberi testről
Tudtad, hogy reggel magasabb vagy, mint este? Vagy hogy a leheleted karakterét több ezer molekula határozza meg? Néhány adat következik az emberi test csodálatos világából.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu