Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A görögdinnye hozzátartozik a nyárhoz. A felkockázott, behűtött sárgadinnye pedig jellegzetes frissítő, ha az ember strandra megy vagy csak könnyű délutáni desszertre vágyik. De vajon miért épülnek divatos fogyókúrás programok a dinnyére, és miért ajánlott a nyári időszakban rendszeresen dinnyenapot tartani?
A dinnye egészségtani hatásai
„A görögdinnyét nemcsak azért jó rendszeresen fogyasztani, mert rettenetesen finom, hanem azért is, mert a szervezet számára különösen jó élettani hatásai vannak. Csodálatos frissítő, hiszen nagyon sok vizet tartalmaz. Mivel az ember nyáron sokat izzad, az izzadsággal sok vizet és ásványi sót veszít. A dinnye mindkettőt tudja pótolni.” – hangsúlyozza Antal Emese dietetikus.
A szakember hozzátette, hogy a görögdinnye ásványianyag-tartalma igen magas, de sok benne a vitamin is. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, folsavat, niacint, biotint, valamint pantoténsavat. A sárgadinnyében még sok a karotin is, amely – többek között – segít a bőrnek, hogy megtartsa a nyári napon szerzett barnaságát.
Bár a dinnyefélék tartalmaznak gyümölcscukrot, szőlőcukrot, korlátozott mértékben akár cukorbetegek is fogyaszthatják őket, amennyiben belefér a számukra meghatározott napi szénhidrátmennyiségbe. Ne felejtsük el azonban, hogy a dinnyéből származó cukor igen hamar megemeli a vércukorszintet! A görög- és a sárgadinnye közül a sárgának magasabb a cukortartalma.
A görögdinnyét azért is érdemes fogyasztani, mert sok benne a likopin – a zöldségek és gyümölcsök közül még a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben –, a daganatos betegségek megelőzésében hatékony szerepet játszó festékanyag, amely, megkötve a káros szabad gyököket, védi a sejteket a rákos elfajulástól. De a dinnyék hatóanyagai közül nem csak a likopint kell a daganatos betegségek kapcsán megemlíteni: megtalálható bennük az apigenin is, amely egy gyulladáscsökkentő, oxidációs folyamatot megelőző, valamint rákmegelőző és -késleltető hatású flavonoid.
Honnan tudhatod, hogy finom-e a dinnye?
Ha dinnyét vásárolsz, néhány egyszerű trükkel elkerülheted, hogy éretlen, savanyú vagy kemény húsú gyümölcsöt válassz, vagy sózzanak rád. A sárgadinnyének, ha finom, érett, erős az illata, és a szár helye körül apró repedéseket láthatsz. Ha megnyomod ezt a területet, és enged a nyomásnak, biztos lehetsz benne, hogy nem kötsz rossz üzletet. A görögdinnyének, ha megkopogtatod, kongó hangot kell adnia, és lékelésnél hallanod kell, ahogy reped a héja – ezek a jelek garanciát jelentenek, hogy a dinnye mézédes és nagyon finom.
Maracuja-dinnye ital
Hozzávalók (6 személyre):
30 dkg sárgadinnye
Fél liter maracujanektár
Szénsavmentes ásványvíz
6 gombóc citromfagyi
Vágd kis kockákra a dinnye húsát, és oszd el a poharakba. Minden pohárba tégy egy gombóc citromfagyit, majd locsold meg a maracujaitallal és az ásványvízzel. Fogyasztás előtt várj néhány percet, hogy a fagyi kicsit megpuhuljon.