Szabadidő

Ezt látnod kell! Minierdő a Tabánban
Tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, és fajgazdagságuknak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot kötnek meg. Itt az első minierdő Magyarországon!

A 120 éves fennállását ünneplő Richter egy városi minierdőt hozott létre a budapesti Tabánban, 120 őshonos fa elültetésével. A Főkert szakembereinek közreműködésével telepített minierdő nem csupán Magyarországon, de Kelet-Európában is egyedülálló. Amennyiben a kísérlet sikeresnek bizonyul, úgy további hasonló erdők telepítése várható a városi klímaváltozás ellensúlyozására.

Az első minierdő: több mint kísérlet!

A minierdők koncepciója a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer ilyen apró erdőt ültetett Japánban és Malajziában. Ezek a minierdők nagyságrendileg tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők. Egy Miyawaki erdőben legalább harminc különböző fafaj található. A fajgazdagságnak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot képes elnyelni, mint azok az erdők, ahol csak egyféle faj található.

 „Franciaország, Belgium, USA, Thaiföld, Japán, Nagy-Britannia, India, Hollandia után végre Magyarországon is lesz Miyawaki erdő.” – tájékoztatott a Főkert társadalmi kapcsolatokért felelős osztálya. A 120 telepített növény között olyan fajok találhatóak, mint a barkócaberkenye, gyertyán, vadkörte, vénic szil, kocsánytalan tölgy, csíkos kecskerágó, egybibés galagonya, és legnagyobb számban mezei- és korai juhar. „Ezek a fajok jellemzően a budai hegyek lejtőin őshonosak, így a kis erdővel a meszes talajú, középhegységi lombhullató erdőtársulást imitáljuk. A Miyawaki erdők sajátossága, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikert, így nem kell évtizedeket várni, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdőnek látszik az erdő.”

A városi környezetben a talaj minősége nem ideális, ezért a minierdő területén talajcserére került sor. Az első magyar Miyawaki erdő 120 fája az idén 120 éves első magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Nyrt. ajándéka a budapestieknek.

„A Richter majd 120 éves fejlődésének állandó építőelemei a hosszú távú gondolkodás és a folyamatos innováció. Tudjuk, hogy hosszú távon csak úgy lehetünk sikeresek, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk környezetünk védelme érdekében és felelősséget vállalunk társadalmunk iránt.” – mondta el Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője. Hozzátette, hogy a minierdő projekt egyszerre szimbóluma az egészség megőrzésének és az innovációnak.

A budapesti Tabánban létrejött első minierdőben kizárólag hazánkban őshonos fafajták kaptak helyet. A minierdő várhatóan több állatfajnak is otthont ad majd, városi menedékként szolgál a madarak és sünök számára.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
Egészség 2021. MÁRCIUS Amikor lehetetlennek tűnik az újrakezdés
Hogyan folytatja életét az artista súlyos balesete után? A testképzavarral küzdő anorexiás fiatal lány az életmentő kórházi kezelés után? A négygyermekes édesanya életének súlyos mélypontja után? (x)
Egészség 2020. ÁPRILIS Kórházakat támogat a legnagyobb magyar gyógyszercég
Hetven kórház és egészségügyi szakrendelő számára nyújt támogatást a Richter Gedeon Nyrt. A 140 millió forint összértékű, szabadon felhasználó hozzájárulással az intézmények koronavírus-járvány elleni küzdelmét kívánja segíteni a cég.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
02
Szabadidő 2022. JANUÁR Scorpions: új album, új turné
Februárban jelenik meg a világhírű német rockzenekar legújabb albuma, a Rock Believer. Azonos című világkörüli turnéjuk egyik állomása Budapest lesz, 2022. május 30-án!
03
Szabadidő 2022. JANUÁR Tökéletes receptek tejallergiásoknak
Kerülni akarod a laktózt és a tejfehérjét, de már kifogytál a használható receptekből? Összegyűjtöttünk párat, hogy felfrissítsük az ötlettárad!
Menu