Szabadidő

4 különleges halétel - nem csak finom, de egészséges is!
Szeretnél különlegesen finomat, és egyben egészségeset? Ne feledkezz meg a halakról! Receptekkel!

Egyél több halat, mert kiemelkedően egészséges, magas omega-3 zsírsav tartalma, alacsony kalóriaértékei miatt különlegesen jótékony hatással van a szervezetre. Rendkívül értékes ásványianyag- és nyomelemforrás, nem beszélve a vitaminokról és a magas fehérjetartalomról. Mi azonban jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, mint kellene. Azokban az országokban, ahol nagyobb mértékű a halfogyasztás, jóval alacsonyabbak a szív- és érrendszeri problémák, továbbá a mellrák aránya is. Fogyókúrák tökéletes kiegészítője, hiszen nemcsak alacsony a kalóriatartalma, de akár zsírégető hatásai is lehetnek. Halat természetesen a legjobb és a legegészségesebb frissen fogyasztani; érdemes érdeklődni, figyelni a piacokon, mikor érkezik a friss áru, és hazatérve jó azonnal elkészíteni. Konzervekből érdemes a külföldi, drágább márkák közül válogatni. Ebben az esetben pedig a fagyasztott termékek is jók lehetnek.

Narancsos, sült csuka

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg konyhakész csuka

1 narancs
2 narancs leve
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2-3 evőkanál olívaolaj
1 pritaminpaprika
1 paradicsom
10 dkg újhagyma
csipetnyi só
egész bors

A csukát mosd át, majd irdald be éles késsel a húsát. A narancsot pucold meg úgy, hogy a héj fehér részét is távolítsd el. A hártyáitól megfosztott gerezdeket darabold fel, keverd el a narancsok kinyomott levével, a lereszelt gyömbérrel és az összetört borssal, majd sózd és add hozzá az olajat. Ezzel a páclével locsold meg a halakat, és pár órára helyezd a hűtőszekrénybe. Ezután kb. 20 perc alatt, forró sütőben süsd át a halat. Közben darabold fel a zöldségeket, és szórd a hal köré. Süsd együtt további 10 percig.

Mustáros harcsa

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg harcsa

1 csokor újhagyma
4 savanyú uborka
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál dijoni mustár
étkezési keményítő
3 dl sovány tejföl
3 dl joghurt
1 citrom
olívaolaj
száraz fehérbor
só, bors

A hagymát és az uborkát karikázd fel, a fokhagymát vágd apróra. Egy tálkában keverd el a tejfölt, a joghurtot és a mustárt, és adj hozzá egy kiskanál étkezési keményítőt. A halat kockázd fel, sózd-borsozd, majd a felhevített olajban süsd át. Szedd ki és tedd félre, majd a visszamaradt olajban pirítsd meg a hagymát, öntsd fel egy löttyintésnyi fehérborral. Add hozzá a fokhagymát, majd öntsd fel a mustáros mártással, és add hozzá az uborkát, majd a halat is. Ízesítsd a citrom héjával, főzd össze az egészet, és ha besűrűsödött, kész is.

Babos tonhalsaláta

Hozzávalók:
1 doboz konzerv tonhal

3 darab paradicsom
1 fej lila hagyma
1 kaliforniai paprika
2 tojás
fél konzerv vágott zöldbab

olaj- és kapribogyó vegyesen
jégsaláta

olívaolaj
só, bors
citromlé
friss petrezselyem

A hagymát szeleteld vékonyra, a tonhalat és a babot hagyd lecsöpögni. A paradicsomot kockázd, az olajbogyót karikázd fel. A salátát, a paradicsomot, a hagymát és az olajbogyót egy salátástálban keverd el a zöldbabbal és a leöblített kapribogyóval. Főzd keményre a tojásokat, hűtsd le és negyedeld. Óvatosan törd a tetejére a halat. Az öntethez keverd össze a citromlevet, az olívaolajat, és sózd, borsozd. Ezt az önteted borítsd a salátára, majd szórd meg az apróra vágott friss petrezselyemmel.

Mutatós előétel lazaccal

Hozzávalók:
halszeleteként 1 tojás
kaviár
hajszálvékony nyers lazacszeletek
citromszeletek
fejes saláta

A tojásokat főzd minimum 10 percig, majd ha kihűltek, pucold meg őket. A lazacszeleteket kend be kaviárral, helyezz rájuk hajszálvékonyra vágott citromszeleteket, majd tekerd be velük a főtt tojást. Kínáld salátaleveleken.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2021. JÚLIUS 3 csodálatosan finom recept, hús nélkül
Rengeteg zöldség van, amelyről csak hiszed, hogy nem szereted, de valójában még meg sem merted kóstolni? Most próbáld ki őket!
Szabadidő 2021. MÁJUS A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Egészség 2020. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu