Egészség

Veszélyes tévhitek a kullancsokról
Kirándulás, strand, piknik – a kullancsokkal bárhol találkozhatsz. A pánik felesleges, az óvatosság kötelező!

Sokszor egymásnak ellentmondó információkat hallhatsz a kullancsok eltávolításáról, az általuk terjesztett betegségekről és a védekezés módszereiről. Ráadásul a közelmúltban megjelent hírek szerint egy magyar kutatócsoport az afrikai Hyalomma rufipes kullancs olyan egyedeit fedezte fel a Balaton nyugati térségében, amelyek már a trópusi élősködő hazai szaporulatai. Ez a kullancsfaj – a hazánkban őshonos változatoktól eltérően – jól lát és hosszú lábaival futva képes, „üldözni” áldozatát. 

Az enyhe telek miatt egyre több egyed éli túl a hidegebb hónapokat, érdemes tehát odafigyelni a megelőzésre és gondosan körüljárni a kullancsveszély néhány fontos kérdését. Így eloszlathatod kétségeidet, és nagy eséllyel megelőzheted a fertőzést.

A fákról pottyan rád?

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fák lombjairól, hanem leginkább a fűből, az aljnövényzetből kerülnek a bőrödre. Igaz, hogy a fákkal gazdagon borított erdőkben, parkokban gyakrabban találkozhatsz velük, ám ennek oka, hogy kedvelik az árnyas, nedves helyeket. Előszeretettel telepednek meg a lehullott avar alatt, a magas fűfélék között, a talajtakaró növények menedékében. Ezért kirándulás során viselj hosszúnadrágot, melynek szára szűkített, vagy be is tűrheted a zokni alá. Emellett hatékonyan védelmet nyújtanak a kullancsriasztó sprayk, amelyet akár otthon is elkészíthetsz.

Nyáron rövidre nyírt fűben pihenj a strandtörölközőn, a kertben is gyakran használd a fűnyírót. Ha erdő közelében laksz, érdemes a kerítés köré murvát teríteni, ez megszakítja a növényzetet, és a kullancsok nehezen tudnak átkelni rajta.

Mi ellen véd az oltás?

A kullancsok által terjesztett betegségek közül nem mindegyik előzhető meg védőoltással. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen már korszerű hatóanyagú oltás áll rendelkezésre. A teljes védettséghez három oltás szükséges, meghatározott időközönként. Később elegendő háromévente egy ismétlés. Védekezés hiányában, ha fertőzött kullancstól megkapod a betegséget, kezdetben láz és izomfájdalmak lépnek fel. Később erős fejfájás, hányinger, tarkómerevség és akár részleges bénulás is fenyeget. Az orvosi kezelés ellenére néhány szövődmény tartósan kialakulhat.

A másik leggyakoribb, kullancsokkal összefüggő betegség a Lyme-kór, amely ellen jelenleg nem létezik védőoltás. Néhány napos lappangási idő után a csípés körül kokárdaszerű bőrpír keletkezik, majd láz, ízületi és izomfájdalmak, egyes idegrendszeri tünetek is megjelennek. Lényeges az idejében megkezdett antibiotikum-kúra, így elejét veheted a komolyabb következményeknek.

Melyik országrészben fertőznek leginkább?

Több év megfigyelése szerint a betegségeket hordozó és átadni képes kullancsok az ország nyugati és északi területein leggyakoribbak. Nyugat- és Dél-Dunántúl megyéiben, valamint a Mátra és a Bükk térségében fokozottan érdemes figyelni a védekezésre. Budapest és Közép-Dunántúl városaiban közepes a fertőzésveszély. Az Alföldön fordul elő a legkevesebb fertőzött kullancs.

A megoszlás nem véletlen: a vérszívók által legkedveltebb területeken erdőségek találhatók, és a csapadék is gyakoribb. Ahol a napsütéses órák száma legmagasabb, és a növényzet is gyérebb, ott nem találnak kedvező élőhelyre a kullancsok. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy itt teljes biztonságban érezheted magad. A földrajzi megoszlás mellett az időjárás is szerepet kap: a csapadékosabb években arányosan sokkal több fertőzés fordul elő, mint az aszályos időszakokban.

Azonnal eltávolítani, de hogyan?

Minél hamarabb kikerül bőrödből a vérszívó, annál kisebb az esély, hogy megfertőz. Kiránduláskor, ha lehetséges, többször is érdemes ellenőrizni, nem fúródott-e a bőrödbe. Hazaérve mindenképpen gondosan át kell nézni a teljes testfelületet, lehetőleg valaki segítségével. Amint felfedezed a kullancsot, ne kend be sem zsiradékkal, sem más anyaggal, mert fuldoklás közben nagy eséllyel öklendez fertőző váladékot szervezetedbe. Tarts magadnál gyógyszertárban beszerezhető kullancseltávolító csipeszt vagy -kanalat. Ennek hiányában egy cérnából képzett hurkot a lábai alatt átvezetve óvatos húzással is megszabadulhatsz tőle. Nyomogatni, tekergetni tilos!

A kiszedett kullancsot érdemes megőrizni, és szakértővel megvizsgáltatni, ha bármilyen tünetet tapasztalsz.

Mit tehetsz még a védelemért?

Néhány otthon is elkészíthető szer segíthet, hogy kisebb eséllyel támadjanak a kullancsok. Szerezz be egy permetezőfejjel ellátott flakont, valamilyen bázisolajat, ez lehet mandulaolaj, jojoba-, barackmag-, szója- vagy olívaolaj. Vásárolj ezenkívül megbízható minőségű citrom, levendula és geránium illóolajat. Tölts a flakonba 30 ml bázisolajat, tegyél hozzá néhány cseppet az illóolajokból, és permetezd a bőrödre, a ruhádra. A kullancsok ezeket az illatokat nem kedvelik.

Hasonló permetet készíthetsz erős borsmentateából, vagy vízzel higított almaecetből is. A karikákra vágott citrom, két deci vízzel leforrázva, és kihűlésig áztatva szintén hasznos megoldás. Tökéletes védelmet így sem szabad remélned, de érdemes csökkentened a kockázatot.

Veszélyes-e négylábú kedvenceidre?

A kutyák és macskák is megbetegedhetnek, ha fertőzött kullanccsal találkoznak. A kutyákat leginkább a Babesia nevű kórokozó fenyegeti. Magas láz, étvágytalanság, gyengeség jelentkezik, később sárgaság és a vizelet sötétre színeződése lép fel. Utóbbi tünet oka, hogy a betegség hatására a vörösvértestekből kiszabadul a vérfesték. A korai kezelés életmentő lehet, ennek hiányában súlyos szövődmények lépnek fel, sőt végleg el is veszítheted kedvencedet. Szerencsére létezik védőoltás, mellyel mindez megelőzhető.

Kevésbé ismert, hogy a macskákra sem veszélytelenek a kullancsok. A haemobartonellosis nevű kórokozó főként a legyengült immunrendszerű cicákat fenyegeti. Súlyos tünetekkel, szövődményekkel kell számolni, és ritka a teljes gyógyulás. Kutyádat, macskádat feltétlenül védd erre kifejlesztett, bőrre csepegtethető készítménnyel vagy nyakörvvel, melyeket az állatorvos javasol.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2021. JÚNIUS Ezt látnod kell! Minierdő a Tabánban
Tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, és fajgazdagságuknak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot kötnek meg. Itt az első minierdő Magyarországon!
Szabadidő 2021. ÁPRILIS Sport, országjárás, önmegismerés: a Kéktúra
Igazi nagy kaland, a test, a lélek és a szellem üdítő megmozgatása. Az Országos Kéktúra.
Szabadidő 2020. OKTÓBER A séta a legjobb mozgásforma
A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. SZEPTEMBER Csalóka ételek, rejtett cukrok
Nehéz kikerülni a cukros, egészségtelen ételeket. Sokszor azokban a termékekben is bőségesen van cukor, amelyekről nem is gondolnánk.
02
Egészség 2023. SZEPTEMBER A nevetés megdöbbentő hatása
A nevetés a legkomolyabb betegségek ellen is védelmet nyújthat. Humoros esemény sem kell hozzá, csak megfelelő gyakorlás!
03
Egészség 2023. SZEPTEMBER Elképesztő, min múlik a férfiasság
A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája. Ha ez valamiért kisiklik, az a párkapcsolat felbomlásával járhat.
Menu