Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A különböző zöldségek és gyümölcsök a bennük lévő antioxidánsoknak és vitaminoknak köszönhetően hozzájárulnak ahhoz, hogy a daganatos betegségek kialakulásának esélye csökkenjen. Teljes védelmet természetesen egyik sem jelent. A génjeinkben örökölt hajlam mellett leginkább életmódunkban rejlik a rákos elváltozások kialakulásának kockázata. Bizonyos zöldségek rendszeres fogyasztásával ugyanakkor sokat tehetünk a veszély mérséklésért. Zöldséget és gyümölcsöt lehetőség szerint ellenőrzött őstermelőtől, biogazdálkodásból vásároljunk, hiszen a nagyüzemi körülmények között termesztett, vegyi szennyeződéseknek, mesterséges növekedési és érlelési eljárásoknak kitett primőrök vitamin- és ásványianyag-tartalma lényegesen kisebb lehet.
Bizonyított tény, hogy a megfelelő táplálkozási szokások kialakításával – melybe beletartozik az erre legalkalmasabb zöldségek és gyümölcsök rendszeres, főként nyersen történő fogyasztása – nagy mértékben csökkenthető szervezetünk rákos elfajulásának kockázata.
Brokkoli
A brokkoli a vadkáposzta egyik termesztett változata, melyet már az rómaiak is ismertek, és előszeretettel fogyasztottak.
Nagy mennyiségben tartalmaz:
- C-vitamint,
- A-vitamint,
- thiamint,
- riboflavint,
- miacint,
- kalciumot,
- béta-karoint,
- vasat.
A rózsája és a szára is fogyasztható, és értékes szerepe van a rákmegelőzésben.
Káposzta
100 gramm káposztában ugyanannyi C-vitamin van, mint a hasonló mennyiségű citromban vagy narancsban.
Nagy mennyiségben tartalmaz:
- K-vitamint,
- E-vitamint,
- klorofilt,
- kalciumot,
- káliumot,
- folsavat,
- béta-karotint,
- thiamint,
- rostokat.
Ennek köszönhetően a káposzta egészségre gyakorolt jótékony hatásai igen széles területet fednek le. Erősíti a szívet, serkenti az emésztést, enyhíti a torokfájást, gyulladásgátló hatású, erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, de a népi gyógyítás ekcéma ellen is használja.
Karfiol
A karfiol szintén a vadkáposzta egyik termesztett változata, akárcsak a brokkoli. A karfiol különösen Európában közkedvelt zöldség, melynek minőségéről rózsája árulkodik: ha teljesen fehér, és a rózsák szorosan összenőttek, finom és egészséges karfiollal van dolgunk.
Nagy mennyiségben tartalmaz:
- C-vitamint,
- ásványi sókat.
C-vitamin-tartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi, a vegetáriánus étrendben rántva, húspótlóként is remekül alkalmazható.
Paradicsom
A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. Gazdag antioxidáns hatású likopinban, melynek igen fontos szerepe van a rákos betegségek megelőzésében.
Nagy mennyiségben tartalmaz:
- C-vitamint,
- karotint,
- B1- és B2-vitamint,
- káliumot,
- fruktózt és glükózt.
Felhasználási területe nagyon széles, hiszen jó hatással van a reumára, az ízületi fájdalmakra, de segíthet a gyulladásos megbetegedések enyhítésében is. Támogatja az emésztést, és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalmának köszönhetően segít megakadályozni a vér túlzott besűrűsödését is.