Szabadidő

Sport, országjárás, önmegismerés: a Kéktúra
Igazi nagy kaland, a test, a lélek és a szellem üdítő megmozgatása. Az Országos Kéktúra.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat tette széles körben ismertté, pedig – folyton változó formában és névvel ugyan – több mint 80 éve létezik az országos túra. A Sopron melletti Írott-kőtől Hollóházáig tart az egész országot átszelő, közel 1200 kilométer hosszú, kékkel jelzett turistaút. A National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontja közé sorolta az Országos Kéktúrát.

Akár kis részében, akár egészében is teljesíthető, amit dokumentálhatunk is. Többéves program is lehet, hogy a 27 szakaszra bontott útvonalat végül egész hosszában megtegyük. Pecsételőfüzetet és pecsételőpárnát kell magunkkal vinni, és az útvonalon elhelyezett pecsételőhelyeken (melyből 151 darab van) nyomhatunk a füzetünkbe igazoló pecsétet. Ha sikerült végigjárni az egész távot, és ezt a pecsétekkel is tudjuk bizonyítani, igazolást kapunk a teljesítményünkről. 1961-től, mióta számon tartják, eddig 7289 embernek sikerült ez a bravúr (2021. március 31-i adat). Természetesen nem feltétlenül kell ilyen nagy távban gondolkodni, egy hétvégi vagy akár egynapos túrát is szervezhetünk a kék vonal valamely szakaszán.

Tervezzük meg a kirándulást!

Az Országos Kéktúra honlapján jól látható, hogy az útvonal 27 szakaszra oszlik, ha kirándulást szervezünk, ezek a szakaszok jó kiindulást jelentenek a tervezéshez. Az útvonalhoz ugyanitt GPS-nyomvonal is letölthető, így nem kell kizárólag a fákra, falakra festett jelzésekre hagyatkoznunk. Mielőtt nekiindulunk, akár egy-két napra, akár több hétre tervezzük a kirándulást, érdemes szellemileg is felkészülni a programra.

Bármelyik szakaszt választjuk is, az interneten ma már bőséges információt találunk a felkészüléshez. A híres sorozat, Rockenbauer Pál és csapatának munkája, a Másfélmillió lépés Magyarországon is nagy segítség lehet, ha csak részleteket nézünk belőle az interneten, vagy DVD-n szerezzük meg, esetleg a tévében követjük nyomon. Az 1979-ben induló műsor saját jogán is igazi érték, de különösen tanulságos lehet összehasonlítani, mennyi minden változott az országban a készítés óta eltelt több mint 40 évben. A sorozatnak több folytatása, leágazása is készült az eltelt időszakban, így az …és még egymillió lépés a Nyugat- és Dél-Dunántúl tájait mutatja be, a Kerekek és lépések pedig bezárja a túra útvonalát, az úgynevezett Kékkörrel. A Kéktúra ugyanis időközben egy második „ággal” is bővült, pontosabban a Dél-Alföldön visszavezetve az útvonalat, egy teljes kört alkotva kapta meg a Kékkör nevet. Hossza: 2579 kilométer.

A Magyar Természetjáró Szövetség a 6–14 éves korosztály részére 9 tájegységre bontott, 300 km-es, csökkentett távolságú, úgynevezett Gyermek Kéktúra jelvényszerző mozgalmat indított, így akár gyerekekkel, unokákkal is neki lehet indulni egy kiadós, több alkalomra szóló jelvényszerző kirándulásnak.

Fontos és érdekes adatok a Kéktúráról:

Hossza: 1168 km
Végigjárásának átlagos időtartama: kb. 343 óra
Szintkülönbsége: 31 ezer méter szintemelkedés és 32 ezer méter szintsüllyedés 
Rekord 1: A leggyorsabban Szarvas Mátyás teljesítette a Kéktúrát, 17 nap alatt futotta végig a távolságot
Rekord 2: Csernus Gábor tízszer teljesítette a Kéktúra útvonalát.
Rekord 3: Csutka István 57 nap alatt gyalogolta le az Országos Kékkör Túraútvonal 2579 kilométerét.

Fontos és érdekes linkek a témában:

A Kéktúra hivatalos oldala: http://www.kektura.hu/
Hasznos információk a Kéktúráról, személyes élmények alapján: http://www.kektura.click.hu/
Gyakran ismételt kérdések a Kéktúráról: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_gyik
A Kéktúra Facebook-oldala: https://www.facebook.com/orszagos.kektura/
A Magyar Természetjáró Szövetség oldala, ahol az esetleges nyomvonalváltozásokról is tudomást szerezhetünk: http://mtsz.org

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. OKTÓBER Légy turista itthon! Nyolcadik rész: természeti kincsek, amiket látnod kell!
A sokszínű őszi tájon a természetjárás, a túrázás igazi szellemi, fizikai feltöltődés, amihez lenyűgöző útvonalakat találhatsz itthon.
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Légy turista itthon! Hetedik rész: 4 közeli kilátó, ahol jólesik a napfény
Ragyogó napsütés, kora őszi hangulat: gyorsan valami közelit, természeteset, szépet. Irány a budai hegyek!
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Légy turista itthon! Hatodik rész: Balaton
Értékes magyarországi úti célokról szóló sorozatunk következő részében a Balaton régiót mutatjuk be, kicsit másképpen.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu