Szabadidő

Így csempéssz karácsonyi illatokat a lakásba!
Szeretnél mielőbb ünnepi hangulatot teremteni az otthonodban? Próbáld ki a most következő trükköket!

Évről évre egyre korábban kezdődik a karácsonyi őrület. Mire beköszönt a december, az áruházak és az otthonok is ünnepi fényekben tündökölnek, az emberek pedig gondolatban már az ajándékokat bontogatják. A hétköznapi gondok, a munkahelyi stressz, a családi problémák és az általános kiégés következtében azonban egyesek számára nehézséget okozhat elkapni a karácsony szellemét. Ilyenkor érdemes bevetned az illatok erejét! Bizonyos gyümölcsök és fűszerek segíthetnek, hogy otthonod minden szegletét átjárják a karácsony meghitt ünnepének lélekderítő illatai!

Karácsonyi pomander

A szegfűszeggel teletűzdelt gyümölcsöket már évszázadok óta használják a kellemetlen szagok elfedésére. A pomandereket egyszerű elkészíteni, így bátran bevonhatod az unokákat is! Miután kidíszítetted a gyümölcsöket, forgasd meg őket fahéj, szerecsendió és szantálfaolaj keverékében, hogy az illat hosszú ideig kitartson!

Friss fenyőillat

Az ünnepek idején semmi sem fogható a frissen vágott fenyő illatához. Valószínűleg ezzel lehet leginkább jellemezni a karácsonyt! Ha mégsem szeretnél élő fát venni, akkor sem kell nélkülöznöd a lakásban ezt a jellegzetes karácsonyi aromát! A fenyőágakból készíthetsz dekoratív koszorúkat, girlandokat vagy asztali díszeket, amelyeket aztán elhelyezhetsz otthonod egyes helyiségeiben! Az illat megtölti élettel a szobákat, és ünnepi atmoszférát teremt!

Ünnepi finomságok

A frissen sült sütemény aromája biztosan meghozza a kedvedet a karácsonyi készülődéshez! Akár már most elkezdheted a desszertek gyártását. Készíts mézeskalácsot, szelídgesztenyét, gyümölcskenyeret vagy bejglit a barátokkal, illetve a családtagokkal, vagy kísérletezz új receptekkel!  A süteményeket dekorációként is használhatod! Így ha a kelleténél több fűszert tennél a mézeskalácsba, akkor sem kell aggódnod, hogy kárba vész, hiszen egy dekoratív üvegben illatósítóként is megállják a helyüket.

Illatosított fenyőtoboz

A fahéjillatú fenyőtobozok karácsony táján sok helyen megtalálhatók a boltok polcain, ám ezeket akár te magad is elkészítheted otthon. Gyűjts össze néhány tobozt az utcáról, vagy a kertből, majd mosd le és szárítsd meg őket! Ezután fújd be víz és fahéj-, esetleg narancs- vagy almaillatú illóolaj keverékével! Helyezd a tobozokat 24 órára műanyag zacskóba, hogy magukba szívják az illóolajok aromáját. Ha letelt a 24 óra, vedd ki őket, hogy megszáradhassanak a levegőn, majd tedd bele egy mutatós tálba!

Régimódi girland

A girlandkészítés nagyon élvezetes családi elfoglaltság lehet. Emellett a girland nemcsak mutatós, de az illata is nagyon kellemes. Vágd a narancsot, illetve az almát szeletekre, majd sütőrácsra helyezve szárítsd ki őket a radiátoron, vagy a légkeveréses sütőben (50-60 fokon)! Ha elkészültél, hagyd a szeleteket kihűlni, majd fűzd fel a kilyukasztott gyümölcsszeleteket szép sorjában zsinórra vagy dekoratív szalagra! A narancsot, illetve az almát kombinálhatod felváltva akár mézeskaláccsal, vagy vörös áfonyával is!

Borsmenta illatosító

A borsmenta édes és fűszeres illata különleges hangulatjavító. Az illatósító sprayt te magad is elkészítheted! Csepegtess 20 csepp borsmenta-illóolajat 8 deciliter desztillált vízbe, majd öntsd át az egészet egy szórófejes flakonba. Fújj belőle a levegőbe vagy a bútorokra, és hagyd, hogy otthonodat átjárja a friss ünnepi illat!

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. DECEMBER Karácsony, magányosan...
Sokan töltik egyedül a karácsonyt, emlékeik vagy a képernyő segítségével élve túl a szeretet ünnepét, ha nincs, akire gyertyagyújtáskor örömmel pillanthatnának.
Szabadidő 2022. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
03
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Szuper tavaszváró receptek
Élvezd a napsütést, várd a tavaszi zöldségeket, ugyanakkor szívd fel magad vitaminokkal a következő receptek segítségével!
Menu