Egészség

Magas víztartalmú ételek
A folyadékpótlás nem csak vízzel, hanem magas víztartalmú ételek fogyasztásával is segíthető.

Az emberi test legfontosabb szervetlen alkotórésze a víz, amely testünk mintegy 60-70 százalékát alkotja. Napi vízszükségletünket túlnyomórészt ivóvízzel (csapvíz, szénsavas vagy szénsavmentes ásványvíz, szódavíz, különböző gyógyvizek) és különféle folyadékokkal fedezzük, mint például teák, gyümölcslevek, limonádé, üdítőitalok.

A kávé és az alkohol nem számít bele a napi folyadékfogyasztásba, hiszen vízhajtó hatásúak: elvonják a vizet a testből, vagyis dehidratálják a szervezetet. A vízszükségletünk kis részét pedig élelmiszerek, élelmi anyagok, nyers vagy főtt, sült ételek fogyasztásával elégítjük ki.

Az élelmiszerek szárazanyagból és vízből épülnek fel. Ha elvonjuk belőlük a vizet, akkor visszamarad a szárazanyag, amely tápanyagokból és a ballasztanyagokból áll. A víznek fontos szerepe van az élelmiszereinkben is, hiszen a szerves és szervetlen molekulák, a vitaminok és ásványi anyagok egy része víz segítségével oldódik fel bennük. Az élelmiszerekben kémiai szempontból kétféle formában található meg a víz, szabad és kötött formában. Szabad formában a víz képes oldódni és mozogni az élelmiszerben, míg kötött formában nem.

A folyékony élelmiszerekben magas a szabad víztartalom (például üdítőitalok, tej), míg a szilárd élelmiszerekben több a kötött víztartalom (például hús, zöldség, gyümölcs). A vízforma fontos paraméter az élelmiszer-előállítás és -tárolás során, hiszen a táplálékokban található víztartalom változhat mind az előállítás, mind a tárolás, mind a felhasználás közben.

Tároláskor a levegő páratartalma és hőmérséklete, valamint az étel víztartalma és hőmérséklete között egyensúlyi állapot alakul ki, ami száraz levegő esetén azt jelenti, hogy az ételből eltávozik a nedvesség, elpárolog a víz, majd a felületén szárazabb réteg alakul ki, végül teljesen kiszárad. Nedvesebb levegő esetén pedig az étel vizet vesz fel, ami kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. Mindkét esetben romlás megy végbe.

A különböző konyhatechnológiai eljárások közben szintén jelentősen megváltozik az élelmiszerek nedvességtartalma. Párolás, sütés, fagyasztás közben részben vagy egészben eltávozik a folyadék, míg főzés közben az adott termék jobbára vizet vesz fel, miközben vitamin- és ásványianyag-tartalma a főzővízbe oldódik ki.

Miben mennyi víz van? Hidratáló ételeink

Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik: míg a cukrokban és olajokban egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben található víz, addig a zöldség és gyümölcsfélékben, például az almában vagy az uborkában a legmagasabb.

Az alábbi táblázat néhány élelmiszer és élelmi anyag víztartalmát tünteti fel százalékos mennyiségben (természetesen ezek az értékek irányadók, tekintve, hogy a víztartalom több tényező függvénye is):

Búzaliszt: 12
Hüvelyesek: 12
Kenyér: 31-38
Kukorica: 67,7
Banán: 73,1
Burgonya (nyers): 75,7
Szőlő: 79
Főtt rizs: 79
Gomba: 85
Narancs: 88
Sárgarépa: 88,5
Alma: 90,5
Görögdinnye: 91,5
Paradicsom: 93,7
Uborka: 96

szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2023. FEBRUÁR Avokádó, a zöld szépségbomba
Gondoltad volna? Eltünteti a ráncokat, puhává teszi a sarkat és szuperül táplálja a bőrt.
Szabadidő 2021. MÁJUS Miért várjuk már az eperszezont? Recepttel
Nemsokára itt az eperszezon. Nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges is, ezért minden asztalon ott a helye.
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
éppen olvassák
01
Egészség 2023. SZEPTEMBER Csalóka ételek, rejtett cukrok
Nehéz kikerülni a cukros, egészségtelen ételeket. Sokszor azokban a termékekben is bőségesen van cukor, amelyekről nem is gondolnánk.
02
Egészség 2023. SZEPTEMBER A nevetés megdöbbentő hatása
A nevetés a legkomolyabb betegségek ellen is védelmet nyújthat. Humoros esemény sem kell hozzá, csak megfelelő gyakorlás!
03
Egészség 2023. SZEPTEMBER Elképesztő, min múlik a férfiasság
A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája. Ha ez valamiért kisiklik, az a párkapcsolat felbomlásával járhat.
Menu