Szabadidő

Mesés helyek: el sem hinnéd, hogy léteznek
Bár a környezeti válság sok természeti kincsünket veszélyezteti, Földünk még mindig szép számmal tartogat meglepetéseket.

Ezek a helyek nem csak fotókon, hanem a valóságban is lenyűgözőek.

A holland tulipánmezők

Hollandia szintén könnyen megközelíthető Magyarországról, vidéki arca különösen ajánlott a virágok szerelmeseinek, de szélmalmokkal, rejtélyes kis kastélyokkal, friss, zöld növényzettel és végtelen tulipánmezőkkel tarkított látképe bizonyára mindenkit magával ragad majd. Utóbbiak közül legismertebb Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje, amely Lisse városka mellett található, Amszterdamtól délnyugatra, Haarlemtől délre. Méretei miatt gyakran Európa kertjének is nevezik. A hivatalos adatok szerint ugyanis körülbelül 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban.

A keukenhof szó egyébként konyhakertet jelent; ez a méltatlan elnevezés onnan ered, hogy annak idején a kastélyban lakó nemesek számára itt termesztették a zöldségeket és fűszereket. A park honlapjáról minden fontos információt megtudhatunk, például azt is, hogy Keukenhof nem látogatható egész évben, csak tulipánok virágzása alatt, idén március 23-tól május 14-ig.

A Cseresznyefák útja Németországban

A németországi Bonn városa Észak-Rajna–Vesztfália tartományban, Kölntől nagyjából 20 kilométerre délre, a Rajna partján fekszik. Itt található ez a csodás cseresznyevirágtól pompázó utca, mely fantasztikus látványt nyújt a virágzáskor.

Sötét erdő (Dark Hedges), Egyesült Királyság

Ezt a gyönyörű bükkfasort a Stuart-család ültette még a 18. században, mégpedig azért, hogy a Gracehill-háznak nevezett grúz kastélyuk felé haladó látogatókat lenyűgözzék. A ház ma golfklubként működik. Két évszázaddal később a sötét erdő fái még mindig állnak, elképesztő látványt nyújtanak, és Észak-Írország egyik legszebb természeti jelenségét alkotják.

A Hitachi Park Japánban

Hitachi Seaside Park Tokiótól északkeletre a Csendes-óceán partján fekszik. Kedvelt turista látványosság, főként a természet szerelmeseinek, hiszen minden évszakban óriási virágözön fogadja a látogatókat. A kert egyik legjellegzetesebb növénye a tavasszal nyíló Nemophila, virágzásakor gyönyörű halványkék pompába borul a vidék. Szintén tavasszal nyílnak a tulipánok és nárciszok, nyáron a rózsák, zinniák, ősszel a pillangóvirág és egy speciális törpecserje, a seprőfű (Kochia), amelytől valószínűtlen színorgiába borul a vidék. A természeti szépségek mellett aprócska vidámpark is található a parkban, óriáskerékkel, gördeszka- és BMX-pályákkal, kerti grillekkel. A dimbes-dombos parkot kerékpár- és gyalogutak szabdalják, és gyönyörű panoráma nyílik a Csendes-óceánra.

A szerelmesek alagútja Ukrajnában

Magyarországhoz térben talán a legközelebb lévő tünemény a szerelmesek alagútja Ukrajnában, egy zöld növényzettel teljesen benőtt, 3 kilométeres út a sínek mentén, amely nem véletlenül kapta a nevét.

Az egyik helyi mendemonda ugyanis úgy tartja, hogy minden kívánsága teljesül annak a szerelmespárnak, amelyik végigsétál ezen a zöld lomkoronával borított, mesebeli ösvényen. Ezt pedig bárki meg is teheti, hiszen naponta csupán háromszor jár a kisvasút ezen a vonalon. A természet alakította alagút Ukrajna közepén, Kleven városától nem messze található, rajta egy helyi gyárba igyekvő magánvonat közlekedik.

Kiváló úti cél lehet a nyugalomra vágyóknak, hiszen – bár a helyiek már felfedezték – külföldi turisták még nem lepték el az alagutat, hiszen az országon kívül még csak mostanában ment híre ennek a nem mindennapi jelenségnek. 

+ 1 lenyűgöző látványosság itthon: a Megyer-hegyi tengerszem

Mesebelinek tetsző látnivalót találhatsz a Zempléni-hegységben, Sárospatak közelében. A Megyer-hegyi tengerszemet emberkéz formálta ugyan, de mára a természet és az egykori bányató harmonikus egysége jellemzi a területet. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület, ahová a Malomkő tanösvény piros túraútjelzéssel vezet Sárospatak belvárosától.

Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel, és lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén. A tó a legmélyebb pontján 6,5 méter mély, a környező sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. Ma a tengerszem kedvelt túrázó- és kirándulóhely, ahol jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják. 2011-ben a Megyer-hegyi tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
Szabadidő 2022. OKTÓBER A világ egyik legszebb vidéke
Az utazásnak nem kell véget érnie ősszel: ülj kocsiba és barangold be Itália reneszánsz kisvárosokkal teli, dombos tájait!
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁJUS Álomszafari
Sokak bakancslistáján szerepel egy autentikus afrikai szafari. Mi is történik egy ilyen úton valójában?
02
Szabadidő 2023. MÁJUS A színek városai
Többféle árnyalatban pompázó városok, szemet kápráztató épületek, melyeket látni kell ahhoz, hogy elhiggyük, valóban léteznek. Íme, a világ legszínesebb városai!
03
Szabadidő 2023. MÁJUS A tökéletes kerti grillezés. Mi kell hozzá?
Megunhatatlan nyári program grillezni a szabadban. Pácolj ízletes húsokat, teríts meg a kertben, hívd meg a barátaidat és máris minden adott egy felejthetetlen élményhez.
Menu