Szabadidő

Az olvasás terápiás hatása
A regények, versek a szórakoztatáson túl egészségedet is őrzik. Az olvasás terápiás hatását az orvosok is elismerik. Ma van az olvasás világnapja!

A kikapcsolódásra egyre több lehetőség nyílik, és az utóbbi években háttérbe szorultak a könyvek. Érdemes változtatni ezen az irányon, hiszen az olvasásra fordított idő sokszorosan megtérül. Számos betegség kockázatát csökkentheted, a fennálló panaszaid is mérséklődnek és gyorsabb gyógyulásra számíthatsz ennek segítségével. Akár pihentető tevékenységként választod, akár szakemberek által kidolgozott olvasásterápián veszel részt, fizikai és szellemi állapotod is látványos javulásnak indul.

Ajándék az agynak

Az egészséges mozgáshoz izmaidat érdemes rendszeresen edzeni. Ugyanez az elv vonatkozik az agyműködésre. Az életkor emelkedésével a memória fokozottan gyengül, fokozódik az Alzheimer-kór és a demencia esélye. Biztosan szívesebben lépnél be a könyvtárba vagy könyvesboltba, mint az orvosi rendelőbe.

A chicagói orvosi egyetem egyik vizsgálata kimutatta, hogy a rendszeresen olvasó felnőtteknél 32 százalékkal csökken az idősebb korra jellemző szellemi hanyatlás. Miközben egy történetet olvasol, a szereplők nevének megjegyzésekor és az események követésekor új összeköttetések keletkeznek az agysejtek között, a régiek pedig megerősödnek. Így a rövid és hosszú távú memória is javul. Amikor könyvet olvasol, más agyi területek aktiválódnak, mint a filmnézés közben. Ahelyett, hogy kész képet kapnál a történetről, magadnak kell megjelenítened őket a sorok mögött. Ez bonyolultabb kihívást jelent az agysejteknek, előnye az élesebb gondolkodás és a kitartóbb koncentrációs képesség. Dr. Robert S. Wilson, a neuropszichiátria professzora tanulmányában bizonyította, hogy a rendszeresen olvasó emberek közt két és félszer ritkábban alakul ki Alzheimer-kór. Ezek az előnyök kimondottan a regény- és novellaolvasásra vonatkoznak. Ha csak átfutod az újságokat, és nem veszel könyvet a kezedbe, megfosztod magad számtalan kedvező hatástól. Ekkor nem képződnek olyan gondolati társítások, amelyek egész szervezeted működését kedvezően befolyásolják.

Újrajátszott lehetőségek

Naptári életkorodnál fontosabb az a közérzet, amelyben az éveid telnek. A halmozódó feszültség, akár a munkahelyen, akár a családban terhel, előbb-utóbb betegségekhez vezet. Már félóra olvasás is jelentősen mérsékli szervezetedben a stresszhormonok szintjét, csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot. Ha sikerül a történetre koncentrálnod, egy időben lehetetlen a problémáidra is fókuszálni. Ez nem azt jelenti, hogy tudomást sem veszel róluk, de később nyugodtabban tekintesz a helyzetre, ami segít a helyes döntésekben.

A depresszió bármilyen életszakaszban felléphet, ám különösen gyakori a magányosan élők körében. Egy-egy regény vagy vers segít elindulni új célok felé. A szereplők sorsában sajátodat is felismerheted, és megkönnyebbülést jelent, hogy érzed, nem vagy egyedül a problémáddal. Továbbgondolhatod, te vajon ugyanúgy cselekednél-e, vagy más utat választanál. A megoldások benned születnek, a könyvek iránytűt adhatnak hozzá.
A szeretett családtagok elvesztése a gyászolók életét is megrövidítheti. Egy ideig nehéz lehet visszatalálni a meglévő kapcsolatokhoz. Pszichológus közreműködésére is szükség lehet, emellett a regények, versek hangulata segít rendezni emlékeidet, és észrevenni a rád váró új lehetőségeket.

Regényes gyógyulások

Ha úgy érzed, szakértők segítségét is szeretnéd igénybe venni az olvasással nyert eredményhez, a terápiás megoldások közt is válogathatsz. Ne ijedj meg, ez egyáltalán nem orvosi rendelőt jelent! Az irodalom- vagy biblioterápia néven ismert módszerre rátalálhatsz az interneten, ahol azt is megtudhatod, melyik könyvtárakban, művelődési házakban szerveznek foglalkozásokat. Ha idősek otthonában élsz, ott is szervezhetnek ilyen eseményeket.

A vezető szakemberrel közösen választjátok ki azt a művet, mely a csoport legtöbb tagjának problémájára választ adhat. Miután elolvastad, a következő alkalommal együtt megbeszélitek a történet üzenetét. Ez jelenthet mindenki számára mást-mást, de hasonló pontokat is felfedezhettek. A könyv élményei és a beszélgetés során a múltadban rejlő, nehezen feldolgozható eseményeket újragondolod. Megszabadulsz a nyomasztó érzésektől, új jövőkép rajzolódhat ki előtted.

Az irodalomterápia hatására csökken a stressz-szint, enyhülnek a depresszió tünetei. Függőségek, étkezési zavarok, szociális fóbia kiegészítő kezelésében is érdemes igénybe venni. Önértékelésed fejlődik, nagyobb önbizalomra teszel szert, és lelki egyensúlyod minden szerved működését harmonizálja.

szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2022. MÁJUS Micsoda?! Fán terem a vaj?
Mármint a kiváló hidratáló és bőrvédő tulajdonságairól ismert sheavaj, az afrikai nők szépségének egyik titka.
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Szabadidő 2021. JANUÁR 5 csoda a természetből - gyönyörű fotókkal
Felejtsd el a mindennapi kellemetlenségeket, és képzeld el, hogy lélegzetelállító tájakat fedezel fel!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER A legbizarrabb múzeumok a Földön
Múzeumot állítottak nem csak a legrosszabb műalkotásoknak, de a vécétörténetnek és a szerelmi csalódásoknak is.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER 5 tipp a nyárvégi depresszió ellen
A hosszú, forró nyár után a hideg őszi esték közelsége hirtelen ijesztőnek tűnhet. Íme, néhány tipp, hogyan győzheted le könnyen a nyárvégi depressziót!
03
Egészség 2023. SZEPTEMBER 7 érdekes tény a paprikáról
Hétköznapi konyhai hozzávalónk vitamintartalma mellett megdöbbentő érdekességeket is tartogat számunkra. Íme hét meglepő és érdekes információ. Te tudtad?
Menu