Szabadidő

Rod Stewart: „A legnagyobb slágereimet viszem!”
A legendás brit énekes a budapesti MVM Dome-ban lép fel 2024. június 22-én.

Maggie May, Sailing, You´re in My Heart, Da ya Think I'm Sexy? Baby Jane, Every Beat of My Heart, Rhythm of My Heart, I Don’t Want to Talk About It. – megannyi sláger, melyeket minden generáció ismer. A mai ötvenen, hatvanon túliak még gyerekként vagy fiatalon hallgatták őket, a mostani tizen- és huszonévesek pedig a retro rádióállomások műsoraiban találkozhatnak velük. Fülbemászó dallamok pergő táncritmusban, vagy érzelmes balladák a lassú táncot kedvelőknek. Egy közös felvételekben: a rekedtes, érces, tiszta, jellegzetes hang. Az előadó egy skót származású, Londonban felnőtt örökifjú énekes, égnek álló szőke, bozótos frizurával.

Ő Rod Stewart.

Több mint öt évtizedes pályafutása során belopta magát a szívekbe az egész világon. Az otthonokban több mint 250 millió lemezét őrzik kedvelői.

A hatvanas évek második felében a Jeff Beck Groupban énekelt rockot, majd a Small Faces tagjaival állt össze. Közel állt hozzá a rhythm & blues, a folk-rock és a soul is, ám amikor a hetvenes évek közepén ez a csapat is feloszlott, önálló karrierbe fogott és a könnyedebb műfajok ragadták el. Popos, diszkós, olykor melankolikus irányzatokra váltott, s sorra születtek a slágerei. Bár korábban is adott ki szólólemezeket, ekkortól már csak a maga útját járta. Az Egyesült Államokba költözött, ott készítette sorra stúdióalbumait, s onnan indult népszerű koncertturnéira.

Pályafutása során nem kerülték el a díjak. 2016-ban például az angol királynő lovaggá ütötte, így neve előtt viselheti a Sir megnevezést. Az elismerés egyaránt szólt munkásságának és jótékonysági tevékenységének. 2000-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, meg is műtötték, de sikeresen legyőzte a betegséget. Attól kezdve aktívan részt vesz a City of Hope alapítvány jótékonysági akcióiban, pénzt gyűjt számára, ezzel is hozzájárulva a rák elleni küzdelemhez.

De élete során nem kerülték el a nők sem, közülük is a legszebbek (így egy modell és egy manöken is). Három házasságából nyolc gyermeke született, és már unokái is vannak. Első unokája alig fiatalabb, mint nyolcadik gyereke. Mindketten az énekes 66 éves korában látták meg a napvilágot.

2024. június 22-i budapesti koncertje egy világkörüli turné része, mely 2023 őszén Brazíliában kezdődik, majd az Egyesült Államokban folytatódik. Ennek állomása például Las Vegas novemberben: a Ceasars Palace-ban hat alkalommal lép fel. Az énekes ezt követően téli szünetet tart, majd átrepül Európába, ahol Budapest előtt színpadra lép többek között Amszterdamban, Berlinben, Lipcsében, majd a magyar fővárost követően Kölnben, Zürichben, Münchenben, Prágában, Bécsben.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy újra felléphetek a csodálatos magyar közönség előtt. A legnagyobb slágereimet viszem – és persze sok izgalmas meglepetés is lesz!” – üzeni Rod Stewart a magyar rajongóinak.

Minden este más a közönség, és minden dal más reakciót vált ki – véli, így számára egyetlen koncert sem unalmas. Egy turné kezdete előtt már az első fellépés előtt egy héttel elkezdi bemelegíteni a hangját. Emellett rendszeresen jár konditerembe, hogy fitten tartsa magát. Erre szüksége is van a színpadon, mert az általában kétórás produkciók alatt folyamatosan koncentrálni, énekelni és mozogni kell. „Büszke vagyok a fittségemre és a hangom erejére. Mindkét dolgon sokat kell dolgozni, különösen a hangon” – fogalmazott egyik interjújában.

Arra a kérdésre, megbánt-e valamit az életében, így felelt: „Azt hiszem, a húszas és a harmincas éveim elején kicsit több tisztelettel bánhattam volna a nőkkel. Ma próbálom megtanítani a gyerekeimnek, a fiaimnak, hogy a nőkkel tisztelettel kell bánni…” Úgy gondolja, a legjobb dolog az idősebbé válásban az, hogy tanácsokat lehet átadni a fiataloknak, még ha azok nem is hallgatnak rá…

Bizonyára sokan kérdezték tőle, mikor fog nyugdíjba vonulni, mert nemrégiben erre az Instagramon válaszolt: „Soha nem fogok nyugdíjba vonulni! Azért jöttem a Földre, hogy énekes legyek. Soha nem tudnék hátat fordítani azoknak a daloknak, amelyeket az elmúlt hat évtizedben írtam és énekeltem. Olyanok, mint a gyermekeim.”

Továbbra is büszke skót származására. Imádja a futballt, a Celtic csapatát és a skót válogatottat. Az utóbbi időben egy új skót whisky forgalmazásában is részt vállal.

2024 nyarán Budapesten, az MVM Dome-ban a Live Nation szervezésében adja koncertjét, amelyre jegyek a már kaphatók az esemény hivatalos weboldalán.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2023. DECEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Szabadidő 2023. OKTÓBER Újra zúznak a szörnyautók
Gyerekkorunk kedvenc színes játékautói több száz lóerős életnagyságú változatai visszatérnek Budapestre.
Szabadidő 2023. OKTÓBER Egy lenyűgöző nyüzzzsgő show
Visszatér Budapestre a kortárs cirkuszművészet leghíresebb társulata, amely újradefiniálja az emberi teljesítőképesség határait!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. FEBRUÁR 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
02
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
03
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Szécsi Pál emlékkoncert
Születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából dalaival emlékezik a popszakma a bársonyos hangú énekesre, akinek csak néhány év jutott a rivaldafényből.
Menu