Szabadidő

Szuper tippek, ha szereted a diót
Néhány édességen kívül nem sok mindenre használjuk a diót, pláne kevesen ismerik rendkívül kedvező élettani hatásait.

A népi gyógyászatban régóta ismerik a diót, és nemcsak a mai konyhákon használt dióbélről van szó. A szárított, majd leforrázott diófalevél teáját például gyomor- és bélhurut, bélférgesség vagy magas vérnyomás ellen használták, de egyes szakkönyvek kiemelték vértisztító és étvágygerjesztő hatását is. A diólevél erős forrázatát bőrkiütésekre ajánlották, de az erős teaforrázattal gargalizálva a torokgyulladásra is kedvező gyógyhatást érhetünk el. Ugyancsak fájós torokra ajánlott a dió zöld burkának főzete, mézzel keverve, de ezt a burkot sajtolták is, a kinyert olajat pedig puffadásra használták, embereknél és állatoknál egyaránt.

Valószínűleg a dióbél agyhoz hasonló alakja miatt alakult ki az az elképzelés, hogy serkenti az agyműködést, frissíti a memóriát – ez azonban tudományos megfigyeléssel nem alátámasztott hatásra utal.

A népi gyógymódokon kívül azért konkrétabb okokkal is alátámaszthatjuk, miért is olyan egészséges a dió. Nem csupán vitaminokban gazdag, de olajokban is, amelyek a telítetlen zsírsavaik miatt érdekesek. A telítetlen zsírsavak ugyanis a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentik, illetve a csontok erősségének megőrzésében van nagy szerepük. Emiatt ajánlják a diétázóknak is a diót, ugyanis a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Ellátja továbbá a szervezetet a megfelelő mennyiségű mangánnal, rézzel, ásványi anyagokkal, de vitamintartalma miatt is emlegetik a prosztatarák megelőzésében vállalt szerepét.

Fantáziafrissítés

A dió egészségre gyakorolt kedvező hatásai mellett ne felejtsük el, hogy egyszerűen: finom. Bejgliben vagy egyéb süteményben, esetleg tésztára szórva vagy tésztacsigába göngyölve. El kell azonban ismernünk, hogy meglehetősen fantáziaszegény elkészítési módjait ismerjük ennek a remek alapanyagnak, érdemes tehát felfrissíteni, kiegészíteni a konyhai ismereteinket, ötlettárunkat. A következőkben néhány játszva elkészíthető receptet osztunk meg.

Dióleves

Hozzávalók:
12 dkg dióbél,
2 hagyma,
1 evőkanál liszt,
3-5 dkg vaj,
2-3 tojássárgája,
1 csokor petrezselyemzöldje,
1-2 szál kapor,
1 teáskanál ecet,
só.

A ledarált dióbelet az apróra vágott hagymával fazékba tesszük, ráöntünk fél pohár vizet, és egy ideig pároljuk. Felöntjük másfél liter forrásban lévő vízzel, amelybe már belekevertük a lisztet és az ecetet. Megsózzuk, majd a forrástól számított 10-15 perc múlva hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a kaprot. Amikor megint felforrt, levesszük a tűzről. A levesestálban elkeverjük a tojássárgákat, és állandó keverés mellett ráöntjük a levest. Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, és tálalás előtt még hozzákeverjük a vajat.

Diósült

Hozzávalók:
kockára vágott hagyma,
3 evőkanál víz,
2 evőkanál olívaolaj,
finomra vágott zellerszár,
vágott dió,
napraforgómag,
szójatej,
bazsalikom, zsálya vagy kakukkfű,
zsemlemorzsa,
só.

Üvegesre pirítjuk a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután beletesszük egy tálba, és hozzáadjuk a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól összekeverjük, majd a zsemlemorzsát is beletesszük. Ezután öntjük bele a vékonyan kiolajozott tepsibe, és 60 percig 175 fokon sütjük. Hogy ne égjen meg, a sütés vége felé letakarhatjuk alufóliával.

Diótej

Hozzávalók:
dió, víz, méz.

Egy csésze diót vízzel összeturmixolunk, majd felfőzzük és átszűrjük. Ezután mézzel ízesítjük, és egy kevés sót adunk hozzá.

Pörkölt dió

Hozzávalók:
20 dkg dióbél,

1 evőkanál só,
2 fokhagymagerezd.

A dióbélre annyi vizet öntünk, hogy jól ellepje. Beletesszük a sót, a fokhagymát, majd felforraljuk, 3 percig főzzük. A levet leöntjük róla, ezután sütőben megpirítjuk, közben 4-5 percenként megkeverjük, ügyelve, hogy meg ne égjen.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2023. DECEMBER Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.
Szabadidő 2022. NOVEMBER Tökös finomságok - 4 különleges recept
Padlizsán, tök, cukkini, patisszon – mindegyikre egy-egy tuti recept, hogy tudd, mit kezdj ezekkel a csodás zöldségekkel!
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Miért flörtölünk, ha süt a nap?
Kétségtelen a kapcsolat: tavasz közeledtével mindenki nyitottabb a másik nem közeledésére. Jobb a kedvünk, és nagyobb a libidónk. Miért?
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
Menu