Szabadidő

Mit süss padlizsánból?
Erre is az olaszok tudják az egyértelmű választ: sajtos, rakott padlizsánt. Megéri a fáradságot!

A padlizsán sokoldalú és rendkívül egészséges zöldség. Készíthető belőle mártogatós előétel, és fantasztikus főétel sütve, főzve vagy akár rántva. A vegán konyha egyik legkedveltebb húshelyettesítő alapanyaga. A héját sokan nem szeretik, ezért a legtöbb recept a hámozást javasolja. 

A padlizsánnak rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezért érdemes úgy elkészíteni, hogy ne eszítse el ezeket. A túlsütés, vagy túlfőzés egyáltalán nem javasolt az A-, B1-, B2- és C-vitamin, a foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vastartalom megőrzése érdekében. A padlizsán gyorsítja az emésztést, ezáltal kíméli a gyomrot, segít megszüntetni a puffadást, a teltségérzést. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor ha túl sok a savad, vagy gyomorfekélyed van, a padlizsán rendszeres fogyasztása nem ajánlott.

A padlizsánban található antioxidánsok megkötik a szabad gyököket. Az emésztés során fenolsavvá alakuló anyagoknak köszönhetően rendszeres fogyasztása segít a rák megelőzésében. Az indiai népi gyógyászatban a padlizsán az asztmás és hörghurutos betegek gyógyszere, ami nyákoldó hatásának köszönhető. Az allergiás időszakok előtt érdemes rendszeresen fogyasztani, feltankolni vele a szervezetet.

Parmigiana di melanzane avagy Parmezános padlizsán

Hozzávalók (4 személyre):
3 kicsi vagy 2 nagyobb padlizsán
20 dkg mozzarella
10 dkg parmezán
1 konzerv darabolt paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A padlizsánokat szeleteld fel hosszában körülbelül 1 centis vastagságú szeletekre. Sózd meg őket, és hagyd állni egy fél órát. Közben készítsd el a paradicsomszószt: az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon párold üvegesre, add hozzá a fokhagymát, a paradicsomot, sózd, borsozd, és alacsony lángon főzd sűrűre. A legvégén ízesítsd bazsalikommal. A padlizsánszeleteket süsd elő egy olívaolajos serpenyőben. Ha ezzel megvagy, megkezdheted a rétegezést. Egy tűzálló tál alját kenj ki egy kevés paradicsomszósszal, majd rakd ki padlizsán szeletekkel. Szórd meg őket reszelt mozzarellával, majd reszelt parmezánnal. A rétegezést folytasd addig, míg el nem fogynak az alapanyagok, a tál tetejére sajt kerüljön. 180 fokos sütőben süsd addig, míg a mozzarella kissé meg nem pirul a tetején, ez kb. 20-25 perc.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2023. MÁJUS Fogyaszt és védi a szívet
Vannak olyan zöldségek, amelyek nemcsak különösen finomak, de egészségesek is. Lássuk a padlizsánt – krémreceptekkel!
Szabadidő 2023. FEBRUÁR Zöldséget a sütibe? Igen!
A sárgarépa édes íze és magas nedvességtartalma miatt bármikor gyümölccsé varázsolható, és így aztán finom torta lesz belőle.
Egészség 2022. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
02
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
Menu