Szabadidő

A séta a legjobb mozgásforma
A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.

Azt gondolnánk, minél jobban kifáradunk, megizzadunk, egy sporttevékenység annál hasznosabb, akár fogyókúrázni szeretnénk, akár csak a mozgás egészségre gyakorolt kedvező hatását élveznénk. Nos, nem egészen így van, a kímélőbb, de tartós testedzés több szempontból eredményesebb – például a séta. Illeszd be napi programjaid közé a sétát, és néhány hét múlva tapasztalni fogod, mennyire jót tesz.

Sétaprogram

Ha heti öt-hat alkalommal sétálsz, nem többet, mint alkalmanként 30 percet, már sokat tettél az egészségedért. Számos kutatás bizonyította már, hogy a rendszeres séta megelőzi a stroke, a cukorbetegség, a csontritkulás kialakulását, de a magas vérnyomás megelőzésében is fontos szerepe lehet. nem is beszélve a testsúlyra gyakorolt kedvező hatásról. Ha rossz a kedved, depresszióval küzdesz, akkor is hasznos tevékenység.

Nem kell mást tenned, mint egy kis időt szánni magadra, és sétálva tenni meg az utat a munkahelyedre vagy a boltba. Ha mindenki így tenne, pár éven belül a statisztikai adatokban is érvényesülne a séta kedvező hatása: 30-40 százalékkal csökkenne a krónikus betegségek gyakorisága – állítják a szakemberek. Ma még nagyon messze vagyunk ettől, az amerikai lakosságnak például 40 százaléka teljesen inaktív, tehát semmilyen mozgást nem végez. Magyarországi adatok nem állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatban, de elég csak végiggondolni, mennyit is mozognak családtagjaink, ismerőseink, és beláthatjuk, mi sem állunk sokkal előrébb a tunyasági listán.

A sétához nem kell különleges felszerelés, sok időt sem vesz igénybe, egészségügyi hatásai pedig vitathatatlanok.

Kezdő gyaloglók, figyelem!

Ha elhatároztad, hogy napi fél órát teszel magadért, néhány egyszerű tanácsot érdemes megfogadnod, mielőtt belekezdenél a kellemes sétaprogramba. Íme, pontokba szedve néhány tipp.

  1. Viselj a talpboltozatot alátámasztó, enyhén emelt sarkú cipőt.
  2. Bemelegítésként sétálj 5 percig normál sebességgel, aztán gyorsíts fel annyira, hogy megemelkedjen a pulzusszámod és mélyebben lélegezz, és tartsd ezt a tempót 15 percig.
  3. Gyaloglás közben lengesd a karod, emeld fel a fejed, tartsd egyenesen a hátad és laposan a hasad. A lábujjaid nézzenek egyenesen előre, és lépj nagyokat, de ne nyújtsd el túlságosan. Levezetésként tégy meg ismét 5 percet a bemelegítési sebességgel, és a gyaloglás után finoman nyújts.
  4. Kezdetben hetente 3-4 nap érdemes így gyalogolni, pihenőnapok beiktatásával. Két hét elteltével adj hozzá 5 percet a séta lendületes részéhez. Kéthetente adj hozzá 5 percet addig, amíg fokozatosan megerősödsz, és megnő az állóképességed.
  5. A felsőtest megtornáztatásához gyaloglás közben 0,5–2,3 kilogrammos súlyokat is vihetsz mindkét kezedben – ha a bevásárlásból gyalog mész haza, már meg is oldottad a feladatot.
  6. A sétabottal az altest stabilitása növelhető, és csökkenthető a lábszárra, térdre, bokára és lábfejre nehezedő nyomás.
  7. A kiszáradás megelőzése érdekében feltétlenül fogyassz elegendő vizet. A gyaloglás megkezdése előtt igyál fél liter vizet, majd lehűlés után újabb fél litert. Edzés közben 20 percenként vagy igény szerint igyál vizet.
szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. MÁJUS Így nyerheted vissza a mozgás örömét
A testedzés módszere eltérő a keleti és nyugati kultúrákban. Találd meg, melyik ideális számodra! (x)
Egészség 2020. SZEPTEMBER Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
Szabadidő 2018. DECEMBER Tartsd mozgásban az életed!
Pót- vagy rutincselekedetekkel telnek el időskorod napjai, holott tudod, hogy ez magatartás a leépülés felé visz? Ha nem erre vágysz, akkor tervezd meg a jelened, hogy élhető legyen a jövőd!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu