Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Ősszel nem csak a szokásos nátháktól kell tartanod, hiszen menetrendszerűen érkezik az influenzajárvány is. A fertőzések ellen pedig elsősorban nem az oltás, hanem az egészséges életmód védhet meg: a helyes táplálkozás, az elegendő alvás, a pihenés és mozgás, a kevés stressz. Még az sem elég, ha sok vitamint eszel, szükséged van kellő mennyiségű rostra és jó természetű bélbaktériumokra ahhoz, hogy a vitaminok és az ásványi sók kellőképpen felszívódjanak, célba érjenek. Ezek közül a legfontosabbak: C-vitamin, A-vitamin, karotin, D-vitamin, E-vitamin, szelén, cink, folsav stb. Az optimális mennyiségű vitamin bevitelében sokat segíthet, ha változatosan étkezel: ne ragaszkodj kedvenc ételeidhez, válassz mindennap új zöldséget, gyümölcsöt, keverd különböző arányban a növényi és az állati eredetű fehérjéket, vitaminokat!
Előételnek: sült fokhagymakrém gombás pirítóssal
Hozzávalók:
2 fej fokhagyma
20 dkg kisfejű gomba
teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós
olívaolaj
só, bors
Mosd meg a két fej fokhagymát héjastul, majd egy olívaolajas tepsiben szedd gerezdjeire. Süsd addig, amíg a héja lehúzható nem lesz. Várj, míg langyosra hűl, majd foszd meg a héjától, és pürésítsd. Közben a gombát tisztítsd meg, a nagyobb fejeket vágd félbe. Serpenyőben olivaolajon fokhagymapréssel összetört egy gerezd fokhagymával pirítsd meg a gombát. Sózd, borsozd. Kend a fokhagymakrémet a pirítósra, tegyél rá egy réteg pirított gombát és friss petrezselyemmel tálald.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 db alma
1 póréhagyma
2-3 ek. méz
2 db húsleveskocka
só, bors, szerecsendió, curry
5 dkg vaj
A sütőtököt vágd félbe, magját kapard ki, és tedd be sütőbe. Kb. 200 fokon, 40-45 perc alatt lesz kész. Közben a vajjal párold meg a hagymát, majd csorgass rá 2-3 evőkanál mézet, és kicsit karamellizáld. Öntsd fel 1,2 vízzel, dobd bele a húsleveskockákat és a már megpucolt-felkockázott almát. Amikor megpuhult, kapard a puhára sült tök húsát a levesbe. Botmixerrel pürésítsd az egészet, majd ízesítsd: sóval, borssal, curryvel vagy más, a leveshez illő fűszerrel.
Kanalazós vitaminbomba – délutáni csemegének
Hozzávalók:
3 sárgarépa
3 alma
fél citrom
1 evőkanál méz
lenmag
A répát és az almát pucold meg, majd reszeld le. Facsard rá a citrom levét, és keverd el benne a mézet. Szórd meg egy kis lenmaggal és fogyaszd frissen!
Klasszikus húsleves könnyedén
Hozzávalók:
1 pulykaszárny
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zellergumó
1 karalábé
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 szem paradicsom
1 zöldpaprika
10 szem egész fekete bors
só
A pulykaszárnyat tedd fel főni annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Közben pucold meg a zöldségeket: a répát karikázd fel, a zellert, a fehérrépát, a karalábét vágd nagyobb darabokra, a többit pedig hagyd egészben. Ha a víz forr, szűrőkanállal szedd le a tetejéről a habot, majd add hozzá a zöldségeket és a fűszereket. Egészen kis lángon főzd minimum 2 órán át, de akár egész nap. Tálalás előtt szűrd le.