Szabadidő

Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!

Elég csak körülnézned az otthonodban, és látod, hogy a legtöbb bútornak, színnek vagy éppen dekorációnak komoly jelentősége van. Egy családi fotó a szekrényen, a bútorok elrendezése, egy könyv a könyvespolc hátsó részén elrejtve: az összes ilyen apró részlet a személyiségedet tükrözi. Pszichológusok szerint otthonunk viselkedésünkről és döntéseinkről is fontos információkat közvetít.  

Személyiségjelzők

Szakértők szerint legtöbben arra használják az otthonukat, hogy céltudatos és szándékos nyilatkozatokat közvetítsenek magunkról. Ezek, az úgynevezett identitásjelzők mutatják meg legjobban céljainkat, értékeinket és viszonyunkat a dolgokhoz. Erről árulkodnak a fotóink, dekortárgyaink, illetve elöl hagyott könyveink is. A nappali alapvetően közösségi helyiségnek számít, vagyis a tárgyak okkal kerülnek ide, hiszen itt látjuk vendégül a barátokat, rokonokat, ismerősöket.

A lakás e része azt üzeni: ez vagyok én, ez az, ami számít nekem! Persze tudattalan döntések is közrejátszhatnak a folyamatba. A nyitott terek jelenthetik azt, hogy a tulajdonos kedveli a társaságot, és szívesen van folyamatosan együtt szeretteivel. A zártabb terek sejtelmességről árulkodnak, de akár azt is jelenthetik, hogy a lakóknak nagy szükségük van a privát, egyedül töltött időre. Érdekes lehet megfigyelni a kulturális elemeket is az egyes helyiségekben. Ezek a tárgyak árulkodhatnak vallási meggyőződésről, hobbikról vagy például utazásról.

Érzések és gondolatok

Érzéseinket és gondolatainkat is belecsempészhetjük otthonunkba. Persze a lényeg itt sokkal inkább az, hogy milyen színeket, esetleg tárgyakat választunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a lakásban.

A nappaliban lehet az a cél, hogy meleg, barátságos légkört teremtsünk a vendégek fogadásához. A hálószobában viszont általában sokkal inkább meghitt, intim, vagy akár romantikus hangulatot szeretnénk. Ahogyan családi állapotunk, prioritásaink és személyiségünk változik, úgy alakulnak át elvárásaink is az egyes helyiségekkel szemben.

Viselkedések és szokások

Ahogyan Sherlock Holmes kutat nyomok után a gyanúsítottak viselkedésében, úgy te is sok mindent megtudhatsz mások szokásairól, rigolyáiról otthonuk alapján. Számtalan dolog árulkodó lehet: a könyvek elrendezése, színházjegyek, képeslapok vagy akár útikönyvek. Természetesen az első, amit megtudhatunk, hogy az illető rendszerető-e.

Ilyen jel lehet például az, hogy valaki ábécérendbe rendezi a DVD-ket, vagy hogy vécépapír gurigák tömege hever a fürdőszobaszekrényén. Ugyanez vonatkozik például a hűtőre vagy a kamrára is. Vannak, akik mindig jól felkészültek, mások pedig csak akkor foglalkoznak azzal, hogy valami elfogyott, ha már az utolsó csepp tejet is kiöntötték a dobozból.

Változások, vágyak

Otthonunk nemcsak arról árulkodik, hogy most hol tartunk az életünkben, de azt is megmutatja, mire vágyunk, és melyek azok a dolgok, amelyeken változtatni szeretnénk. A könyvek nagyon jól reprezentálják ezt a jelenséget. De sokat megtudhatunk például akár egy naptárból is. Érdekes lehet megfigyelni, hogy a naptárt használják-e. Rengetegen próbálnak változtatni a szokásaikon, életvitelükön, ezért vesznek naptárat, vagy elkezdik sorba rendezni a tárgyakat, ám egy idő után megunják. Ebből látszik, hogy az illető kevésbé összeszedett, ugyanakkor próbál a szervezetlenségén változtatni. A tárgyakból és elrendezésből tudható tehát, hogy milyen ember szeretne lenni valaki, mire vágyik, milyen választásokat hozott az életében, és milyen változásokkal kellett szembenéznie.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Pénzügyek 2019. DECEMBER Így váltsd valóra vállalkozói álmod
Feladni egy biztos állást egy álom megvalósításáért sokszor őrültségnek hangzik. Mégis vannak, akik fejest ugranak az ismeretlenbe és saját vállalkozást indítanak. Ahogy példáinkból kiderül, akár ötven fölött is. Mi a sikerük titka?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu