Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Egyre gyakoribb a tehéntej érzékenység, illetve a benne található laktóz vagy a tejfehérje által kiváltott allergia. Ez a többi ételallergiánál nagyobb problémát okoz, hiszen a tej olyan élelmiszer, melyet szinte mindenhez használnod kell. Az allergiásoknak nem csak a tejet, hanem minden belőle készült ételt, a kefirt, a joghurtot, a friss sajtokat is száműzniük kell az érendükből, ami persze nem könnyű.
Egy kis ügyességgel és fantáziával azonban bármilyen étel elkészíthető úgy, hogy kihagyjuk belőle a tiltott hozzávalókat. Ha már kifogytál az ötletekből, vagy esetleg unod az eddig készített ételeidet, és nem akarod laktózzal vagy tejfehérjével terhelni a szervezetedet, most segítünk néhány egyszerűen elkészíthető finomsággal!
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
20 dkg póréhagyma
30 dkg krumpli
2 evőkanál olaj
1 fej fokhagyma
1 húsleveskocka
3 babérlevél
fehér bors
só
szerecsendió
A póréhagymát szeleteld fel, a fazék alján fonnyaszd össze, add hozzá a felkockázott krumplit, és párold őket meg együtt. A fokhagymát csomagold alufóliába, és közepesen meleg sütőben süsd puhára. A krumplit öntsd fel 1 liter vízzel, dobd bele a leveskockát, ízesítsd, majd ha megfőtt, vedd le a lángról, és add hozzá a sült fokhagymát, és turmixold össze a levessel. Tálald krutonnal vagy szárított zsemlekockával.
Aszalt paradicsomos köles
Hozzávalók:
1 csésze köles
2,5 csésze víz
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirított fenyőmag
1/2 csésze aszalt paradicsom
őrölt bors
só
friss bazsalikom
A kölest pirítsd meg egy kis olívaolajon, majd öntsd fel a vízzel, és főzd puhára, ez kb. 20 percig tart. A fokhagymát vagdald apróra, pirítsd meg, majd add hozzá az aszalt paradicsomot, és melegítsd össze őket. A fenyőmagot pirítsd át száraz serpenyőben, majd add a paradicsomos keverékhez, végül az egészhez forgasd hozzá a megfőtt kölest. A végén akár parmezánt is szórhatsz a tetejére.
Isteni palacsinta – tej nélkül
Hozzávalók (4-5 darab):
5 dkg finomliszt
1 csipet cukor
1,5 dl szódavíz
1 csipet szódabikarbóna
20 ml olaj
A lisztet a sóval és a cukorral keverd el, majd add hozzá fokozatosan a szódavizet. A végén tedd hozzá a szódabikarbónát, keverd csomómentesre, és merőkanalanként süsd meg az olajos, forró palacsintasütőn mindkét oldalát. Egyaránt töltheted, sós vagy édes töltelékekkel. Próbáld ki mézzel, friss gyümölcsökkel vagy ha valami még izgalmasabb ízre vágysz spenóttal, darált májjal!
Kakaós lepény
Hozzávalók:
3 db tojás
17 g nádcukor
3 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál kakaó
3 evőkanál víz
A tojás sárgáit keverd fel habosra a vízzel, majd a cukorral. Add hozzá az összekevert lisztet, zsemlemorzsát és kakaót, majd óvatosan forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Öntsd lapos tepsibe, és tűpróbáig süsd. Tálald kockákra vágva, lekvárral nyakon öntve.