Szabadidő

5 tipp a meghitt, meleg otthonért télre
Beköszöntött az igazi tél! Ötleteink segítségével még hangulatosabbá varázsolhatod otthonodat.

Amikor odakint a hőmérséklet drasztikusan lecsökken, köd, sötétség és fagy uralja a tájat, a legtöbben inkább a meleg lakásban töltjük szabadidőnket egy jó könyv vagy film társaságában. Ilyenkor sokan érzünk égető vágyat arra, hogy rendesen felcsavarjuk a termosztátot, pedig néhány egyszerű ötlettel átvészelhetjük úgy is a hideget, hogy költségeink sem szállnak el, otthonunkat mégis melegebb és barátságosabb hellyé varázsolhatjuk.

A megfelelő ágynemű

Talán magától értetődőnek tűnik, mégis fontos hangsúlyozni, hogy egy meleg, jó minőségű takaró csodákat tehet. A vastagabb ágynemű növeli a testhőmérsékletet a hideg téli estéken, így érdemes beruházni a ma piacon kapható számtalan modern paplan egyikébe. Manapság rendkívül széles a választék. A pehelypaplanok igazán puhák, kényelem szempontjából tökéletesek, emellett rendkívül jól szigetelnek, és nagyszerű nedvességfelvevő tulajdonsággal rendelkeznek.

Bár a tollal bélelt paplan meleg, allergiásoknak nem ajánlott, érdemes helyette szintetikus anyaggal töltöttet választani. A gyapjúpaplanok előnye, hogy minden évszakban tökéletesek, télen melegítenek, nyáron pedig óvják a testet a melegtől, minthogy egyszerre légáteresztők és hőszigetelők, így szabályozzák a test hőmérsékletét. A szintetikus töltőanyagokkal ellátott paplanokat főképp azoknak ajánlják, akik allergiásak a tollra, hátrányuk, hogy nem szigetelnek túl jól.

A paplanok nemcsak töltet szerint, de évszaknak megfelelően is osztályozhatók. Értelemszerűen a téli hidegebb hónapokra érdemes vastagabb paplant választani, mely megtartja a meleget, a nyári időszakra pedig a vékony, jól szellőző paplan lehet a megoldás.

Újdonságot jelentenek a „négy évszak” paplanok, amelyek két összekapcsolható részből állnak, egy hűvös nyári és egy melegebb őszi paplanból, egymástól függetlenül is használhatók, de nagy hidegben együtt óvnak az éjszakai didergéstől.

Blokkold a hideget!

A beáramló huzat, illetve hideg levegő blokkolása elsődleges feladat a téli fagy beköszöntével. Fontos, hogy ellenőrizd a nyílászárókat, a régi ablakokra felszerelt öntapadós hőszigetelő szalagok, habok ugyanis egy idő után elfáradnak. Ha szükséges, érdemes kicserélni őket. A megfelelő szigeteléssel sok pénzt megspórolhatunk a fűtésszámlán, emellett megakadályozhatjuk, hogy a nedvesség bejusson a lakásba, és penészképződést indítson be.

Mindemellett a függönyök sem csupán dekorációs elemként tesznek jó szolgálatot, de a huzatot is kizárják. A legjobb, ha egy vékonyabb változat mellett sötétítő függönyre is beruházol, ez utóbbinak ugyanis kiváló a fény- és hőzáró képessége. Ha nem tökéletes a szigetelés, érdemes akár néhány ablak, illetve ajtópárnát is beszerezned! Ezek a mutatós kiegészítők költséghatékony módszert jelentenek a beszökő huzat ellen, és nem utolsósorban lakásdíszként is megállják a helyüket.

Pihe-puha textíliák

Bátran használhatsz lágy, puha kiegészítőket, párnákat, plédeket, takarókat, esetleg szőnyeget. Ezekre szükség van ahhoz, hogy meleg és barátságos légkört teremtsünk. Egy hosszú, fárasztó nap után felemelő élmény lehet a finom párnák közé leheveredni tévénézés közben. Ez az, amit a dánok úgy neveznek, „hygge”. Ezzel a szóval írják le az élet apró, de fontos örömeit. A szőnyeg a dekoratív, illetve kényelmi funkciókon túl a meleg benntartására is kiválóan alkalmazható. Tudtad például, hogy a hő könnyen távozhat akár a padlólapok között is? A National Energy Foundation nevű szervezet szerint a hő körülbelül 10 százaléka a padlón keresztül távozik a lakásból, amennyiben nincs megfelelő szigetelés.

Főzz valami finomat!

A főzés nagyszerű eszköz lehet ahhoz, hogy egy kicsit felmelegedj a zimankós időben! Készíts levest, gyümölcsös pitét, sült almát, egy kiadós főzeléket vagy akár chilis babot! Ezek az isteni, tápláló ételek finom illatokkal és meleggel töltik meg a konyhát, emellett pedig táplálók, így a gyomrodnak is jó tesznek.   

Rendezd át a bútorokat

Az, hogy mennyire érzed magad jól a lakásban, nagyban függ attól is, hogy éppen hol ülsz a szobában. Az ablak közelében magától értetődő módon jobban fázunk, így érdemes a bútorokat ennek megfelelően elrendezni. Szintén sokat javíthatnak a helyzeten a különböző illatgyertyák, illetve -mécsesek: amellett, hogy megemelik a hőmérsékletet, a hangulatodra is jó hatással lehetnek, és kellemes, romantikus légkört teremthetnek.   

szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2022. DECEMBER Mennyei otthoni fürdők
A karácsonyi készülődés, sürgés-forgás után kimerültnek érzed magad? Vegyél egy pihentető fürdőt!
Szépség 2022. FEBRUÁR Illattippek a lakás minden helyiségébe
Levendula, citrus, borsmenta. Mindegyiknek megvan a megfelelő helye a lakásban. Segítünk, hogy eligazodj az enteriőrillatosítás világában!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu