Egészség

Amikor lehetetlennek tűnik az újrakezdés
Hogyan folytatja életét az artista súlyos balesete után? A testképzavarral küzdő anorexiás fiatal lány az életmentő kórházi kezelés után? A négygyermekes édesanya életének súlyos mélypontja után? (x)

Három újabb inspiráló élettörténetet ismerhetünk meg hamarosan a Richter Főnix Közösség legújabb portréfilmjeiben. A valódi főnixként feltámadó, életüket akár többször is újrakezdő nőkről készült portrékat három fiatal, nemzetközi fesztiváldíjas dokumentarista rendezőnő szemein keresztül láthatjuk. A megújult formátum egyedi látásmódjának, a művészi feldolgozásnak köszönhetően még erőteljesebben élhetjük át, amit a történetek főszereplői saját életükben megéltek.

„A Richter Főnix Közösség legfontosabb üzenete, hogy mindig van lehetőség újrakezdésre. Ez a program újrakezdőket, pozitív példákat és egyben bárki által követhető mintákat mutat be a nehéz élethelyzetek kezelésére.” – vallja Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője. Hisz bármelyikünk életében bekövetkezhet egy mélypont, ahol át kell gondolnunk addigi életünket, és változtatásra továbblépésre kényszerülünk.

A Richter Gedeon Nyrt. által 2018-ban közösségépítő szándékkal életre hívott Richter Főnix Közösség egyik célja megmutatni, hogy az élet mélypontjaiból is van kiút, mindig meg lehet találni az ösvényt egy új és teljesebb élet felé. A közösség három új tagjáról készült filmeket márciustól kezdődően a Richter a Nőkért facebook oldalán, weboldalán és Youtube csatornáján lesznek elérhetők.

Köztük Szabó Lilla története, aki kisgyermekkora óta cirkuszi artistának készült. Fel sem merült, mi mást is csinálhatna az életben, hiszen lételeme a mozgás. Légtornász karrierjének első állomásán, egy előadás közben hat méter magasról partnerével együtt a mélybe zuhant, és nyílt combcsonttörést szenvedett. Elkezdődött egy hosszú rehabilitáció, ahol nem kecsegtették semmi jóval: azt jósolták, számára már nincs visszaút a manézsba. Lilla azonban úgy döntött: nem adja fel! Szabó Lilla történetét feldolgozó film március 19-étől látható a Richter a Nőkért facebook oldalon, az előzetes itt érhető el.

Péter Katalin számos nehézségen és megpróbáltatáson van túl. Erős, céltudatos és sikeres családanya, dolgozó nő. Élete mélypontjairól újra és újra fel tudott emelkedni, mert végig a szeme előtt lebegett: nem csak a saját útját járja, de négy gyermeke életének ösvényét is most tapossa ki. Hisz abban - és életútja is ezt példázza-, hogy mindenki megkapja a továbblépéshez szükséges segítséget, lehetőségeket, de a lehetőségekkel tudni kell élni is. Hogyan élt Katalin a számára felkínált esélyekkel? Filmjében erről mesél. A Katalin történetét feldolgozó film április 19-én kerül bemutatásra a Richter a Nőkért facebook oldalon. Előzetese ezen a linken már megtekinthető.

Bogár Nikolett gyermekkorától kezdve azt látta, hogy tökéletességre kell törekedni. 14 évesen anorexiás lett, 178 centi magasan és 30 kilósan az intenzív osztályra került. Nikiben ekkor támadt fel az élni akarás, és mindent megtett azért, hogy újra az lehessen, aki előtte volt: egy egészséges, átlagos lány. Ehhez azonban hosszú út vezetett. Az anorexiát sikerült maga mögött hagyni, de a háttérben megbúvó önképzavar újra átvette a hatalmat a teste felett. Niki filmjéből kiderül, hogyan tudott a sikeres modellkarrierjét követő újabb mélypontról is felállni!

Bogár Nikolett történetéről szóló film május 21-én kerül fel a Richter a Nőkért facebook oldalra. A forgatáson készített werkfilm ide kattintva nézhető meg.

„Ezeknek a hölgyeknek az élete példa arra, hogy van kiút, van fölállás, van remény. Nem nagyon tudok annál nagyobb erőt elképzelni, mint amikor egy másik ember élettapasztalatából mások is tudnak meríteni.” – osztja meg személyes motivációját Jakupcsek Gabriella, a Richter Főnix Közösség egyik alkotója, aki a beküldött élettörténetek kiválasztásától kezdve az életutak filmes feldolgozásáig tevékenyen részt vesz a Főnix Közösség építésében.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. SZEPTEMBER Az Újrakezdés napját ünnepelték a Városligetben
Mindannyiunk életében bekövetkezhet olyan mélypont, ahol át kell gondolnunk addigi életünket, és változtatásra, továbblépésre kényszerülünk. A Richter Főnix Közösség egyik célja megmutatni, hogy az élet mélypontjairól is van kiút, mindig meg lehet találni az ösvényt egy új és teljesebb élet felé. (x)
Pénzügyek 2020. JÚNIUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Egészség 2020. MÁRCIUS Inspiráló történetek, bátor női példaképek
Egy veleszületett hallássérült, egy mellrákból gyógyult és egy kerekesszékes maratonfutó nő – mi a közös bennük? Mindhárman életük egy nagyon nehéz szakaszán vannak túl. Mélyen voltak, de hittek magukban és az újrakezdésben. Főnix-madárként újjászülettek. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2021. ÁPRILIS 1 óra a tünettől a halálig
A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
02
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
03
Egészség 2021. ÁPRILIS Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.
Menu