Egészség

6 érdekes tény az emésztésről
Az emésztés csak akkor jut eszünkbe, ha nem működik jól, pedig érdemes minél többet megtudni egészséges működéséről. Miért?

Az emésztés rendben tartása nem csak abból áll, hogy megoldást keresel a felmerülő vészhelyzetekre. Nem csak akkor kell foglalkozni vele, amikor már megtörtént a baj: emésztésed felborult, gyomrod, beleid megbetegedtek, és nem működnek megfelelően. A székrekedés, a hasfájás, a hasmenés – hogy csak a közvetlen tüneteket említsük – ugyanis nem „csupán” székelési problémákat okoz, hanem az egész közérzetedre kihat.

Ha viszont igyekszel minél többet megtudni az emésztési folyamatokról, az emésztőrendszered egészséges működésének megtartásáról, akkor hosszú távon elkerülheted a bajt. Íme, néhány dolog, amit eddig talán nem tudtál.

Tudtad? Amikor megszületünk, beleink teljesen sterilek. Életünk első néhány napjában lepik el azok a hasznos, nélkülözhetetlen és egészséges baktériumok, amelyek a bélflórát alkotják. A bélflóra összetétele az életünk során változik, elsősorban az elfogyasztott ételek szerint. A bélflórát károsító hatások között az egyoldalú táplálkozás, az alkoholfogyasztás, dohányzás és a tartós székrekedés, illetve hasmenés szerepel, de a hosszú ideig tartó antibiotikum-szedés sem előnyös ilyen szempontból.

Tudtad? Az egészséges bélműködéshez hozzátartoznak az emésztőenzimek, ezek kulcsszerepet játszanak a tápanyagok „feldolgozásában”. Ha a szükségesnél kevesebb emésztőenzim termelődik a hasnyálmirigyben, az kellemetlen panaszokat okozhat. Ha nehéznek érzed a gyomrod, hasfájást, hasfeszülést tapasztalsz, lehet, hogy hasnyálmirigy-alulműködésre kell gondolnod. A természetes emésztőenzimek ugyanakkor pótolhatók, külsőleg is bevihetők a szervezetbe. Tartós tünetek esetén fordulj orvoshoz!

Tudtad? Gyomrod egyszerre nagyjából félliternyi, pépesre rágott étel befogadására és egészséges ütemű továbbítására képes. Minden, amit efölött eszel meg, rothadási és erjedési folyamatokon megy keresztül, mire emésztése megkezdődik.

Tudtad? A mák erős székrekedést okozhat, így ha székrekedéses problémád van, kerüld a mákos ételek fogyasztását.Ugyanakkor a hasmenés ellenszereként ismerik, főleg a gyerekek hasmenéses panaszait enyhítheti a mákos ételek fogyasztása.

Tudtad? Hazánkban orvoshoz forduló betegek közel egyharmadának van emésztéssel kapcsolatos problémája – ez csaknem 2 millió embert jelent.Európában összesen 40-80 millió közé teszik azok számát, akik tartósan küzdenek ilyen jellegű problémákkal.

Tudtad? A színterápia szerint a sárga erősíti a gyomrot, irányítja az emésztési folyamatokat, és ezáltal segíti az emésztési zavarok leküzdését, de túlzott alkalmazása hányingert is okozhat.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2021. MÁRCIUS Hasznos tudnivalók a tojásról
Húsvét közeledtével különösen hasznos néhány praktikus tanácsot meghallgatni a tojás kezeléséről, a főzésről, a tojásvásárlás fortélyáról.
Egészség 2021. JANUÁR 6 bevált természetes emésztésserkentő
Hiába egyre népszerűbbek a könnyű vacsorák, az ember bizony sokszor túllő a célon egy-egy lakomával. Ilyenkor jól jön néhány természetes emésztésserkentő praktika.
Egészség 2019. DECEMBER Serkenti az emésztést és nátha ellen is jó
Főzetének görcsoldó hatása van, enyhíti a puffadást, serkenti az epeműködést, de számíthatunk jótékony hatására köhögés és torokfájás esetén is. Tudj meg többet a mentáról!
éppen olvassák
01
Egészség 2022. AUGUSZTUS Ízületi fájdalmak a klímától
A nyári időszakban sokan panaszkodnak ízületi fájdalmakra, amelyek hátterében gyakran a túlzott klímahasználat és a huzat áll.
02
Szépség 2022. AUGUSZTUS Küzdelem a pigmentfoltok ellen
A napfény felerősítheti a pigmentfoltokat. Okok és gyógymódok a barnaság eltüntetésére.
03
Egészség 2022. JÚLIUS 4 étel, amely halált okozhat
A természet nagy méregkeverő, nem mindig szabad bedőlni egy-egy gusztusosnak tűnő fogásának.
Menu