Egészség

Egy ismert gyümölcs ismeretlen arcai
A citromot mindenki ismeri, mindenki használja. Teába, süteménybe, sültekhez. Ezenkívül azonban számtalan felhasználási módja létezik ennek a rendkívül egészséges déligyümölcsnek.

A citromot elsősorban a C-vitamin-tartalma miatt értékelik, pedig ásványianyag- és nyomelemtartalma miatt is helye van az egészséges konyhai alapanyagok listáján. Citromsavtartalma jó hatással van az emésztésre, hiszen fokozza a gyomorban a savképződést, pektintartalma pedig a koleszterin felszívódását gátolva fejt ki kedvező hatást. És nem is csak a konyhádban veheted hasznát. A citrom „hatóanyagai” révén fiatalítja a bőrt, jó hatással van többek között a fejbőrre, gőzöléssel pedig az arcbőrödet is felfrissíti. Ha a citromolajat párologtató vízébe teszed, a lakás levegőjét is tisztíthatod vele, hiszen csírátlanító hatású.

Ez csupán a déligyümölcs néhány felhasználási lehetősége, nézzük részletesebben, miképpen alkalmazhatod kedvező hatásait.

A citrom leve

Talán az egész citromnál is gyakoribb konyhai alapanyag a citromlé, amelyet salátaöntetekhez, pácokhoz, szószokhoz esetleg te is használsz. Jellemző hatása, hogy az ételek ízét kiemeli, sőt akár a só természetes és jóval egészségesebb alternatívájaként is alkalmazható. Dél-Amerikában már régen rájöttek, hogy ha a halat citromlében hosszan pácolják, akár mellőzhető is a további sütés-főzés, egy kis fűszerezéssel gyakorlatilag kész ételhez jutnak. A húsételek elkészítéséhez is előszeretettel alkalmazzák, hiszen a húst felpuhítja. Csodaszerként viselkedik, ha teszel belőle a vízbe, amelyben a tojást főzöd, hiszen felgyorsítja a fehérjék kicsapódását. Hasonlóan érdekes hatást érsz el vele, ha néhány teáskanálnyi citromlevet teszel a tejszínbe, hiszen ily módon tejfölt varázsolhatsz belőle. A citromlével ugyanakkor óvatosan kell bánni, nagyobb mennyiségben ugyanis károsítja a fogzománcot. A jó citromos limonádét például éppen ezért ajánlatos szívószállal fogyasztani.

A mosáshoz is jó hasznát veheted a citromlének, hiszen fehérítő, tisztító hatásáról is ismert. Talán még a fürdőszobában is hasznát veheted egy kis üveg frissen facsart citromlének, hiszen olyan jó hatással van a fejbőrre, hogy kis túlzással kopaszodásgátló szernek is nevezhetjük. Ha szőke hajkoronát viselsz, tehetsz belőle a samponodba is, meglátod, világosabb lesz tőle a hajad.

Citromhéj

Ha a citrom héját is felhasználnád, már a vásárláskor résen kell lenned. Nem titok, hogy mielőtt a boltok polcaira kerül, a déligyümölcsöket vegyszerekkel kezelik – vagy „fürdőztetik”, vagy gázzal, esetleg permettel érik el, hogy a gyümölcs héján vékony bevonat biztosítsa a hosszabb élettartamot, a vonzóbb színeket. A citromot például sokszor difenillel vonják be, ez sárgán tartja a gyümölcsöt, mintha friss lenne. Ha teheted, válassz tehát olyan forrást, ahol nem vegyszerezik a gyümölcsöt, ha bevásárlóközpontban jutsz hozzá, akkor pedig alaposan mosd meg, mielőtt használnád.

Nem csupán a citrom leve, de a héja is jól használható az ételízesítésben, hiszen az illóolajok zamata ugyancsak ízfokozó hatású. Egyszerűen az ételbe kell reszelned a héjat, ám édességeknél az is jó megoldás, ha kockacukorral dörzsölöd be a megmosott gyümölcsöt. Ilyenkor a cukor magába szívja a kívánt ízeket, majd ezt az ízesített cukrot használhatod akár pudinghoz, akár süteménybe szánt krémekhez.

A citrom felhasználási lehetőségei

Néhány apró trükk segítségével a legkülönbözőbb betegségek, sérülések esetén is hasznát veheted a citromnak.

Ekcémára: Egy csésze langyos vízbe csepegtess 6-8 csepp citromolajat, tegyél bele egy evőkanál mézet, majd keverd el. Az ekcémás bőrfelületre borogatásként alkalmazd, naponta háromszor, alkalmanként 15 percig.

Rovarcsípésre: Ugyancsak mézzel kell összekeverni a citromolajat, ha a rovarcsípés okozta fájdalmat szeretnéd enyhíteni. A keveréket a bőrre kenve, gyorsan enyhül a szúró érzés. Ha sok a szúnyog, bőrre kenve riasztó hatású is.

Bőrkeményedésre, tyúkszemre: Vágj egy szelet citromot, és éjszakára erősítsd sebtapasszal a tyúkszemre. Bőrkeményedésre elég a citromolajos ecsetelés.

Magas vérnyomásra: A fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása ismert, a citromé kevésbé. Három gerezd szétnyomott fokhagymát és egy apróra vágott hagymát forralj fel egy pohár tejben, majd hagyd állni 5 percen át. Miután leszűrted és lehűtötted, add hozzá 3 citrom levét, és kortyolgasd el a nap folyamán.

Visszérre: A citromolaj erősíti az érfalakat is. 2-3 csepp citromolajat keverj össze jojoba-, avokádó- vagy mandulaolajjal, és masszírozd az érintett területre. Fürdővízhez is adhatod.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2024. MÁJUS A szuperzöldség titka
Közismert, mennyire egészséges étel a brokkoli. De miért számít szuperzöldségnek?
Egészség 2024. MÁJUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
Szépség 2023. FEBRUÁR Avokádó, a zöld szépségbomba
Gondoltad volna? Eltünteti a ráncokat, puhává teszi a sarkat és szuperül táplálja a bőrt.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. ÁPRILIS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
02
Egészség 2024. MÁRCIUS A legjobb memóriajavító ételek - receptekkel
Tudtad, hogy vannak ételek, amelyek serkentik az agyműködést? Bemutatunk párat, sőt, recepteket is ajánlunk!
03
Egészség 2024. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
Menu