Egészség

Az emésztési zavarok lelki háttere
Az emésztőrendszer munkája igen összetett folyamat, amely teljes egyensúlyt igényel. Tudtad, hogy működését lelkiállapotod is felboríthatja?

Nem egy orvos vallja, hogy a betegségek nagy részét nem csak fizikai okok, testi elváltozások válthatják ki. Szerintük szinte minden testi panasz visszavezethető valamilyen lelki okra. Az elméletet korántsem bizonyított, de nem árt, ha az ember nem csak a nyugati orvoslás szemszögéből tekint betegségeire. Ha meg tudod tartani az arany középutat anélkül, hogy egyikben vagy másikban elvakultan hinnél, sokkal nagyobb "gyógyulási felületet" biztosítasz magadnak. Kipróbálni sok mindent érdemes – elgondolkozni, illetve önmagunkat feltérképezni, megfigyelni pedig különösen –, amennyiben képes vagy tartózkodni a végletektől.

Amennyiben emésztési zavarokról beszélünk, nem szabad leragadni a székrekedés vagy hasmenés problémájánál, hiszen emésztőrendszerünk a beleknél és a gyomornál sokkal több szervet foglal magában. Az emésztéssel szorosan összefügg a táplálkozás, tehát az emésztőrendszeri megbetegedések sorát már a szájüreggel érdemes kezdeni, egészen a végbélig, végbélnyílásig folytatva a sort.

Száj

A száj a kommunikáció, a szexualitás, valamint a létfennmaradáshoz szükséges bekebelezés szimbóluma. Minden szájjal kapcsolatos betegség ezekre a területekre vezethető vissza – állítják az InforMed oldalán a lélek és a test betegségeinek összefüggéseit kutató orvosok. Ha nem kommunikálsz hatékonyan, ha tele vagy szexuális kudarcokból eredő feszültségekkel, szádban, szájüregedben különböző betegségek – afták, polipok, esetleg daganatos megbetegedés – jelenhet meg.

Fogak

A fogak elsődleges szerepe a harapás. A harapás pedig az életben maradási szándékunkat, mohóságunkat és erőnket fejezi ki. Minden foggal kapcsolatos betegség az önérvényesítési képességünk, az akaratunk, illetve az életenergiánk csökkenésére utal.

Fogíny

Mivel a fogíny a fogak „foglalata”, megtartója és táplálója, az önmegvalósításhoz szükséges, világba vetett ősbizalmat, illetve az önbizalmat szimbolizálja. A fogínyvérzés így a kishitűség, illetve az önbizalomhiány erős mutatója.

Nyelv

A nyelvet, akárcsak a száj egészét, a kommunikációhoz, ízérzékeléshez, illetve szexuális tevékenységekhez használjuk elsősorban. Ha nyelved beszéd közben meg-megbotlik, érzelmi, szexuális vagy társadalmi beilleszkedéshez kapcsolódó elfojtásaidról árulkodik.

Nyelőcső, nyelés

A nyelés passzív, általában automatikus tevékenység, melynek során befogadunk, passzív módon magunkévá teszünk valamit. Ha valakinek nyeléssel kapcsolatos nehézségei vannak, „nem képes lenyelni azt, ami vele történik” – remekül szimbolizálja a helyzetet a mondás is. Ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen helyzet, körülmény, személy, tevékenység vált ki belőled ekkora ellenérzést, és változtatni rajta. A reflux – vagyis a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe – például azt jelentheti, hogy egy bizonyos problémán nem tetted túl magad, képtelen vagy megemészteni, és szabadulni akarsz tőle.

Gyomor

Ahhoz, hogy a gyomor befogadja az elfogyasztott táplálékot, nyitottnak, passzívnak, sőt egyenesen odaadónak kell lennie. A gyomorsav viszont – ezzel ellentétben – agresszív és erős, támadó jelleggel bontja le a táplálékot. A gyomorproblémákkal küzdők nagy eséllyel nem találják a két pólus közti egyensúlyt, nem képesek megfelelően bánni énjük női, befogadó és férfi, agresszív oldalával, energiáival. Az egyensúly hiányából eredően érzelmileg labilis emberek hajlamosak lenyelni agressziójukat, és önmagukat emészteni. Ilyenkor a gyomor jellemzően túl sok savat termel, kialakulnak a fekélyes vagy hurutos megbetegedések. 

Vékonybél

A vékonybél feladata az, hogy kiválassza a táplálékok hasznosítható elemeit, és közvetítse a szervezetnek. Azok, akik gyakran vagy állandóan hasmenéssel küzdenek, túlságosan analitikusak, önmegfigyelők. Ugyanakkor viszont képességeikhez mérten hajlamosak túl sok információt, terhet befogadni.

Vastagbél

A vastagbélben az emésztés tulajdonképpen már befejeződött, csupán a víz szívódik fel a salakanyagokból. Az itt kialakuló zavarok olyan dolgokkal függenek össze, amelyekkel egyáltalán nem akarunk szembesülni, amivel „nem illik foglalkozni”, amit elrejtünk, eltitkolunk, amitől félünk, vagy amit gyűlölünk. Például a vastagbélgyulladás a kapcsolati vagy egzisztenciális bizonytalansággal függhet össze, a vastagbélpolip pedig elsősorban azokra jellemző, akik nem állnak ki magukért, hagyják, hogy élősködjenek rajtuk.

Máj

A máj a „szervezet laboratóriuma”. Ez a szerv különbséget tud tenni az ártalmatlan és a mérgező anyagok között. A máj zavarai arra utalnak, hogy nehezen választod szét a hasznos és ártalmas dolgokat. A mértéktelenség, a testünkkel való visszaélés, a tűréshatárok semmibevétele betegségeket okozhat, amelyek a mértéktartás és a józan ítélőképesség fontosságára hívják fel a figyelmet.

Epehólyag

A máj által termelt epét az epehólyag gyűjti. A kőképződés megrekedt, pangó energiára utalhat. Az epeköves ember úgy érezheti, élete kényszerhelyzetek sorozata, és nem áramolhat szabadon az energiája.

Végbél

Táplálkozásunk által részt veszünk a természet körforgásában. Amit kapunk, azt valamilyen formában vissza is kell adnunk. A végbél betegségei arra vezethetők vissza, hogy az ember nem akar ebben a körforgásban részt venni – nem meri kiadni magából a végterméket, mert lelkének árnyékvilágával sem akar szembesülni. Az aranyér például a ragaszkodás, a visszatartás jele, materiális síkon képtelen vagy elengedni magad, mert félsz a bizonytalanságtól.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2021. NOVEMBER 6 érdekes tény az emésztésről
Az emésztés csak akkor jut eszünkbe, ha nem működik jól, pedig érdemes minél többet megtudni egészséges működéséről. Miért?
Egészség 2021. JANUÁR A legjobb roboráló gyógynövények - kezdd józanul az új évet!
Ne ágyban, másnaposan töltsd az újévet, főzz le egy ízletes gyógyteát!
Egészség 2019. DECEMBER Serkenti az emésztést és nátha ellen is jó
Főzetének görcsoldó hatása van, enyhíti a puffadást, serkenti az epeműködést, de számíthatunk jótékony hatására köhögés és torokfájás esetén is. Tudj meg többet a mentáról!
éppen olvassák
01
Egészség 2022. MÁJUS A jóindulatú daganat, amelytől mégis tartani kell
Meglepően sokakat érintenek a jóindulatú méhbetegségek. Érdemes ezekről többet tudni!
02
Szabadidő 2022. MÁJUS Az egészséges pizza 6 titka
A pizza világszerte óriási karriert futott be, ám a pizzériák kínálata jócskán tartalmaz olyan pizzákat is, amelyek nem használnak az egészségünknek.
03
Egészség 2022. MÁJUS A herpeszvírus veszélyesebb, mint gondoltuk
A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség, és nem is olyan ártatlan, mint amilyennek gondoljuk.
Menu