Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Végre itt a jó idő, ilyenkor kicsit mindenki úgy érzi, hogy valami új kezdődhet az életében. Felpörög az életkedv, elhatározások születnek, a munkakedv és a tettvágy szárnyakat kap, egyszóval egy kicsit minden színesebb. A háziasszonyok (és háziférfiak) a konyhában is szeretnének változtatni: jöhetnek a friss ízek, az új receptek, a vitaminbombák.
Míg várod, hogy a kora tavaszi napsütést valódi tavaszi zöldségek és gyümölcsök kövessék, addig is pótolnod kell valahogy a télen kiürült vitamintárakat. A nehéz, súlyos téli ételek ilyenkor már nem okoznak akkora örömöt, tehát tavaszias, de még nem egészen tavaszi ételekre vágyakozol. Ugyanakkor épp itt az ideje, hogy felhasználj mindent, amit a tél folyamán felhalmoztál a mélyhűtőben.
Paradicsomos-olívabogyós csirke
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell
1 konzerv darabolt paradicsom-
10 dkg olajbogyó
1 vöröshagyma
só, bors
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom
parmezán
olívaolaj
A csirkemellet vágd négy darabba, és forró, olajos serpenyőben pirítsd elő mindkét oldalát. A hagymát vágd apróra, párold puhára olívaolajon, add hozzá az áttört fokhagymát, a paradicsomot, sózd, borsozd, majd keverd hozzá a felkarikázott olajbogyót és a bazsalikomot is. A csirkét rendezd tűzálló tálba, öntsd nyakon a paradicsomszósszal, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt süsd készre. Félidőnél reszelj rá parmezánt, friss bazsalikomlevéllel tálald.
Zöldséglepény
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
30 dkg brokkoli /cukkini
2 tojás
1 csokor újhagyma
reszelt sajt
tejföl
só, bors
pici curry vagy chilipor, esetleg római kömény
A krumplit héjában főzd puhára, majd hagyd kihűlni. A brokkolit dobd forrásban lévő vízbe pár percre, és gyorsan hűtsd le. Az újhagymát karikázd fel. Ha a krumpli kihűlt, reszeld le. A brokkolit aprítsd fel, majd dolgozd össze vele a reszelt krumplit, a tojásokat, az újhagymát és a reszelt sajtot. Fűszerezd, majd öntsd a masszát kivajazott piteformába és fél óra alatt, 180 fokon süsd meg. Tálaláskor locsold meg tejföllel és szórj rá még reszelt sajtot. A zöldségeket kombinálhatod kedved szerint gombával, cukkinivel, sütőtökkel.
Grépfrútos kelkáposztasaláta
Hozzávalók:
fél fej kelkáposzta
1 nagy grépfrút
2 evőkanál olívaolaj
kevés őrölt chili
1 gerezd fokhagyma
egy evőkanál balzsamecet
só, bors
A kelkáposztát szeleteld vékony csíkokra. A grépfrútot pucold meg úgy, hogy a fehér részektől és a hártyáktól is megfosztod, csupán a gyümölcshús marad, ezt vágd olyan apróra, amilyenre csak lehetséges, de vigyázz, hogy a levét fogd fel. Az öntethez keverd el az olajat, chilit, áttört fokhagymát az ecettel, a sóval és a borssal. Forgasd össze a hozzávalókat.
Gyümölcsös túrótorta
Hozzávalók:
1 kg túró
70 dkg friss szeder vagy fagyasztott erdei gyümölcs
6 tojás
5 dkg liszt
5 dkg cukor (ill. ízlés szerint)
1 dl tejföl
Az áttört túrót keverd el a cukorral, a liszttel, valamint a tejföllel, majd keverd bele a gyümölcsöt. A tojásokat válaszd szét, a sárgákat keverd a túróhoz, a fehérjéket pedig verd kemény habbá, és forgasd óvatosan össze a masszával. Töltsd az egészet kivajazott, kilisztezett tortaformába, és 160 fokos sütőben kb. egy óra alatt süsd meg.