Egészség

Életveszélyes lábduzzadás
Magyarországon évente több mint 2000 embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, ami nyáron különösen gyakran fordul elő.

A meleg időben kitágulnak az erek és jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, mondván, „majd elmúlik”, mert nem sejtik, milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött. A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint.

Mit értünk mélyvénás trombózison?

Akkor beszélünk mélyvénás trombózisról, amikor vérrög alakul ki, többnyire az alsó végtag izmai közötti mélyvénákban. Ez a vérrög nemcsak azért jelent veszélyt, mert a véna elzárásával nem engedi a vér továbbáramlását az adott végtagból, hanem azért is, mert a vérrögből leszakadhatnak kisebb darabok, amelyek belekerülnek a véráramlatba, és a szíven keresztül a tüdőbe juthatnak. A tüdőbe bekerült vérrög tüdőembóliához vezethet.

Tünetek

A mélyvénás trombózist a vénát elzáró vérrög okozza, ezért kialakulása előre nem jósolható meg. Leggyakrabban az alsó végtagokban fordulhat elő, de a felső végtagokban is ugyanazokat a tüneteket produkálja:

 1. végtagdagadás, tésztás tapintatú bőr;
 2. a bőr színének elváltozása az adott területen: pirosas, lilás-kékes;
 3. a gyulladás következtében melegség az adott területen;
 4. hosszan kialakuló elzáródásnál enyhe, gyakran nem is észlelt fájdalom;
 5. a hirtelen bekövetkező elzáródást a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán.

Hogyha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire, és a vérrög bejutott a tüdőjébe, az alábbi jelek utalnak a tüdőembólia kialakulására:

 1. fulladás, légszomj;
 2. köhögés;
 3. előfordulhat véres köpet is.

Miben térnek el a végtag „vizesedéses” tünetei a mélyvénás trombózisétól?

A legfeltűnőbb tünet, hogy míg mélyvénás trombózis esetén csak az adott területen lévő végtag duzzad meg, addig vizesedésnél mind a kettő. Biológiai lefolyásuk is más: amíg a trombózisnál egy ér elzáródásról van szó addig a vizesedés a test folyadékháztartásának problémája. Tartós lábdagadással mindenképpen fordulj orvoshoz, mert valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés jele is lehet.

Mitől alakulhat ki mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózist kiváltó konkrét okok nem ismeretesek. Az alábbi tényezők növelhetik a kialakulásának lehetőségét:

 1. genetikai hajlam;
 2. a vért „sűrítő” gyógyszerek, pl. fogamzásgátló;
 3. különböző betegségek szövődményei, pl. daganatos megbetegedések;
 4. mozgásszegény életmód;
 5. túlsúly;
 6. dohányzás.

A mélyvénás trombózis kezelése

A legfontosabb, hogy a vérrögöt megfelelő kezeléssel mielőbb feloldják, így ne jusson el a tüdőbe, és a véna újra átjárhatóvá váljon. A kezelés második szakasza az újabb mélyvénás trombózis megelőzése. Súlyos esetben, hogy ne alakulhasson ki tüdőembólia, a betegnek véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, ami meggátolja a vérrögök újbóli kialakulását.
Sajnos a mélyvénás trombózis alattomosan kialakuló betegség, melyet nem mindig lehet megelőzni, csak időben felfedezni. Fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és a betegségmegelőzés céljából egészséges életmódot folytassunk.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2023. ÁPRILIS 1 óra a tünettől a halálig
A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
Szabadidő 2022. JÚLIUS Mezítláb, nemcsak a parkban
Forró, száraz homok vagy friss, harmatos fű a talpunk alatt – mindenki fel tud idézni ilyen nyári emlékeket a gyerekkorából. De vajon mikor jártunk utoljára mezítláb?
Egészség 2021. AUGUSZTUS Miért görcsöl a lábam?
A vádli görcsölése olyan hétköznapi probléma, amellyel szinte mindenki találkozott már élete során.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚLIUS 5 tipp a nyári folyadékpótlásra
Ma már mindenki tudja, mennyire fontos a folyadékpótlás a kánikulában. A részletek azonban kevésbé ismertek.
02
Egészség 2024. JÚLIUS Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
03
Egészség 2024. JÚNIUS Ami nélkülözhetetlen a családi nyaraláshoz
Sokan kérik ki a véleményemet az ideális házipatika összeállításában, amiben mindig örömmel segítek. (x)
Menu