Pénzügyek

Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.

Jogerősen elítélt betörők bevonásával végzett kutatást az Országos Kriminológiai Intézet néhány évvel ezelőtt. 60-90 perces interjúkat készítettek az önként jelentkező elítéltekkel, akik 100 kép alapján választották ki, hogy hová törnének be „szívesen”, illetve mi az, ami visszatartja őket – mondta el Barabás Tünde, az intézet kutatásvezetője. Az eredmények a valós adatokkal egybevágóan azt mutatták, hogy az új építésű kertvárosi családi házak a betörők legkedveltebb célpontjai.

A felmérés szerint célpontjuk kiválasztásában a bűnözők a legfontosabbnak azt tartják, hogy lehetőleg senki ne legyen otthon. A kertvárosi családi házak mellett népszerűek a sorházak és a tanyák is, kevésbé a lakótelepi lakások, mert ott a betörők nem remélnek értékes zsákmányt. Ez, vagyis az értékes zsákmány reménye a következő legfontosabb szempont a betöréskor.

A következő, amit a betörők mérlegelnek, a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye. Elriasztják ugyanakkor őket a biztonsági berendezések: a mozgásérzékelős lámpák, a rácsok, kamerák, riasztók, bonyolult biztonsági és hevederzárak, illetve a hangosan ugató kutya is. Korábbi felmérések szerint egy betörő legfeljebb öt percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, amelyik ennél hosszabb ideig tartóztatja fel, inkább odébbáll.

Nehezített pálya

A kapu, a bejárati ajtó, a garázsajtó akkor is legyen zárva, ha otthon vagy. Társasházakban is fontos, hogy a lépcsőház ajtaja mindig zárva legyen, és a lakók ne engedjenek be idegent. Az udvaron ne legyen szem előtt létra és egyéb olyan tárgy, amelynek segítségével a felső szint erkélyeihez, ablakaihoz fel lehet mászni. A családi házak legveszélyeztetettebb helyei a nyílászárók: a bejárati ajtó, de még inkább a kevésbé szem előtt lévő hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók. Fontos, hogy mindegyik védve legyen.

A bejárati ajtó erős (fém- vagy keményfa) anyagból készüljön, több ponton vagy több zárral záródjon. A zsanérok legyenek erősek, fontos a kiemelés elleni védelem, és a megfelelő zár is elengedhetetlen. Kaphatók fúrásálló, saválló, zártörés ellen védett zárak. Az ablakokat és erkélyajtókat is fontos védened: léteznek kulccsal is zárható ablakzárak. Az üveg betörését megelőzheted biztonsági fóliával. Ha elmész otthonról, ne hagyd bukóra nyitva az ablakot, mert azt a betörők könnyűszerrel kinyitják. A pinceablakokat érdemes ráccsal védeni.

A legprimitívebb védelem is megzavarhatja a betörőt. A nyílászárókat el lehet látni elektronikus védelemmel: léteznek pár száz forintos, egészen egyszerű, elemmel működő nyitásérzékelők ajtókhoz és ablakokhoz is. A besurranás ellen hatékony az elektronikus ajtóék. Ezek nyitásra éles hanggal jeleznek, és ez sokszor elég is a betörő megfutamítására.

Igen gazdag az elektronikus riasztó rendszerek választéka, kapható a házilag is szerelhető olcsótól kezdve a professzionális szintig bármi, mozgásérzékelőkkel, nyitásérzékelőkkel, tűz- és füstérzékelőkkel, attól függően, milyen szintű védelmet szeretnél. A riasztók lehetnek helyi hanghatással működők, de jelezhetnek a mobiltelefonodra is, és be lehetnek kötve vagyonvédelmi cégek riasztó és vonuló szolgálatához.

Hanyagság ellen nincs védelem

A betörők leginkább a készpénzt és az ékszereket viszik el. Amit ebből otthon tartasz, azt érdemes a falhoz vagy nehéz bútorhoz rögzített széfben elhelyezned. Az autód indítókulcsa is csak addig fog a konyhakredencen heverni, amíg egyszer azt nem tapasztalod, hogy az értékeidet a saját autóddal vitték magukkal a betörők. Az ilyen hanyagság ellen a legjobb mechanikai és elektronikus védelem is tehetetlen.

Léteznek alapvető biztonsági magatartási szabályok, ezekről nem szabad megfeledkezned. Zárd kulcsra a házat, zárd be a nyílászárókat akkor is, ha csak rövid időre mész el otthonról. Sose hagyd a kulcsot kinti „rejtekhelyen” – a betörők ezeket nagyon jól ismerik. Belülről se hagyj kulcsot üvegezett bejárati ajtó zárjában. Ja, és ha nem találod a lakáskulcsodat, haladéktalanul cseréltess zárat az ajtón!

szerző: Tóth Péter Zoltán
Egészség 2023. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Szabadidő 2020. DECEMBER 5 tipp a meghitt, meleg otthonért télre
Beköszöntött az igazi tél! Ötleteink segítségével még hangulatosabbá varázsolhatod otthonodat.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
02
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
03
Szabadidő 2024. MÁJUS 6 érdekes tény a mosolyról
Egy jól időzített, őszinte mosoly szinte minden bűnt eltöröl. Bearanyozza a napot, boldogsággal és szeretettel tölt el. Mégis mintha eltűnt volna...
Menu