Szabadidő

Boldogságot hozó kiegészítők a lakásban
Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a most következő lakberendezési kellékek segíthetnek boldogabbá tenni a mindennapjaidat!

A téli, depressziós időszakban otthonunk kiemelt szerepet játszik közérzetünk alakulásában. A hideg, zimankós napokban többnyire a négy fal közé szorulunk, így nem meglepő, hogy a berendezés jelentősen befolyásolhatja egészségünket és elégedettségünket. Attól azonban, hogy a lakásod tiszta és rendezett, még nem feltétlenül sugároz boldogságot is!

Íme, néhány tárgy, illat és szín, amely megfelelően alkalmazva sokat javíthat a hangulatodon!

Friss virág

A virágokban sokkal több lehetőség rejlik, mint gondolnánk. Nem csupán a lakásunkat díszíthetjük velük, de segítségükkel lelki egészségünket is megőrizhetjük! A Rutgers Egyetem csapata megállapította, hogy a virágok és a természet kincsei remekül használhatók érzelmi jólétünk és egészségünk biztosítására, pozitív érzelmeket és elégedettséget keltenek bennünk. A növények hatására azonnal csökken a stressz-szint, enyhülnek a depressziós és szorongásos tünetek, valamint szorosabbá válnak a baráti és családi kötelékek.

Nosztalgiafotók

Ha az éjjeli szekrényed nagy részét jelenleg könyvek, vagy egyéb kacatok foglalják el, ideje változtatnod! A legjobb, amit tehetsz, ha felesleges tárgyak helyett családi fotók tárolására használod ezt a felületet. A Portsmouth Egyetemen kutatói megállapították, hogy az említett fotók látványa pozitív érzéseket kelt bennünk, és nyugalommal tölti el a lelkünket. Nézegesd végig a képeket egyedül, vagy nosztalgiázz barátaiddal, családtagjaiddal!

A Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban közzétett korábbi tanulmány szerint a nosztalgia növeli az önbecsülésünket, így optimistává tehet minket. Az optimizmus segíthet megbirkózni a nehéz időkkel és a lelki csapásokkal.

Rendezett ágy

Láthatólag nem csupán esztétikai okok miatt érdemes reggelente bevetnünk az ágyat, hiszen ez a közérzetünkre is komoly hatással lehet, azaz segít, hogy jól induljon a napunk! A Hunch.com nevű oldal egy korábbi felmérése szerint a reggeli ágyazásra odafigyelő emberek 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy boldognak érzi magát. A „rendetlenebbeknek” viszont 62 százaléka mondta azt, hogy boldogtalan a hétköznapokban. Minden jel szerint megéri reggelente az a plusz pár perc energiabefektetés mentális jólétünk érdekében!

Napló

Ha szeretnél örömmel és hálával visszagondolni mindennapjaidra, érdemes naplóírásba fognod, a bejegyzéseket pedig időről időre elolvasnod, amikor úgy érzed, hogy a világ összeesküdött ellened! Kutatások szerint a boldog idők felidézése örömmel és nyugalommal tölt el, emellett rendkívül jó hatással van a hangulatunkra. Más tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy érzéseink írásbeli kifejezése által csökkenthetjük a ránk nehezedő stresszt, és kitisztíthatjuk gondolatainkat.

Zöld és sárga falak vagy kiegészítők

Az amszterdami Vrije Universiteit kutatói egy tanulmányban bebizonyították, hogy az említett két szín gyakorolja a legerőteljesebb pozitív hatást hangulatunkra. A zöld és a sárga boldogsággal és örömmel tölt el, így érdemes a lakásba több helyre is becsempészned ezeket az árnyalatokat, legyen szó akár a falakról, akár lakberendezési kiegészítőkről!

Vaníliás illatgyertya

Úgy tűnik, az illatgyertyák csodákra képesek. Egy hosszú, fárasztó munkanap után nincs is náluk hatékonyabb stresszűző! Gyújts meg egy kellemes aromájú vaníliás illatgyertyát, meglátod, milyen pihentető hatása lesz rád! Az illat segít ellazulnod, és boldogsággal tölt el. A Chemical Senses című lap szerint a vanília javítja a hangulatot, és enyhíti a depresszív tüneteket.

szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2022. DECEMBER Mennyei otthoni fürdők
A karácsonyi készülődés, sürgés-forgás után kimerültnek érzed magad? Vegyél egy pihentető fürdőt!
Szabadidő 2022. JÚLIUS 5 ok, amiért érdemes növényeket tartanod otthon!
A szobanövények nemcsak az otthonunkat tehetik szebbé, hanem fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.
Szépség 2022. FEBRUÁR Illattippek a lakás minden helyiségébe
Levendula, citrus, borsmenta. Mindegyiknek megvan a megfelelő helye a lakásban. Segítünk, hogy eligazodj az enteriőrillatosítás világában!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu