Szépség

Az ekcéma elleni küzdelem: nehéz de nem reménytelen
A közhiedelemmel ellentétben az ekcéma nemcsak a csecsemők és kisgyermekek betegsége, felnőttkorban is gyakran jelentkezik.

Az ekcémáról legtöbben csak ködös fogalmakat alkotnak, ezt jól tükrözik az internet kommentjei is. Az ekcéma mögött bizony nem minden esetben áll ételallergia, és nem tévesztendő össze a tüneteiben hasonló pikkelysömörrel sem. Bár még várat magára a megnyugtató megoldás az ekcéma felszámolására, megfelelő kezeléssel és életmóddal a kellemetlen panaszok megszüntethetők, vagy csökkenthetők. Az allergiás betegségek terjedése napjainkban folyamatos, így az ekcémás tünetek is egyre több beteget érintenek.

Komplex betegség, nehéz küzdelem

Az ekcéma legtöbbször komplex betegség, melynek különböző megjelenési formáit immunológiai, genetikai és környezeti tényezők okozhatják. A bőr egészséges védő funkciójának károsodása, a különféle provokáló környezeti tényezők, a táplálkozás, az életkor, sőt pszichés tényezők is befolyásolhatják az ekcéma kialakulását. Ráadásul a betegség lefolyása az esetleges felülfertőződések és a szóródási hajlam miatt egyénenként eltérő lehet. Ha ismerjük a problémát okozó tényezőt, akkor az elsődleges feladat az, hogy elkerüljük az érintkezést az irritáló anyaggal, és a bőrünk számára kedvező életmódot alakítsunk ki. Sajnos nem mindig ilyen egyszerű a probléma kiküszöbölése, ugyanis gyakran a stresszes életvitel is kiválthatja az ekcéma kellemetlen tüneteit.

A legkínzóbb tünet a viszketés

Az ekcéma legkellemetlenebb tünete a kínzó viszketés, de súlyosságától függően ezt a panaszt átmeneti bőrpír és akár hólyagképződéssel járó duzzanat is kísérheti. A betegség szinte bármely bőrfelületet érintheti. A viszketés, a bőr mechanikai irritációja állandó bőrkárosodáshoz, apró hámsérülésekhez vezethet, melyek ismét viszketéssel és gyulladással járhatnak, így a viszketés-vakarózás-gyulladás köre folyamatosan fenntarthatja önmagát.

 Ha tehetjük, előzzük meg!

  1. A kezelés alapvető része a bőr állandó hidratálása, de fontos, hogy emellett figyeljünk arra is, hogy a bőr irritációját elkerüljük.
  2. Fürdés helyett válasszuk inkább a zuhanyozást! Érdemes a tisztálkodás után megfelelően hidratálni a bőrt, használjunk ehhez speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket.
  3. Táplálkozzunk változatosan! Ha az ekcémát nem táplálékallergia okozza, akkor nem szükséges külön diétát tartanunk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy zöldségekben gazdag, tartósítószer- és adalékanyag-mentes étrendet kövessünk. Kerüljük az erős, fűszeres ételek fogyasztását, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.
  4. Válasszunk inkább pamutruházatot! A ruházat megválasztásakor ügyeljünk rá, hogy a bőrrel csak pamut ruhanemű érintkezzen, kerüljük a műszálas anyagok és a gyapjú viselését!
szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2019. ÁPRILIS Természetes szépségtippek
Megváltozott a hajad és a bőröd állapota? Vegyszerek és sebészkés helyett természetes megoldásokra vágysz? Tippjeink neked szólnak!
Szépség 2019. ÁPRILIS Tények és tévhitek a szépségápolásban
Vajon valóban jót tesz a bőrnek az uborkapakolás, a teás filter, az élesztő? 5 állításról húztuk le a vizes lepedőt.
Szépség 2019. ÁPRILIS Nálunk is hódít az intim szépségőrület!
A szépségőrület mind lentebb fekvő testtájakra jut el! Az intim beavatkozások már nálunk is hódítanak.
éppen olvassák
01
Szépség 2019. JÚNIUS Tudod, mi az a micellás víz?
Egy ideig csak a sminkesek és a modellek ismerték- ma már mindenki hozzáférhet. Ha megszereted, sosem mondasz le róla.
02
Szépség 2019. MÁJUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
03
Szépség 2019. MÁJUS Soha viszont nem látásra, narancsbőr!
Hogyan lehet elősegíteni, hogy a bőröd minél tovább feszes maradjon és hogy megelőzd a cellulitiszt? Tippekkel segítünk.
Menu