Szabadidő

Ne hagyd ki augusztusban!
Ne maradj otthon! Gazdag kulturális programokkal várnak az augusztusi esték!

Az augusztusi nyárestéken változatos, minőségi kulturális programok várnak az ország legismertebb fővárosi és vidéki szabadtéri eseményein, amelyek számos újdonságot és minden eddiginél színesebb programkínálatot ígérnek.

Sziget Fesztivál - idén is világsztárokkal

Augusztus 10-től 15-ig, csütörtöktől keddig tart hazánk legnagyobb és legismertebb fesztiválja, melyet mára Európában is a legjelentősebbek között tartanak számon. Az idén harminc éves rendezvényre több mint félmillió látogatót várnak, akiket a világ több mint ötven országából érkező fellépők műsorai szórakoztatnak hat napon át.

Az egyedi hangulat, a koncertáradat, a műfaji sokszínűség még a rétegzene-kedvelőknek is bőséges kínálatot nyújt, de a fő vonzerőt a nagyszínpad világsztár előadói jelentik. A legnagyobb név közülük kétségtelenül Billie Eilish, a 22 éves amerikai énekes-dalszerző, aki négy éve robbant be a világ zenei életébe. Egyedi énekhangja, stílusa, a hagyományostól eltérő öltözködése, de legfőképp a saját maga komponált dalai üstökösként repítették a magasba. Augusztus 15-én, a nagyszínpadon ő zárja majd az hatnapos óriásbulit.

David Guetta francia house DJ úgy képes összegyúrni keverőasztalán a popot és az elektronikus muzsikát, hogy abból varázslat születik. Augusztus 12-én este bizonyára hatalmas, lüktető tánctérré változtatja a nagyszínpad előtti teret. E színpadra népszerű magyar előadók is helyet követeltek, így a Carson Coma (11-én) és a Halott Pénz (12-én).

Több mint kéttucat színpad és stíluskavalkád várja a sok száz előadót, a nézőtereket pedig több százezer szigetlakó tölti majd meg. Lesz pop, rock, mexikói punk, cigányzene és kelta muzsika, de retro és világzene is. A Global Village színpadának fellépőiről a szervezők éppen egy hónappal a nyitány előtt adtak bővebb infókat. Így érkeznek meghívottak a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig, Indiától a Közel-Keletig. Lesznek előadók Ukrajnából és Norvégiából, Trinidadból és Szlovákiából, Belgiumból és Pakisztánból.

A legnagyobb kihívást – különösen az esemény utolsó napjaiban – a levegőben szálló sűrű porfelhő jelenti a fesztiválra látogatók számára. A szervezők idén igyekeznek elejét venni a fesztiválozók tűrőképességét (és tüdejét) próbára tevő problémának. Szárazság esetén is folyamatosan biztosítják a locsolást a Duna vizével, valamint egy olyan új pormentesítő kezelést alkalmaznak, amely a levegő páratartalmát használva képes nedves réteget képezni a talajon. Jó hír, hogy higiéniai blokkok is megújulnak, és szinte az összes toitoi wc eltűnik, amelyeket konténeres angol-wc blokkok váltanak fel.

Sziget évek óta készpénzmentes fesztivál: karszalaggal, bankkártyával, mobilfizetéssel lehet kiegyenlíteni a számlákat. A hatnapos fesztiválbérlet mellett lehet vásárolni három napra szóló bérletet és napijegyet is.

Veszprém: Gyárkert, az új kultúrpark

2023-ban Veszprém, együtt a Bakony-Balaton régióval, Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhet, megannyi eseménnyel. Utcazene-fesztivál és Kabóciáda családi fesztivál, koncertek, kiállítások, séták a megújult várnegyed megújult épületeiben mind-mind élményt kínálnak a „királynék városában” és a Balaton közelében.

Az egyik legfontosabb kulturális hír, hogy Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával májustól már üzemel a modern, multifunkcionális helyszín, a Gyárkert Kultúrpark. Négy hónap alatt több mint hatvan külföldi és magyar előadó koncertjének ad otthont. Augusztus 9-én lép fel a legendás német Kraftwerk csapata, az elektronikus zene úttörője, az Autobahn, a Computerwelt, a Die Roboter előadója. A hírek szerint a zenészek ezeket a darabokat is elővarázsolják szintetizátoraikból. Charlie a zenekarával 17-én érkezik, egy nappal később a Best of Geszti produkció, augusztus 20-án Rúzsa Magdi ad koncertet. A glasgow-i, indie rockot játszó banda, a Franz Ferdinand 29-én látogat a Gyárkertbe.

Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon a balatoni régiót több tucat étterem és borászat képviseli majd 2023. szeptember 21. és 24. között. Franciaország és Argentína a két vendégnemzet, melynek kulináris különlegességeit is alaposan meg lehet ismerni. Ingyenes kóstolók, Michelin-csillagos séfek élményétkezései is csalogatják majd a közönséget. A nagyszínpadon bor-, champagne-, konyak-, calvados-, sajt- és süteménybemutatók és kóstolók követik egymást.

Paloznaki jazzpiknik

Minden évben remek hangulat, könnyedség, színvonalas muzsika jellemzi Paloznakon a jazzpikniket. Idén immár 11. alkalommal, augusztus 3. és 5. között érezhetjük magunkat jól, Észak-Balatontól, Csopaktól szinte kőhajtásnyira.

A Thievery Corporation duója Washingtonból érkezik, Rick Astley Nagy-Britanniából a nyolcvanas évek életérzését hozza el („Never Gonna Give You Up”), csakúgy, mint a szintén brit Level 42, mely újra együtt zenél. Az extravagáns amerikai előadó, Nik West nemcsak kiválóan énekel, de remekül játszik basszusgitáron is. A brit Incognito évtizedek óta a jazz-funk jeles képviselője, változatlanul Jean-Paul „Bluey” Maunick irányításával.

Városmajor és Margitsziget

Egykoron közös szervezésben, ma már külön utakon, változatlan színvonalon alakul a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Margitszigeti Színház programja.

Városmajor láthatja a budapesti közönség A Lévi Story! – A Farmerkirály című musicalt, amely Veszprémből költözik augusztus 11-én és 12-én Budára. A zenés darab Levi Strauss karrierjét, egyben a farmernadrág születését meséli el Jávori Fegya zenéjével, Kállai István, Kállai Gábor és Müller Péter Sziámi szövegével. A Dumaszínház augusztusban és szeptemberben Bödőcs Tibor önálló estjével lesz jelen.

Margitszigeten augusztusban Caramel, Fenyő Miklós, a Budapest Bár és a 100 tagú cigányzenekar ad koncertet. Augusztus 12-én Verdi Attila című operáját mutatják be újra. A tavalyi sikeres premier elevenedik meg ismét, Attila szerepét John Relyea énekli.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. JÚLIUS 6 tipp, hogy nyáron is jól aludj
Ha légkondicionáló készülék hiányában te is elviselhetetlennek tartod a nyári meleget éjszakánként, próbáld ki a következő trükköket!
Szabadidő 2022. ÁPRILIS 6 szabadtéri sport, mellyel szórakozás az edzés
Nem feltétlenül kell az edzésnek unalmasnak lennie! Használd ki a jó időt, és találd meg a számodra legszórakoztatóbb mozgásformát!
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Mit ünneplünk augusztus huszadikán?
Ne feledd: a szokásos tüzijátékon kívül – ami idén elmarad – e naphoz kötődik István király szentté avatása, a Szent Jobb-körmenet, az új kenyér ünnepe.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu