Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A hűvösre forduló őszi időben nem vágyunk másra, mint egy tál forró, fűszeres, tápláló levesre. A legjobb, ha mindez nemcsak finom, de szép is egyben: legyen színes, krémes, ugyanakkor díszítse feltét a harmónia tökéletesítése érdekében. Érvényesüljön a zöldség íze, de dobja fel egy-egy határozott fűszer is az összhatást. Ezeken kívül már csak egy szabályt muszáj betartani: a valódi húsleves alaplé felhasználását. Ha mindez megvan, kész az egészséges, finom és laktató ebéd vagy vacsora, ami után a második fogásra már nincs is szükség.
A következő, egyszerűen elkészíthető receptek könnyen beszerezhető alapanyagokat tartalmaznak, így ízükben, színükben is az évszakhoz igazodnak.
Gyömbéres sárgarépa-krémleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
egy evőkanál méz
1 kg sárgarépa
kb. 3-5 centiméteres gyömbérgyökér
fél kávéskanál kurkuma
só, bors
1 liter húsleves alaplé
1 evőkanál margarin
A hagymát aprítsd fel, a gyömbért reszeld le, a sárgarépákat pucold meg és darabold fel egyenletesen. Egy szál répát tegyél félre. A vajon párold meg a hagymát, csorgasd rá a mézet, majd add hozzá a sárgarépát és a gyömbért is, és párold meg félig. Öntsd fel a húslevessel, add hozzá a kurkumát, kevés sót, és főzd puhára a répát. Míg fő, a félretett sárgarépából vágj hajszálvékony szeleteket, és egy serpenyőben, cseppnyi olívaolajon, kevés sóval és borssal pirítsd meg a szeleteket úgy, hogy éppen elveszítsék a tartásukat, de még ropogósak maradjanak. Mikor a répa megpuhult, botturmixszal vagy turmixgépben pürésítsd a levest. Ekkor kóstolgatva ízesítsd kevés mézzel, sóval, borssal. Pirított fenyőmaggal megszórva, melegen tálald.
Almás sült tök krémleves
Hozzávalók:
fél kg alma
fél kg sütőtök
1 liter húsleves
1 kevés curry
1 csokor újhagyma
1 evőkanál margarin
1 evőkanál méz
só, bors
pirított tökmag
A tököt nagyobb darabokra vágva, 200 fokos sütőben kb. ¾ óra alatt süsd puhára. A utolsó 20 percben helyezd mellé a megpucolt, magházától megfosztott, félbe vágott almákat is. A hagymát karikázd fel, és a margarinon párold meg. Csorgasd rá a mézet, majd öntsd fel a húslevessel, és forrald fel. Kapard a leveshez a sütőtök puha húsát, majd darabold hozzá a sült almát. Vedd le a tűzről, sózd, borsozd, és add hozzá a curryt. Pürésítsd botmixerrel, majd kóstolgatva ízesítsd még, ha kell. Tálald pirított tökmaggal a tetején.
Gyors diós brokkoli krémleves
Hozzávalók:
1 nagyobb fej brokkoli
1 közepes szem krumpli
1 fej vöröshagyma
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves
néhány marék dió
kevés olívaolaj
Az apróra vágott hagymát egy kevés olívaolajon, sózva párold meg, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a megpucolt, felkockázott krumplit, majd öntsd fel a húslevessel. Míg a krumpli puhára fő, a brokkolit mosd meg, és szedd rózsáira. A szárát pucold meg, karikázd fel, és add a leveshez. Ha a krumpli megpuhult, a brokkolit is dobd hozzá, óvatosan sózd, borsozd, és kb. 5 percig főzd a lobogó levesben. Ekkor zárd el a lángot, töltsd turmixgépbe, vagy kitartóan turmixold botmixerrel, míg egészen pürés nem lesz. Durvára tört dióval a tetején tálald.
Birsalma-krémleves
Hozzávalók:
4 db birsalma
1 liter víz
1 evőkanál méz
fél kiskanál fahéj
só
pirított zsemlekockák
A birsalmát pucold meg, távolítsd el a magházát, és kockázd fel. Öntsd fel a vízzel, add hozzá a mézet, a fahéjat, és picit sózd, majd fedő alatt főzd puhára. Közben kevés margarinon pirítsd meg a zsemlekockákat. Mikor a birs megpuhult, botmixerrel pürésítsd a levest, ha szükséges, ízesítsd további sóval, mézzel, és tálald a zsemlekockákkal.