Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A magyar konyha klasszikus felfogásban mindennek sertészsíros, hagymás, fűszerpaprikás alapot ad, a főzelékeket súlyos lisztes rántásokkal, habarásokkal képzeli el. Ha magyarosan étkezel, e felfogás szerint zsírt kell enned, sok-sok szénhidráttal.
Az egészséges táplálkozásról alkotott aktuális tételek alapján ezt kénytelen vagy elutasítani, ami azonban nem jelenti, hogy le kell mondanod a megszokott és kedvelt magyaros ízekről. Néhány ügyes csavarral megtarthatod az étel legfontosabb karakterét úgy, hogy közben megváltoztatod tápértékét és koleszterinszintjét, így egyszerre maradhatsz hagyományőrző és lehetsz modern. Habarás helyett turmixolj, zsír helyett olajat, tejföl helyett joghurtot használj! Most ehhez nyújtunk segítséget és adunk ötleteket.
Paprikás gombaleves
Hozzávalók:
500 gramm csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál olívaolaj
3 dl joghurt
só, bors
friss petrezselyem
húsleves
A gombát tisztítsd meg alaposan, és vágd vékony szeletekre. A vöröshagymát kockázd apróra. Párold üvegesre az olívaolajon, majd szórd meg a fűszerpaprikával. Dobd rá a gombát, forgasd össze, majd sózd, borsozd. A felmelegített húslevessel öntsd fel úgy, hogy ujjnyi vastagságban fedje a gombát. Főzd puhára, majd szedd ki a gomba negyedét egy külön tálba. A maradékot botmixerrel dolgozd össze a joghurttal. Öntsd vissza a kiszedett gombát, és ízesítsd a levest frissen összevágott petrezselyemmel.
Rántott pulykamell teljesen másképp
Hozzávalók:
fél kg pulykamell
só, bors
10 dkg szezámmag
10 dkg kukoricaliszt
1 tojás fehérje
A sütőt melegítsd elő 220 fokra. Egy sütőlapot bélelj ki sütőpapírral. A pulykamellet vágd nagyobb, ujjnyi vastag szeletekre. Klopfold egészen vékonyra őket. Sózd, borsozd.
Egy ecsettel kend be a hússzeleteket a tojás fehérjével. A kukoricalisztet keverd el a szezámmaggal, és forgasd bele a hússzeleteket. Fektesd egymás mellé a szeleteket a sütőlapon, és 220 fokon süsd őket világosbarnára.
Modern resztelt máj
Hozzávalók:
fél kg csirkemáj
1 kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
olívaolaj
A májat csíkozd fel, majd tedd félre. A vöröshagymát vágd apró kockákra, a kaliforniai paprikát pedig vékony csíkokra. Egy mélyebb serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olajat, és párold üvegesre rajta a hagymát. Szórd meg a fűszerpaprikával, majd add hozzá a kaliforniai paprikát, és párold félpuhára. Ekkor dobd a tetejére a májat, forgasd össze, és nagyobb lángon pirítsd át éppen csak annyira, hogy a közepe már legyen halványrózsaszín. Húzd le a lángról, hagyd 5 percig pihenni, és csak ezután sózd meg.
Mákban hempergő túrógombóc
Hozzávalók:
500 gramm túró
3 tojás
10 dkg búzadara
15 dkg darált mák
só
A túrót villával dolgozd el a tojás sárgájával, sóval és a búzadarával, majd lefedve hagyd állni pár órán át. Ha megduzzadt, vizes kézzel formázz belőle gombócokat. Sós, lobogó vízben főzd őket kb. 3 percig, és hempergesd mindegyiket darált mákba.