Pénzügyek

A szerencse tudománya
Tudományosan bizonyított tény, hogy a szerencse alakítható. Nyitott szemlélettel, néhány új szokással és gondolkodásváltozással elérhető, hogy életünk pozitív fordulatot vegyen.

Az emberek évszázadok óta kergetik a hatalmat jelentő szerencsét. Háromlevelű lóherék után kutatunk, szilveszterkor lencsét eszünk, és valamiért természetellenes módon félünk a fekete macskáktól. Irigykedve figyelünk embereket, mondván, „nekik bejött az élet”, ők a szerencse fiai, akiket valami természetfeletti hatalom kiválasztott a sikerre.

Pedig a titkuk egyszerű. Ezek az úgynevezett szerencsés emberek mindössze másképp gondolkodnak, és nem félnek kezükbe venni életük irányítását. Szakértők szerint számos dolog, amit ma szerencsének hívunk, valójában távol áll a puszta véletlentől. „Általában az emberek igen nagy mértékben felelősek azért, hogy jó vagy rossz dolgok érik-e őket az életben. Gondolkodásmódunk és viselkedésünk jelentős különbségekhez vezet a sorsunkban”– mondja dr. Wiseman, aki több száz kísérletet végzett a témában korábban.

Higgy benne!

Pszichológusok azt állítják, a legfontosabb: higgyünk abban, hogy jó dolgok történnek velünk. Kutatások bebizonyították, hogy ha így teszünk, valóban fordulat állhat be az életünkben. Ezt a New York-i Egyetemen végzett kutatás is alátámasztotta. Azok a diákok, akik hittek abban, hogy kiválasztottjuk randizni fog velük, valóban sikerrel jártak. De ugyanez igaz az élet más területére is, legyen szó álláskeresésről vagy más magánéleti sikerekről. „Azok, akik hisznek abban, hogy sikerrel járnak az állásinterjún, valóban jobban teljesítenek, mint azok, akiknek negatív a beállítódásuk – mondja Ben Fletcher, a Hertfordshire Egyetem professzora, aki főképp a viselkedésváltozásokat tanulmányozza. – Ebben nincs semmi varázslat. Az elvárások komoly mozgatórugói lehetnek a viselkedésnek.” Más szóval, ha szilárd a meggyőződésünk valamivel kapcsolatban, az jó dolgokat eredményezhet, mert arra motivál, hogy valóra váltsuk vágyainkat. „Hinni vagy elvárni valamit egészen más, mint reménykedni valamiben. Mindez hatással lesz a döntéshozatalunkra is. Hajlamosabbak leszünk arra, hogy cselekedjünk, és több erőfeszítést fordítunk az adott dologra, mint általában” – mondja dr. Fletcher.

Járj nyitott szemmel!

A másik legfontosabb dolog, hogy tartsuk nyitva a szemünket, készen a lehetőségekre. Dr. Wiseman kísérlete ezt próbálta alátámasztani. A professzor olyan embereket gyűjtött össze a kísérlethez, akik önmagukat szerencsésnek vagy éppen balszerencsésnek tartották. Újságokat adott nekik, majd arra kérte őket, számolják meg a lapban található fotókat. Nem tudták azonban, hogy a professzor egy üzenetet is elrejtett az egyik oldalon: „Mondd el a professzornak, hogy láttad ezt a hirdetést, és nyerj 250 dollárt!”

A „szerencsés” emberek többsége kiszúrta a hirdetést, míg a „balszerencsések” nagy része átsiklott felette. „Mindez nem a véletlen műve, egyszerűen azon múlik, hogy képesek-e meglátni azt, ami ott van az orruk előtt” – mondta a kutatás vezetője. A „szerencsés” emberek szerinte nyitottabbak a lehetőségekre. Észreveszik azt, amit mások nem. „Azoknak, akik azt állítják magukról, hogy sosincs szerencséjük, általában merev a gondolkodásuk. Ez befolyásolja azt a képességüket, hogy felfedezzék és észrevegyék a váratlant. A szerencsésnek tartott emberek ezzel szemben laza és rugalmas gondolkodásúak. Ez a nyugodt, laza gondolkodás segíti őket, hogy észrevegyék azt, amit más nem.”

Cselekedj!

Fontos tehát, hogy elsajátítsuk az „állj meg és figyelj” életszemléletet, és közben maradjunk aktívak. Cselekedjünk, ha a lehetőség felmerül. Ez az, ami a szerencsés embereket megkülönbözteti a többiektől: megszerzik, amit akarnak. Dr. Wiseman kísérlete ezt is bebizonyította. A kísérletben egy magát szerencsésnek mondó férfi és egy magát szerencsétlennek minősítő nő vett részt. Mindkettejüknek ugyanazt a kávézót kellett látogatniuk különböző napszakokban. Egyetlen állandó elem volt a kísérletben: egy sikeres üzletember, aki a szomszédos asztalnál üldögélt, mindig egyedül. A nő megitta a kávéját anélkül, hogy ránézett volna az üzletemberre, míg a férfi nemcsak beszédbe elegyedett vele, de a nap végére úgy döntöttek, közös vállalkozást indítanak. „Ha tehát a lehetőség megjelenik az orrunk előtt, nem érdemes az aggodalmainkkal foglalkozni, vagy túl sokat töprengeni. Garantált, hogy elveszítünk egy lehetőséget, ha nem éljük meg a pillanatot” – mondta a professzor.

Bizonyos embereket könnyen megtalál a szerencse, ez tény, de csak azért, mert nem félnek új dolgokat kipróbálni, vagy akár új emberekkel megismerkedni. Minél több kapcsolatot teremtünk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy a lehetőségek megtalálnak minket. „Törjük meg a napi rutint! Vásároljunk egy másik boltban, próbáljunk ki egy új éttermet. A szokások megszállottjai vagyunk, de ha nem változtatunk, a szerencsénk sem változik.”

Szerencsehozó amulettek?

Meglepő, de a szerencsehozó tárgyak, amulettek valóban működnek, azonban az indok meglepő lehet. E tárgyaknak természetesen nincs varázserejük, de komoly hatással vannak a magabiztosságunkra, ami befolyásolja a szerencse alakulását. A Kölni Egyetem kísérletében azok, akik szerencsehozó tárgyakat tartottak maguknál, jobban teljesítettek a vizsgákon, mint azok, akik nem.

Mit tegyél, hogy szerencsés legyél?

  1. Várd mindig a legjobbat!
  2. Vedd észre, amit mások nem!
  3. Mondj igent!
  4. Ne félj hibázni!
  5. Változtass a szokásaidon!
szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2024. JANUÁR 4 extra hatékony tipp a sikeres leszokásért
„A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és környezete egészségét…” Igen ám, de hogy a csudába lehet abbahagyni?
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
Pénzügyek 2022. NOVEMBER 6 testbeszéd trükk, amely sikeresebbé tehet!
A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd az élet szinte minden területén kiemelt jelentőséget élvez.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu