Szabadidő

Álomszafari
Sokak bakancslistáján szerepel egy autentikus afrikai szafari. Mi is történik egy ilyen úton valójában?

A szervezett túrák nagy előnye a mindenre kiterjedő figyelem. Vannak kisgyermekes, sőt nagyszülős családi túrák, pároknak szervezett utak, kis csoportos és magányos felfedezőknek szóló hamisítatlan szafari élményeket kínálók. A Wilderness Safaris ajánlata zavarba ejtően sokszínű, és a magyar utazók többségének egzotikusan csengő afrikai országokba kalauzol. Botswana, Zambia, Ruanda vagy Zimbabwe csak néhány a számos desztináció közül. Van, aki a több ezer kilométer hosszan és több országon át hömpölygő Zambézi folyó állat- és növényvilágára kíváncsi, mások a Viktória-vízesést akarják látni, megint mások az esti alkonyatban az itatóhelyre érkező elefántcsordát szeretnék élőben megcsodálni.

A túrák és a csomagajánlatok kombinálhatók; vannak egyetlen nevezetességre fókuszáló szafarik, és persze olyanok is, amelyek figyelembe veszik, hogy az Európából érkező turista szeretne egy hét vagy tíz nap alatt minél több élménnyel gazdagodni.

 „A legmegnyugtatóbb az volt, hogy a professzionális szervezés és gondos odafigyelés miatt végig biztonságban éreztük magunkat, így minden élményt a lehető legteljesebben tudtunk megélni.” – meséli az egyik utazó, aki májusban járt először Afrikában, és aki szerint egy igazi afrikai szafari komoly helyismerettel, gyakorlott túravezetővel és helyben élő segítőkkel biztonságosan és kellemetlen fordulatok nélkül megvalósítható. A Wilderness Safaris 40 éves múlttal a háta mögött arra szakosodott, hogy személyre szabott útvonalat készítsen, figyelembe véve az érdeklődési kört és sajátosságokat. A nagy utazás egy mindenre kiterjedő kérdőívvel kezdődik. Nem csak arra kíváncsiak, hogy csoportban, párban vagy esetleg egyedül utazunk, mi az utazás célja, van-e hozzá kapcsolódó jeles alkalom, de kitérnek az étkezési preferenciákra, az esetleges ételallergiára, de még a kedvelt italokra is.

Az út megtervezése előtt érdemes végiggondolni, tulajdonképpen mi az, ami igazán vonzó számunkra egy afrikai szafariban? Minden ugyanis nem férhet bele egyetlen útba. Namíbia, Botswana, Zimbabwe és Zambia hatalmas országok. Nem érdemes rohanni. Itt nem működik az, amit az amerikai turisták gyakran csinálnak Európában: első nap London, második nap Párizs és így tovább. Egy hét alatt megnézik az öreg kontinenst, de valójában semmit sem látnak. A vadon a nyugodt szemlélődésről, a csendes megfigyelésről szól, különben esélyünk sem lesz a páratlan élővilág felfedezésére.

Érintetlen szavannák, különleges lombkoronájú fák, balzsamos, simogató levegő, esti beszélgetés a tábortűznél egy pohár bor mellett. Afrikát még nem darálta be a nyugati civilizáció, a zabolázatlan természet itt még érinthető közelségben van, a helyiek ismerik, tisztelik és szeretik az anyatermészetet. Együtt élnek vele, de nem szipolyozzák ki. Annyit vesznek el tőle, amennyire valóban szükségük van. Az ide utazók az első napokban még gyakran kényszeresen e-maileket akarnak olvasni, közösségi médiában szörfölni, olykor türelmetlenül kérdezgetik a dzsip sofőrjétől, hogy mikor érnek már oda… Néhány nap után jön a felismerés: Afrika nem erről szól! Nincs mindig térerő és internet, és különben is mi végre a hosszú utazás, ha nem lehet egy olyan hetünk, amikor kilépünk az otthoni taposómalomból?!

A Wilderness Safaris utak gondos tervezéssel kezdődnek: információk a vízumról, védőoltásról, biztosításokról, minden részletre kiterjedő programegyeztetés után kezdődhet a kaland. Az Európából érkező utasokat saját kisgépes légitársaságuk, a Wilderness Air repíti az afrikai szavannák eldugott területeire. A kontinens érintetlen vadonjai felett repülhetünk és akár a legkisebb poros leszállópályán is landolhatunk, a fás-bokros pusztaság közepén.

Egyedül Afrika szívében

Az egyedül érkező utazó sem lesz egyedül. A vadont jól ismerő, szakavatott túravezetők szenvedéllyel és humorral osztják meg tudásukat, és óvják biztonságunkat a természetben. Mindenki beszél angolul és akár négy-öt további törzsi nyelvet. Büszkék hazájukra, és szenvedélyesen szeretik és tisztelik az anyatermészetet.

Az egyik legnagyobb élmény egy gyalogos szafari. Eggyé válni a vadonnal, az itt élő vadakkal, az élőhelyükön, az ő feltételeik szerint. A nyüzsgő városi környezet ilyenkor nagyon távolinak tűnik! De egyáltalán nem kell aggódni – a túra szabályai egyszerűek: figyelni kell a vezetőre, követni az utasításait, és testközelből élvezni a vadon csodáit. A biztonság kulcsa, hogy kövessük a vezető instrukcióit, így akár egy elefántbika, vagy legelésző antilopcsorda néhány tíz méteres közelségből is megfigyelhető. Az adrenalintól izgatottan, mégis teljes csendben fogadjuk be a természet hangjait és illatait: egyszerre a saját természetfilmünkbe csöppenhetünk, amelyben a rendező, az operatőr is mi magunk vagyunk.

Ágy a csillagok alatt

A Star Bed egy szabadtéri építmény a vadonban, amely teljesen egyedi alvási élményt kínál. A Wilderness Safaris táborok Star Bed építményei igen változatosak: van, ahol csak egy magaslesre épített ágy van, másutt a fák lomkorona szintjére álmodott mini szafari lakosztályok várják a vendégeket szabadtéri étkezővel, saját tűzrakóval.

Egy vendég így mesélt az élményeiről: „A csillagágyunk körülbelül félórás autóútra volt a tábortól, ahová terepjáróval vitt ki a túravezetőnk. Már az odavezető út is élmény volt: rengeteg gnút és elefántot láttunk. Az ágy egy fa lombkoronájára épült, hogy védelmet nyújtson a vízilovak, vagy az esetlegesen leselkedő ragadozók ellen, így alapvetően biztonságban éreztük magunkat. Mindemellett volt egy vészjelzőnk, illetve fegyveres kísérőnk tőlünk alig ötven méterre egy sátorban töltötte az éjszakát, minden eshetőségre felkészülve. És az az afrikai éjszaka! Sohasem láttam még ennyi csillagot az égen! Ez két éve volt, de nincs nap, hogy ne jutna eszembe.”

Miért „kell” Afrikába utazni?

Nos, ilyet csak az kérdez, aki még nem járt ott. Aki már volt olyan szerencsés, vagy inkább bátor, és ellátogatott a fekete kontinens szívébe, az életre szóló élményekkel tért haza. Van, akinek a csendes nézelődés adta meg azt, amire régóta vágyott, másoknak, a helikopteres szafari, vagy a rinocérosz nyomok követése mutatja meg, hogy milyen a nagybetűs vad, zabolázatlan igazi természet. Milyen volt Afrika? – kérditek idehaza… Nos, elmesélni nehéz, „feldolgozni” is hónapokba telik, de egy biztos, aki teheti, induljon. Még egy tipp: Közép-Afrika a legtöbbünk komfortzónáján kívül esik, éppen ezért nyújt ennyire intenzív élményt. A tökéletes út megszervezéséhez, életünk szafarijához válasszunk olyan túraszervezőt, akinek évtizedes tapasztalata van, helyi beágyazottsága garantálja a felhőtlen vakációt és aki elkötelezett mindazon értékek megőrzése mellett, ami az egész emberiség közös kincse. Jó utat!

szerző: Czakó Letty
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
Egészség 2022. JÚLIUS 4 étel, amely halált okozhat
A természet nagy méregkeverő, nem mindig szabad bedőlni egy-egy gusztusosnak tűnő fogásának.
Szabadidő 2020. OKTÓBER Az elefántok megmentése az élete
Egy törékeny szőke nő, aki elárvult elefántok megmentésének szentelte az életét. Adine Roode a Hoedspruit Elefánt Rehabilitációs és Fejlesztőközpontot alapítója. Ismerd meg az életét!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu