Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Minden az elkészítésen és a fűszereken múlik: lehet, hogy a zöldségre, melyet a szokásos módon elkészítve nem szívesen eszel meg, rá sem ismersz, ha másik oldalról közelíted meg. Ami hagyományosan fő, azt süsd meg, amit nem szokás fűszerezni, azt párosítsd vad ízekkel és markáns sajtokkal. Valami új fog megszületni, hiszen a zöldségekben nemcsak az a jó, hogy egészségesek és nem hizlalnak, hanem az is, hogy elkészítésük akár százféle is lehet.
Talán ragaszkodsz a húsételekhez, és viszolyogva fogadod, hogy egy ebédben nincsen húsos fogás. Talán rendszeresen készítesz zöldséges főételt. Mindkét esetben hasznodra lehetnek a következő receptek.
Karalábékrémleves
Hozzávalók
2 karalábé
2 fej hagyma
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
só, bors
szerecsendió
1 kávéskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
A karalábét kockázd, a hagymát vágd apróra, és kicsit párold össze őket. Szórd meg a liszttel és a paprikával, ízesítsd sóval és borssal, majd öntsd fel egy liter vízzel. Tedd bele az összenyomott fokhagymagerezdeket. Ha a karalábé megpuhult, reszelj bele egy kis szerecsendiót, és öntsd hozzá a tojássárgákkal elkevert tejszínt. Vedd le a lángot, hogy már ne forrjon tovább a leves. Utolsó lépésként szórj bele friss, apróra vágott petrezselymet, vagy ropogós kruton szemeket.
Sült cékla – fokhagymás-tormás mártogatóssal
Hozzávalók
céklagumók
olívaolaj
natúrjoghurt
frissen reszelt torma
fokhagyma
A céklagumókat mosd meg jó alaposan, kend be őket némi olívaolajjal, majd csomagold egyenként alufóliába. 200 fokos forró sütőben süsd kb. egy órán keresztül – akkor lesz jó, ha a héja könnyen leválik. Karikázd fel, vagy szeleteld csíkokra. A mártogatóshoz keverd össze a tört fokhagymát, a tormát és a joghurtot – a csípős íz csodásan harmonizál az édes sült céklával.
Spenótos-ricottás rakott tészta
Hozzávalók
kb. fél kg friss spenót
pár szelet bacon
egy csomag ricotta
só, bors
fokhagyma
bármilyen tölthető vagy lerakható (lasagne) tészta
parmezán- és mozarellasajt
A spenótot mosd át, és az apróra vágott, kicsit megpirított baconnel párold össze. Közben sózd, borsozd, és nyomj hozzá egy-két gerezd fokhagymát. Ha kész, turmixold össze, majd, a lángról levéve add hozzá a ricottát, és keverd el. A tésztát töltsd meg a spenóttal, vagy rétegekben rakd le vele egy tűzálló tálba. Szórd meg felváltva a kétféle sajttal, a tetejére morzsolj pár mogyorónyi vajat, és süsd addig, amíg egy kissé meg nem barnul.