Szabadidő

Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!

A fürdőszoba felújítását kétszer is meggondoljuk. A burkolat, a szaniterek, a csaptelep, az egyéb berendezési tárgyak igényes kiválasztása nemcsak mérhetetlen pénzt, hanem rengeteg időt, kellemetlenséget is igényel. Mielőtt rászánod magad egy ilyen beruházásra, vagy épp túl vagy rajta, de úgy érzed még nem laktad be az új fürdőszobát, néhány dísznövénnyel pillanatok alatt átalakíthatod a hangulatát. A virágok zöldje nemcsak üde színfolt a térben, hanem arra is alkalmas, hogy a kellemetlen hibákról eltereld a figyelmet.

Vedd számba, hogy a fürdőszobád mérete, páratartalma, fényellátottsága milyen növények számára kedvező. Általában a nagy, tarka levelű szobanövények jobban tolerálják a kevésbé világos helyeket, de arról nem szabad elfeledkezned, hogy valamennyi fényre még a „legárnyéktűrőbb” növénynek is szüksége van. Az általunk javasolt növények mindegyike szereti a párás, árnyékos helyet, de fényre is szükségük van. Találd ki a legjobb stratégiát, és virágozd fel a fürdőszobát.

Borostyán (Hedera Helix)

A szobaborostyán dús lombozatú, mutatós kúszónövény, amely a legáldatlanabb körülményeket is képes túlélni. A szárakon kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, melyek aztán szinte minden felületen megtapadnak, legyen az ablak-, ajtókeret vagy házfal. Bár a borostyán nem kedveli a közvetlen napfényt, világos helyen érzi jól magát. Fény hiányában sajnos a levelek elveszítik színüket, ezért teljesen sötét fürdőszobába nem érdemes beköltöztetni.

Bromélia (Bromelia)

A broméliák a trópusi esőerdők legszínesebb és legváltozatosabb növényei, családjukba több száz faj tartozik. A növény virágzási ideje akár egy-másfél hónapig is eltarthat, de virágzás után színesen tarka vagy épp csíkos levélzetükkel is szép szobadíszek maradnak. Tölcséres levélrózsája minden esetben az esővíz összegyűjtését szolgálja. Az őserdőben akár a talajon, akár a fák tetején él, a levélrózsában gyűjti össze az esővizet, így jut kellő nedvességhez és tápanyaghoz. A nedves időszakban a tölcsérek megtelnek vízzel, és a növény ezzel tartja fenn magát a szárazság idején. Ez igazi támpont a növény ápolásakor: a széles tölcsért nevelő fajoknál juttassunk ide is vizet, de csak melegben, mert hűvös helyen a levelek között összegyűlt víz a lombozat rothadását okozza. A broméliák napos, meleg helyen fejlődnek legszebben, de nem kényesek, megélnek a félárnyékban, sőt árnyékban és alacsonyabb hőmérsékleten is.

Nyílgyökér (Maranta)

A nyílgyökér csodaszép, párás levegőt igénylő virág, amely kiváló dísze lehet a tágas, ablakkal ellátott fürdőszobának. A nyílgyökér (maranta) titka abban rejlik, hogy természetes közegében, az esőerdő fáinak árnyékában fejlődik, ezért szobai körülmények között is egyenletes meleget, félárnyékos, magas páratartalmú helyet igényel. Ha a nyílgyökeret nagyobb edényekbe más növények közé ülteted, több árnyékot és nedvességet kap, mintha magában élne a cserépben. A növény viszont a fényszegény környezetben, vagy gyér tápanyagú földben elveszti élénk színét. Az erős nap a lombozat elsárgulásához vezethet. Ilyenkor égési sérülések jelenhetnek meg a levelek felszínén. A nyílgyökér nem tartozik a legegyszerűbb virágok közé, ha azonban megfelelő életteret tudsz számára biztosítani, a páradús helyiségek dísze lehet!

Gardénia (Gardenia Jasminoide)

A csodaszép, krémfehér, viaszos virágokat ontó növényt is olyan fürdőszobába érdemes elhelyezni, amely természetes fényben gazdag. A gardénia szereti a magas nedvességtartalmú levegőt, ezért a fürdőszoba páradús levegője kiváló terep számára. A virágzás alatt bőségesen, a nyugalmi időszakban viszont takarékosan kell öntözni. A gardéniát azonban nem tarthatod egy helyen: a virágzási idő alatt a növényeket napos helyre kell állítani. Ami problémát jelenthet, az a hőmérséklet: a gardénia nappal 21-24, éjszaka 15-18 fokos hőmérsékletet igényel. A növény a hirtelen hőmérséklet-változásra és a huzatra bimbóelrúgással, levélhullással válaszol.

Csüngőágú fikusz (Ficus Benjamina)

Ez a fás szárú növény trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, őserdőkben él. Ennek megfelelően magas páratartalmú helyiségekben érzi jól magát: száraz helyen rendszeresen permetezni kell a leveleit. Mielőtt elhelyezed a fürdőszobában, nem szabad arról megfeledkezned, hogy a növény fényigénye nagy, igaz, a direkt napfényt nem bírja. Hőigénye ezzel szemben közepes, csak arra kell ügyelned, hogy ne öntözd túl hideg vízzel, és ne érje huzat, mert egykettőre ledobja leveleit. A csüngőágú fikusz jól alakítható: ha fiatal hajtásait összefonod, igazi különlegességként díszítheti fürdőszobádat.

Kapaszkodó fikusz (Ficus Pumila)

Szintén nedves, félárnyékos helyet igényel a kapaszkodó fikusz. A szárai a néhány méteres hosszúságot is elérhetik, az idősebb példányok szárain pedig gyökerek jelenhetnek meg. Mivel a növény nedves környezetben gyorsan elburjánzik, kreatív módon kihasználhatod szépségét: akár kosarat, akár faágat futtatsz be vele, mindenképp érdekes színfoltja lehet fürdőszobádnak.

Zöldike, vagy csokrosinda (Chlorophytum)

A csüngő csokrosinda, más néven zöldike azok közé a növények közé tartozik, amelyeket egy gyerekre is rábízhatsz. A trópusi eredetű növény levelei gyorsan fejlődnek, akár az egyszínű mélyzöldről, akár a fehér-zöld csíkosról van szó. A csokrosinda meghálálja a magas páratartalmat, sőt a kifejezetten száraz levegőn a levelek bebarnulnak, megtöredeznek. Sajnos ezt a növényt sem teheted sötét fürdőszobába: ha nem kap elég világosságot, a leveleken futó fehér csík bezöldül. A félárnyékos helyen csodaszépen burjánzik, és szaporítani is könnyű, mert saját maga megoldja a feladatot: a hosszú indák végén kis növényeket, új hajtásokat nevel, melyeket könnyen elültethetsz. Ezeket a friss hajtásokat mindenképp érdemes idővel eltávolítani, mert túl sok energiát és táplálékot vonnak el az anyanövénytől, ezáltal elveszíti szépségét.

Szobapáfrány (Nephrolepis Exaltata)

A szobapáfrány szintén a trópusokról érkezett hozzánk. Általában elmondható, hogy közepes vízigényű növény, amely a félárnyékos helyet és páradús levegőt szereti. A természetes fénnyel ellátott fürdőszobákban fantasztikusan szépen fejlődik, csak arra kell figyelned, hogy a forró gőztől és a huzattól megóvd.

Még egy tipp!

A növények önmagukban is szépek, azonban zöldjük, életerejük még jobban érvényesül, ha a fürdőszobád csempéjéhez, bútorához illő kaspókba helyezed őket. Ne ijedj meg a szokatlan formáktól, méretektől, a fürdőszoba többi berendezési, használati tárgyához képest ezek minimális befektetést igényelnek, ráadásul könnyen lecserélhetők!

szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2022. DECEMBER Mennyei otthoni fürdők
A karácsonyi készülődés, sürgés-forgás után kimerültnek érzed magad? Vegyél egy pihentető fürdőt!
Szabadidő 2022. JÚLIUS 5 ok, amiért érdemes növényeket tartanod otthon!
A szobanövények nemcsak az otthonunkat tehetik szebbé, hanem fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu