Szépség

Segítség, örömanya leszek!
Esküvőre készül a család. Helyszín, meghívó, vacsora – hónapokig tartó szervezés. A főszereplő persze a menyasszony, de ki gondol az örömanyára? Mi segítünk!

A legtöbb édesanya lelkesen járja lányával az esküvői ruhaszalonokat, elkíséri cipőt vásárolni, és a legapróbb részletekig igyekszik a segítségére lenni, hogy a nagy napon valóban a menyasszony lehessen a legszebb. A mamák eközben általában megfeledkeznek saját magukról, arról, hogy ők is a figyelem középpontjában lesznek az ünnepi eseményen. Gyakran csak az utolsó pillanatban kapnak észbe, hogy nincsen megfelelő alkalmi öltözékük, sőt olykor tanácstalanok is, hogy milyen ruha állna jól nekik, mit illene viselniük.

Kosztümben

Az örömanyák számára jó választás a kosztüm, amelyből mindenki találhat magához illő fazont. Az alkalmi modellek anyaga vékonyabb, finom szövet vagy selyem. Gyakori a hosszabb szoknya, a gloknis szabás és a hólokkal vagy fodorral bővülő fazon. De akinek formás a lábszára, viselhet térdnél végződő szoknyát is.

A kosztümkabát igen alkalmas arra, hogy alakod kisebb hibáit leplezd vele. A hosszított fazonú, combközépig érő blézerfajta, a gérokk ideális azok számára, akiknek csípőn vagy combon súlytöbbletük van. Az A vonalú modellek ügyesen leplezik a körte alkatúak szélesebb alsótestét. A dupla gombsoros kosztümkabát előnyös moletteknek, mivel függőleges irányban osztja meg az alakot, és ezáltal optikailag vékonyít. A princesz fazonú blézerek mell alatti szabásvonaluknak köszönhetően elfedik a hastájék esetleges pluszkilóit. A rövid, karcsúsított kabátkák vékony alakon mutatnak jól.

A szoknya hossza és fazonja szintén lényeges kérdés. Az egyenes vonalú, térd körül végződő, úgynevezett ceruzaszoknya sok nőnek áll jól. Ám ha csípőd feltűnően széles, válassz inkább kissé trapéz vonalú vagy harangszabású szoknyát.
A hosszabb, gloknis aljak előnyösek körte alkatúaknak és moletteknek egyaránt.

Kánikulában akár blézer nélkül, rövid ujjú selyemblúzzal is viselheted a kosztümöt. Elegáns kiegészítő egy mintás muszlinsál vagy hosszú selyemstóla.

Nadrágban nőiesen

Ha elkötelezett nadrágpárti vagy, neked találták ki a nadrágkosztümöt. Eleganciában pedig felveszi a versenyt szoknyás változatával. A vékony szövetből, viszkózból készült nadrágkosztümök magas sarkú cipővel örömanyák számára is ideálisak.
Választhatsz szűk és bővebb, egyenes szárú modellt is. A blézerek fazonja és hossza, akárcsak a kosztümöknél, sokféle.

Az eleganciájáról és jó ízléséről is híres színésznő, Sophia Loren is nadrágkosztümben pompázott fia és a magyar menyasszony esküvőjén Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Komplé és estélyi ruha

Nyári esküvőre ideális a komplé, vagyis az azonos anyagú ruha-blézer együttes. A komplé ruhája lehet rövid ujjú vagy ujjatlan. A blézer szintén lehet rövid ujjú. A fazonok a kosztümökhöz hasonlóan igen változatosak.
Aki több öltözéket is megengedhet magának, a nappali szertartásra – templomi és polgári esküvő esetén is – választhat kosztümöt, nadrágkosztümöt vagy komplét, az ünnepi vacsorán pedig estélyi ruhát.

A kalap kötelező?

Nem, de majdnem! Az igazán elegáns öltözékhez kalap dukál. Akár kosztümöt, akár komplét viselsz, találsz hozzá illő kalapot. Érdemes időt szánnod a próbálgatásra, mert minden arcformához más kalapforma illik.

Válassz ruhát alkatod szerint!

Nem baj, ha néhány pluszkiló felszaladt rád az évek alatt, a megfelelő fazonú ruhával ezt ügyesen leplezheted. A jó döntéshez tudnod kell, melyik alaktípusba tartozol. Hiszen másfajta szabásvonalú modell előnyös a körte, illetve a deltás alkatúak számára. Ami jól áll a magas nőknek, nem való a kistermetűeknek.

Következő cikk

Körte alkatúaknak előnyös a derekat hangsúlyozó, öves ruha, valamint az A vonalú szoknyás modell, amely leplezi a széles alsótestet. Az ejtett vállú ruha szélesebbnek mutatja a vállat, így ellensúlyozza a csípőt. A bő ujjú és a húzott vállrészű modellek is ezért ideálisak.
Nem ajánlottak a nyakpántos és az amerikai vállas (a vállat szabadon hagyó) ruhák, a testhez simuló fazonok, illetve a szűk szoknyás modellek. A sellőfazon szintén kerülendő.
Tipp: ha a ruha felső része világos színű, az alsó pedig sötét, keskenyebbnek tűnik a csípőd.

Deltás alkatúaknak előnyös az úgynevezett empire fazon, amely a mell alatti szabásvonal által leplezi a nem túl karcsú derekat. Jó választás az egyenes vonalú és a szűk szoknyarészű ruha is. Ideális a mély, ovális vagy V nyakkivágás, amely ellensúlyozza a széles vállat.
Nem ajánlottak a derékba szabott modellek, a válltöméses ruhák és a húzott vállú, bő ujjú estélyik.
Tipp: ha a ruha mellrésze függőlegesen csíkozott, keskenyebbnek tűnik a felsőtested. Szintén ezt a hatást éred el, ha az estélyi felső része sötétebb, szoknyarésze pedig világosabb színű.

Molett alkatúaknak előnyös az alakot lazán követő ruha, amelyet lágy esésű anyagból varrtak, ez leplezi a pluszkilókat. Fontos, hogy a ruha sehol ne feszüljön a testre. A függőlegesen futó szabásvonalak vékonyítanak. Jó választás az enyhén A vonalú szoknyás ruha. Ideális a mély V kivágás.
Nem ajánlottak a szűk, testhezálló fazonok, a húzott szoknyás modellek, a merev anyagú ruhák.
Tipp: ha a ruhát combközépig érő, lefelé bővülő, nyitott blézerrel viseled, vékonyabbnak tűnsz.

Filigrán alkatúaknak előnyös a szűk vonalú ruha és a sellőfazon, amely kiemeli a karcsúságot. A kissé trapéz szoknyás modell és az amerikai vállas ruha is jó választás.
Nem ajánlottak az erősen bővülő szoknyás és széles fodros ruhák, valamint a nagy mintás modellek.
Tipp: magas sarkú cipőben akár fél fejjel magasabbnak tűnhetsz.

Homokóra alkatúaknak előnyös a sellőfazon, a testhez simuló ruha, valamint a míderből és bő szoknyából álló együttes. A szűk szoknyás modellek szintén ideálisak.
Ha magas vagy, szinte minden fazon jól áll. Ha alacsonyabb vagy, kerüld a nagyon bő szoknyás modelleket.
Tipp: karcsú derekad díszes övvel hangsúlyozhatod.

Színpaletta

Az örömanyák diszkrét eleganciájához a nem túl feltűnő árnyalatok valók. Viselhetsz pasztelleket és meleg, lágy földszíneket, vagy akár sötétkéket, bordót, padlizsánszínt. A rikító színek viszont nem ajánlottak az esküvőre, és a fekete is kerülendő!

Amerikában és Nyugat-Európában már régóta hagyománya van a család ünnepi összeöltözésének. Nemcsak a menyasszony és a vőlegény, hanem a közvetlen családtagok is színben harmonizáló ruhát viselnek az esküvőn. Ezt a szokást érdemes nektek is követni.
Ha divattervezővel készíttetitek a ruhákat, biztosan megvalósul a színharmónia, és az esküvői szertartáson nem lesz csiricsáré a ruhák összhatása.gát.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2020. FEBRUÁR 3 tuti tipp fáradt bőr ellen
Ideje, hogy arcbőröd is felébredjen a téli álomból. Néhány természetes trükkel segítünk, hogy elégedett legyél magaddal.
Szépség 2019. ÁPRILIS Camouflage, avagy a problémás bőr is lehet szép
Egy speciális smink segítségével bárki tökéletes bőrt varázsolhat magának.
Szépség 2019. MÁRCIUS Fiatalító arcpakolások - gyorsan és olcsón
Varázsold tisztává, feszessé, sugárzóvá az arcod! Ehhez elég, ha egy szép nyári reggelen körülnézel a piacon.
éppen olvassák
01
Szépség 2021. ÁPRILIS Figyelsz arra, mit kér a bőröd?
A bőr élete is ciklikus, emiatt fontos, hogy mikor, hogyan ápolod. Íme, az órarend a szépségápoláshoz.
02
Szépség 2021. ÁPRILIS 10 főbenjáró divatbűn
Öltözködésükben még a sztárok és a topmodellek is követnek el időnként szarvashibákat. Melyek a legfőbb divatbűnök?
03
Szépség 2021. MÁRCIUS Karcsúsító tippek alkatod szerint
Úgy érzed, egyetlen ruha sem áll jól? Segítünk alakod besorolni, s azt is eláruljuk, milyen trükkökkel öltözhetsz igazán csinosan, nőiesen.
Menu