Pénzügyek

Egy érzés, mely megváltoztatja életed
A hála átélése olyan hatékony, hogy későbbi sorsunkat is befolyásolja. Közelebb visz céljainkhoz és a testi-lelki egészséghez.

A jövőt tervezve megfogalmazzuk a vágyainkat, és azt hisszük, mindent elkövetünk, hogy elérjük a kívánt eredményt. A siker sokszor mégis elmarad. A megfontolt döntés, a kitartó cselekvés önmagában kevésnek bizonyul. Pszichológusok és életvezetési tanácsadók egyre gyakrabban hangsúlyozzák a hála érzésének szerepét.

Talán azt hinnéd, csak a múltban bekövetkezett örömteli események miatt lehetsz hálás. A megoldás azonban a várt és vágyott jövő iránt érzett hálában rejlik.

Élj úgy, mintha tiéd lenne a cél

Amikor megfogalmazzuk, mit szeretnénk elérni, rendszerint ezt mondjuk magunknak: milyen jó lesz, ha majd valóra válnak a terveink! Ezzel azt a gondolatot erősítjük, hogy még nem értük el a vágyainkat. A hozzá kapcsolódó érzés pedig lehet sóvárgás, szorongás, várakozás. Közös vonásuk, hogy hiányérzet keletkezik bennünk. Hiszen ami csak később válik valóra, az a jelenben nem okoz megelégedést. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a célunkhoz, a legfontosabb lépés az átélés képessége.

Ilyenkor derűs hangulatba kerülünk, a pozitív szemlélet hatására olyan gondolataink támadnak, amelyek elvezetnek a vágyak megvalósulásához. Véletlennek látszó kedvező események, váratlan találkozások lépnek életünkbe. Ez a jelenség magyarázza, hogy az optimista emberek miért sikeresebbek. Úgy töltik napjaikat, mintha már a birtokukban lenne a megálmodott eredmény. Akár egészségről, akár munkahelyi vagy családi konfliktusok megoldásáról van szó, érdemes elképzelni, hogy most, a jelen pillanatban elértük a célt. Eleinte szokatlan lesz, mert ellentmond a korábbi viselkedésünknek. Amint tapasztaljuk a hatást, nem fogunk kételkedni a módszer lényegében. Jövő idő helyett használjunk jelen idejű kijelentéseket, ha a vágyakról van szó. Ezáltal nem toljuk magunk előtt a megvalósítást, hanem egészen közel kerülünk hozzá. A kulcs a legfontosabb érzés, a hála elsajátítása.

Miért legyek hálás, ha még meg sem kaptam?

Gyerekkorunktól kezdve megszoktuk, hogy azokért a dolgokért mondunk köszönetet, amelyeket megkaptunk. Ezt az illendőség, a társadalmi elvárások miatt tesszük. Így legfeljebb azoknak szerzünk pillanatnyi kellemes érzést, akiknek hálánkat kifejezzük. Miért ne fordítanánk a saját céljaink, örömünk javára is a hálát?

Mike Dooley életvezetési könyvei és tanácsadó előadásai kapcsán egyre többen tapasztalják, hogy a jövőben vágyott célokért a jelenben érdemes hálánkat kifejezni. Ez a módszer a leghatékonyabb a terveink megvalósításához. Amint kimondjuk a köszönetet az elvárt esemény miatt, úgy érezzük, már most a miénk. Felszabadulnak a boldogságot kiváltó hormonok, a lelkierő megsokszorozódik. Emlékezzünk vissza, mi történik, ha ébredés után az előttünk álló napra lemondóan tekintünk?

Azzal a gondolattal indulunk, hogy úgysem fog sikerülni, amit elterveztünk. Az esetek többségében így is történik. Fordítsuk meg a folyamatot, mintha színészek lennénk a saját életünkben! A köszönet átélésével a jövő a jelenbe kerül. Hiszen hálát azért érzünk, ami a miénk. Most szakítsunk a rögzült szokással, hogy csak a későbbi eredményekért vagyunk hálásak. Apróbb célokkal kezdjük a gyakorlást, és fokozatosan közelítsünk a távolabbi, nagy vágyaink felé. Ezeket a példákat tetszés szerint bővíthetjük:

•    napi feladatok sikeres elvégzése
•    megromlott kapcsolat javítása
•    kedvezőbb anyagi helyzet
•    helyreállt egészségi állapot
•    családtagok élethelyzetének javulása
•    egyedülállóként a megfelelő társ megtalálása
•    új munka vagy hobbi az életünkben

Mindezekért ne felejtsünk hálát mondani, valódi átéléssel. Néhány hét múlva annyira természetessé válik, mint bármelyik hétköznapi szokásunk.

Gyakorlatok a megelőlegezett hálához

Néhány könnyen követhető módszert alkalmazva megérezzük, milyen kedvező változást hoz életünkbe az előre átérzett hála. Rhonda Byrne író világszerte népszerű könyveivel már számtalan reményvesztett ember sorsát helyes irányba terelte. Javaslata szerint minden reggel érdemes rövid időt szánni arra, hogy a nap ránk váró eseményeinek sikeréért köszönetet mondjunk – mielőtt még bármihez hozzáfognánk. Ha ez eleinte nehezen megy, akkor eddigi életünk örömteli fordulatait vegyük sorra, és ezután térjünk rá a jövőért kimondott köszönetre.

A kívánságok sorában szinte mindenki számára első helyen áll az egészség. Többnyire sajnos elfelejtünk hálával gondolni rá, egészen addig, amíg egy betegség utol nem ér. Ha valamelyik szervünkkel gondunk van, képzeljük el, hogy már most teljesen meggyógyultunk. Ne azt mondjuk, hogy bárcsak jobban lennék, vagy hogy egy bizonyos idő múlva egészséges leszek. Helyette éljük át, hogy ebben a pillanatban már megvalósult. Ne felejtsünk ezért magunkban vagy hangosan hálát adni. Anyagi válságban is alkalmazzuk ezt a technikát. Először mindazt a pénzt köszönjük meg, amit eddigi életünk során kaptunk. Majd legyünk hálásak, hogy rövidesen újabb összeghez jutunk.

Szeretnénk, ha több barátunk lenne, vagy az igazi társat keressük? Ekkor is segít a hála módszere. Részletesen képzeljük el, hogy szerető kapcsolatban élünk, és köszönjük meg az ezzel járó örömteli érzéseket. Akár naponta többször is végezzük a gyakorlatokat, ne törődjünk vele, hogy eleinte szokatlanul hat. A változást olykor a környezet veszi előbb észre, majd ráébredünk, életünk több területén is elindultak a pozitív fordulatok.

szerző: F. Kalmár Teodóra
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. JANUÁR Virtuális világ, valóságos kockázatok
Nem beszélhetünk eleget az internetes csalókkal szembeni óvatosságról!
02
Pénzügyek 2023. JANUÁR Állásinterjú: kérdezz is, ne csak felelj!
Naná, hogy izgulsz! Ötvenen túliként pontosan tudod: már az is kisebb csoda, hogy nem utasítottak el azonnal, amikor jelentkeztél a vágyott állásra, hanem behívtak interjúra.
03
Pénzügyek 2023. JANUÁR A szerencse tudománya
Tudományosan bizonyított tény, hogy a szerencse alakítható. Nyitott szemlélettel, néhány új szokással és gondolkodásváltozással elérhető, hogy életünk pozitív fordulatot vegyen.
Menu