Szépség

Szépségtitkok távoli tájakról
Afrika kozmetikai titkait te is kipróbálhatod, például a shea-vaj vagy az argánolaj formájában.

Aranyszínű argánolaj, selymes shea-vaj, gyümölcsös marula és forró homok – a fekete kontinens egzotikus szépségápolási titkai újabban megtalálják az Európába vezető utat is. Mágikus hatásuk mind több kozmetikai termékben és wellness-kezelésben bontakozik ki.

Shea vaj

Szerencsés helyzetben vannak az afrikai nők: a szépségápoláshoz szükséges dolgok szó szerint az orruk előtt, a fán nőnek. A karitéfa néven is emlegetett shea fa dióhoz hasonlatos termését először megőrlik, majd felhevítik. Ily módon vitaminokban és glicerinben gazdag krémet nyernek. Az afrikai anyák ezzel a fehér, szagtalan masszával kenik be a gyerekeiket nap mint nap tetőtől talpig, hogy megvédjék őket a száraz széltől és az erős napfénytől. Igen egészséges szokás ez, mivel a tiszta shea vajban természetes fényvédő anyag rejtőik, amely a 6-8-as faktornak megfelelő védelmet nyújt az ibolyántúli sugárzás ellen. A tudósok azt is felderítették, hogy a shea vaj rendszeres használata majdnem a duplájára növeli a bőr nedvességtartalmát. A kozmetikai cégek éppen ezért a száraz vagy érzékeny bőrre ajánlott termékeikben használnak shea vajat.

Argánolaj

Hogy az arcukat ne szárítsa ki a sivatagi nap és a szél, Észak-Afrika berber törzseinek asszonyai már generációk óta egy különleges, értékes elixírrel ápolják a bőrüket. Ez az argánolaj, amelynek szépítő tulajdonságait mára tudományos vizsgálatok is alátámasztják. Magas A- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az aranyszínű olaj védi a bőrt a sejtromboló hatású, agresszív szabad gyökök támadásától, ezért újabban számtalan anti-aging krém hatóanyagai között megtalálható.

A folyékony aranynak is nevezett borostyánsárga olajat fáradságos munkával nyerik ki a természetvédelmi oltalom alatt álló argánfa (botanikai nevén Argania spinoza) rendkívül kemény magjaiból. Egy liternyi értékes olaj előállításához nem kevesebb, mint két mázsára van szükség az élet fájaként is emlegetett növény magjából. Ez ad magyarázatot arra, miért olyan drága az argánolaj: egy literjéért akár ötezer forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek.

Kakaóvaj

Bár a kakaófa eredetileg Dél-Amerikából származik, fő termőterülete ma már Afrika. A fa termésének magjaiból préselik a csokoládés illatú kakaóvajat, amely újra bársonyossá varázsolja az igénybe vett, száraz bőrt. Mivel a kakaóvaj nagyon hasonlít a bőr saját zsírjához, rndkívül gyorsan felszívódik, ami ideális tulajdonság egy forró kontinensen. A kakaóvaj ezen kívül feszesíti is a bőrt: a benne található aminosavak javítják a vérellátást, míg a polifenolok megelőzik a bőr petyhüdtté válását.

Marula-olaj

A dél-afrikai nők régóta tisztában vannak a gyümölcsök szépítő erejével. Titkos elixírük például az a testmasszázsra használt olaj, amelyet a marula nevű fa barackhoz hasonlító, aranysárga gyümölcséből nyernek. A jellegzetes afrikai növényt egyébként elefántfa néven is ismerik, mivel ízletes termését szívesen fogyasztják az elefántok. Mára arra is fény derült, minek köszönhető, hogy a marulaolajas masszázst követően a bőr különösen simává és bársonyossá válik: a gyümölcsben ugyanis négyszerannyi C-vitamin található, mint a narancsban. Ez a vitaminbomba optimális módon serkenti a bőr kollagénképződését, míg palmitinsav-tartalma erősíti a bőr védő lipidrétegét.

Szavannai homok és lávaföld

Amikor a maszáj harcosok hazatértek a vadászatról, fáradt izmaikat és ízületeiket a sivatag forró homokjából készített „fürdőben“ pihentették. Ezt a kezelést ma mind több wellnesshotel kínálatában találhatjuk meg, psammoterápia elnevezés alatt. A kezelés során a vendég teste körülbelül 475 kilónyi meleg homokba süpped bele. Az 50 fokosra felhevített homokban kiváló klíma uralkodik, nincs túlzott forróság, a test nem izzad, így a módszer nem terheli meg fölöslegesen a szívet és a vérkeringést. A Szahara-érzés 30 percig tart, és különösen kiváló eljárás a feszültségek oldására.

Zsíros bőr esetén Észak-Afrika lakói a ghassoul névre hallgató, finomra őrölt lávafölddel végzett pakolásra esküsznek. A lávaföldben található ásványi anyagok és nyomelemek megkötik a faggyút, magukba szívják a fölösleges zsírt és finomítják a bőr pórusait.

szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2023. MÁRCIUS A bőr három ismeretlen ellensége
Nemcsak a dohányzás és a napfény árt a bőrnek, hanem a krémek is tartalmazhatnak károsító anyagokat.
Szépség 2022. ÁPRILIS Fűszertár a szépségápolásban
A fahéj, a szegfűszeg gyakori fűszerek a konyhában. De azt tudtad, hogy legalább ilyen fontosak a szépségápolásban?
Szépség 2022. JANUÁR Bőrbetegség ötvenen túl: a rozácea
A rozácea főleg az arcbőrön mutatkozó krónikus bőrbetegség. Tudj meg róla többet!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
03
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
Menu