Szabadidő

Mit süss padlizsánból?
Erre is az olaszok tudják az egyértelmű választ: sajtos, rakott padlizsánt. Megéri a fáradságot!

A padlizsán sokoldalú és rendkívül egészséges zöldség. Készíthető belőle mártogatós előétel, és fantasztikus főétel sütve, főzve vagy akár rántva. A vegán konyha egyik legkedveltebb húshelyettesítő alapanyaga. A héját sokan nem szeretik, ezért a legtöbb recept a hámozást javasolja. 

A padlizsánnak rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezért érdemes úgy elkészíteni, hogy ne eszítse el ezeket. A túlsütés, vagy túlfőzés egyáltalán nem javasolt az A-, B1-, B2- és C-vitamin, a foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vastartalom megőrzése érdekében. A padlizsán gyorsítja az emésztést, ezáltal kíméli a gyomrot, segít megszüntetni a puffadást, a teltségérzést. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor ha túl sok a savad, vagy gyomorfekélyed van, a padlizsán rendszeres fogyasztása nem ajánlott.

A padlizsánban található antioxidánsok megkötik a szabad gyököket. Az emésztés során fenolsavvá alakuló anyagoknak köszönhetően rendszeres fogyasztása segít a rák megelőzésében. Az indiai népi gyógyászatban a padlizsán az asztmás és hörghurutos betegek gyógyszere, ami nyákoldó hatásának köszönhető. Az allergiás időszakok előtt érdemes rendszeresen fogyasztani, feltankolni vele a szervezetet.

Parmigiana di melanzane avagy Parmezános padlizsán

Hozzávalók (4 személyre):
3 kicsi vagy 2 nagyobb padlizsán
20 dkg mozzarella
10 dkg parmezán
1 konzerv darabolt paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A padlizsánokat szeleteld fel hosszában körülbelül 1 centis vastagságú szeletekre. Sózd meg őket, és hagyd állni egy fél órát. Közben készítsd el a paradicsomszószt: az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon párold üvegesre, add hozzá a fokhagymát, a paradicsomot, sózd, borsozd, és alacsony lángon főzd sűrűre. A legvégén ízesítsd bazsalikommal. A padlizsánszeleteket süsd elő egy olívaolajos serpenyőben. Ha ezzel megvagy, megkezdheted a rétegezést. Egy tűzálló tál alját kenj ki egy kevés paradicsomszósszal, majd rakd ki padlizsán szeletekkel. Szórd meg őket reszelt mozzarellával, majd reszelt parmezánnal. A rétegezést folytasd addig, míg el nem fogynak az alapanyagok, a tál tetejére sajt kerüljön. 180 fokos sütőben süsd addig, míg a mozzarella kissé meg nem pirul a tetején, ez kb. 20-25 perc.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2023. MÁJUS Fogyaszt és védi a szívet
Vannak olyan zöldségek, amelyek nemcsak különösen finomak, de egészségesek is. Lássuk a padlizsánt – krémreceptekkel!
Szabadidő 2023. FEBRUÁR Zöldséget a sütibe? Igen!
A sárgarépa édes íze és magas nedvességtartalma miatt bármikor gyümölccsé varázsolható, és így aztán finom torta lesz belőle.
Egészség 2022. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. SZEPTEMBER Szebbé tenni a világot
„Gerillakertészként rengeteg elhanyagolt területet tettem rendbe. Ma már a fiaimmal közös vállalkozásban szépítjük a világot.” Ismerd meg András történetét! (x)
02
Szabadidő 2024. SZEPTEMBER 3+5 tipp, hogy konfliktusmentes legyen az iskolakezdés
Elkezdődött az iskola! Szeretnél segíteni a gyerekeknek, az unokák iskolakezdésében, de az együttműködés mégsem mindig zökkenőmentes? Számodra is dilemma, hogy mikor, mit, hogyan teszel jól, esetleg rosszul?
03
Szabadidő 2024. AUGUSZTUS 5 jel, hogy válságban van a kapcsolatod
Ismerd fel időben a következő figyelmeztető jeleket, melyek azt mutathatják, hogy rossz irányba halad a kapcsolatod! 
Menu