Szabadidő

Ezt látnod kell! Minierdő a Tabánban
Tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, és fajgazdagságuknak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot kötnek meg. Itt az első minierdő Magyarországon!

A 120 éves fennállását ünneplő Richter egy városi minierdőt hozott létre a budapesti Tabánban, 120 őshonos fa elültetésével. A Főkert szakembereinek közreműködésével telepített minierdő nem csupán Magyarországon, de Kelet-Európában is egyedülálló. Amennyiben a kísérlet sikeresnek bizonyul, úgy további hasonló erdők telepítése várható a városi klímaváltozás ellensúlyozására.

Az első minierdő: több mint kísérlet!

A minierdők koncepciója a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer ilyen apró erdőt ültetett Japánban és Malajziában. Ezek a minierdők nagyságrendileg tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők. Egy Miyawaki erdőben legalább harminc különböző fafaj található. A fajgazdagságnak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot képes elnyelni, mint azok az erdők, ahol csak egyféle faj található.

 „Franciaország, Belgium, USA, Thaiföld, Japán, Nagy-Britannia, India, Hollandia után végre Magyarországon is lesz Miyawaki erdő.” – tájékoztatott a Főkert társadalmi kapcsolatokért felelős osztálya. A 120 telepített növény között olyan fajok találhatóak, mint a barkócaberkenye, gyertyán, vadkörte, vénic szil, kocsánytalan tölgy, csíkos kecskerágó, egybibés galagonya, és legnagyobb számban mezei- és korai juhar. „Ezek a fajok jellemzően a budai hegyek lejtőin őshonosak, így a kis erdővel a meszes talajú, középhegységi lombhullató erdőtársulást imitáljuk. A Miyawaki erdők sajátossága, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikert, így nem kell évtizedeket várni, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdőnek látszik az erdő.”

A városi környezetben a talaj minősége nem ideális, ezért a minierdő területén talajcserére került sor. Az első magyar Miyawaki erdő 120 fája az idén 120 éves első magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Nyrt. ajándéka a budapestieknek.

„A Richter majd 120 éves fejlődésének állandó építőelemei a hosszú távú gondolkodás és a folyamatos innováció. Tudjuk, hogy hosszú távon csak úgy lehetünk sikeresek, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk környezetünk védelme érdekében és felelősséget vállalunk társadalmunk iránt.” – mondta el Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője. Hozzátette, hogy a minierdő projekt egyszerre szimbóluma az egészség megőrzésének és az innovációnak.

A budapesti Tabánban létrejött első minierdőben kizárólag hazánkban őshonos fafajták kaptak helyet. A minierdő várhatóan több állatfajnak is otthont ad majd, városi menedékként szolgál a madarak és sünök számára.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
Egészség 2021. MÁRCIUS Amikor lehetetlennek tűnik az újrakezdés
Hogyan folytatja életét az artista súlyos balesete után? A testképzavarral küzdő anorexiás fiatal lány az életmentő kórházi kezelés után? A négygyermekes édesanya életének súlyos mélypontja után? (x)
Egészség 2020. ÁPRILIS Kórházakat támogat a legnagyobb magyar gyógyszercég
Hetven kórház és egészségügyi szakrendelő számára nyújt támogatást a Richter Gedeon Nyrt. A 140 millió forint összértékű, szabadon felhasználó hozzájárulással az intézmények koronavírus-járvány elleni küzdelmét kívánja segíteni a cég.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu